用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 潮州其實並不太差
go

62網 潮州其實並不太差 [複製鏈接]

的確, 此學校的名字並不太討好, 也非網內一線學校
但, 是否真的如有些人說得那麼差?  並非

小女今年三年級,  當年是第九志願入了潮州, 試過扣門但不成功, 無奈入了朝州
看見親友們子女在其他學校拍來的照片, 看校舍, 已比潮州好十倍, 心裡除了羡慕就是無奈

就快三年過去, 越來越覺得真的賽翁失馬

1.潮州的校長和絕大部分老師, 對教小朋友十分有心,  很多老師課後用私人時間教小朋友做功課, 溫書.   我說的不是學校已有的輔導課,  因為輔導課已編入老師的時間表, 是正常工作, 我說的是老師課後用私人時間教
2.有不少班級, 應該主要是主科, 校長安排兩個老師同時教一班, 這點我個人十分欣賞,   同樣上堂,  但卻派出雙倍人手  可見有心教好學生

3.此點最重要, 小女每天返學都開開心心, 有時放長假期, 會說想快點返學, 可見她也很滿意在學校的生活
   4    0    1    0

回覆:62網 潮州其實並不太差

有時好多人見個個都話差,自己根本無去了解過間學校,派到就好似世界末日一樣,有時好多唔起眼嘅學校,其實好多老師校長都好有心的

sammilcm    發表於 13-6-10 14:03

是啊
上次開放日, 有好幾個畢業生, 現在已升上荃灣官中, 返來幫手做開放日

其實, 如果他們覺得自己母校那麼差, 畢業後還會回來? 還會公開自己在潮州畢業?

在其他貼看到也有不少家長有同樣觀點,

希望大家繼續唱好,令十三班的潮公能重拾光輝,擴班至廿四班

回覆:cheuk01 的帖子

十分同意! 其實荃灣區絕大部份的小學都是歷史悠久和有心的!

sammilcm    發表於 13-6-10 14:06

回覆:thomas07 的帖子

其他我不清楚
但潮州就肯定有心

我阿女說有幾個同學,日日放學後,老師在私人幫他們補習,有時一個鐘,有時個半鐘。  其實校名,校舍新舊緊要 還是有心緊要?

我細B下年都要報小學,我會好放心把他交給潮州

十三班千祈唔好殺的母校呀

我有去潮州公校 溫馨日...校長老師都好有心...攪好學校....

cheuk01 發表於 13-6-7 21:35
希望大家繼續唱好,令十三班的潮公能重拾光輝,擴班至廿四班

十三班有點危,點解不同區叫「潮州」的學校似乎都是......

小兒都係讀潮州,當初都好擔心間學校會吾會好差!但後來發現校長及老師對教學真係好熱誠!雖然我當初都好怕,會吾會太多新移民已影嚮進度!後尾發現放學後,會有補習給他們!教育應該是有教無類的!所以我覺得潮州公學是間好學校!

小兒都係讀潮州,當初都好擔心間學校會吾會好差!但後來發現校長及老師對教學真係好熱誠!雖然我當初都好怕,會吾會太多新移民已影嚮進度!後尾發現放學後,會有補習給他們!教育應該是有教無類的!所以我覺得潮州公學是間好學校!

引用:小兒都係讀潮州,當初都好擔心間學校會吾會

原帖由 無比滴 於 13-06-08 發表
小兒都係讀潮州,當初都好擔心間學校會吾會好差!但後來發現校長及老師對教學真係好熱誠!雖然我當初都好怕 ...
名小反而更無支援及愛心

引用:我有去潮州公校+溫馨日...校長老師都好有心

原帖由 SAGO 於 13-06-08 發表
我有去潮州公校 溫馨日...校長老師都好有心...攪好學校....
原來你也在,幸會幸會

SAGO  我只會說我既個人感受...有時大校未必個個小朋友發揮所長..  發表於 13-6-10 14:21

回覆:dannyyau302 的帖子

絕對同意

咁另一間聖十架, 有冇咩comments吖?

老師放學後用私人時間幫學生補課,十分敬佩,老實講自己一到放工時間都急急腳走,間唔中私人時間OT都唔多想,所以好似老師咁持續用私人時間付出,真係要有心至做得到!

All_is_well 發表於 13-6-9 01:10
咁另一間聖十架, 有冇咩comments吖?

吓,你想讀聖十架?

www 發表於 13-6-9 18:31
吓,你想讀聖十架?

聖十架仲差過潮州.

其實好多家長係選校前都冇好好了解過D學校, 都冇好好唸過到底咩學校啱自己個小朋友, 只係聽人講好就去選.  有D就唔理,咩都填晒最好, 就落得一個結果, 派得唔好.  有D還借地址去填, 但原來一D都唔了解果個網嘅學校.  唉!!  
‹ 上一主題|下一主題