用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 4歲仔唔願出街
go

4歲仔唔願出街

4歲仔唔願出街, 就算去玩有時都唔願, 除非好仲意果個活動. 最好唔洗返學, 要佢上興趣班唔洗諗.  問佢有時話出街好悶, 有時話好累.... 佢不嬲都係咁, 唔係忽然間轉變. 有個家姐, 但不是這樣.  有無人有經驗可分享下如何處理?  thanks.

回覆:4歲仔唔願出街

咁快做宅男? 家中有冇睇電視呀?

there must be a reason that us making him feel this way, hv u tried to do family days or family activities with him??

屋企有咩做啊?

平時放假會睇小小卡通片, 除此之外是不開電影的. 也沒有電腦, games之類給他玩. 放工後(約7:30)我會全程陪兩姐弟, 睇書,玩玩具, 沖涼我全都自己跟. 放假會同佢地去公園, 波波池, 圖書館, 溜冰, 踩單車, 游水, 同親友食飯, 去旅行等.. 雖然這些活動他是很喜歡, 玩的時候很開心投入, 問他要不要去他也說要. 但一到要出發換衫, 他就扭計又不想去. 要TUM很耐, 又鬧又TUM都試過. 問佢咩事佢又話要係屋企. 我是不買玩具的, 屋企的玩具都是親友送的. 我說屋企的玩具也玩到悶啦, 但他也寜願留在家.

回復 200709 的帖子

真係未聽過小朋友唔中意出街. KG有無1, 2 個好朋友? 可否約出黎玩下. 佢同其他小朋友玩會主動嗎?

回復 jvcfamily 的帖子

我有問老師, 他在學校也會和小朋友玩, 不是孤獨精, 但也不是熱情. 所以沒有跟那一/幾個同學比較friend. 在公園/波波池他也會跟其他小朋友玩, 不會太怕羞. 我真是抓晒頭...

依~ 我仔有相同情況呀, 個情況有8成似... 不過我仔係獨仔, 依家3歲... 平時叫佢返學上堂都無野, 只要話出街呢, 去到換衫嗰下動作就會扭計唔要, 有時仲會喊成半個鐘, 又係半拉半就咁至可以換到衫出街.... 試過因為約咗人搞到遲哂大到, 咪唯由夾住佢換衫, 因為3歲佢要反抗都好大力,... 真係2個大人都捉唔到佢著鞋, 唯由抱住佢出門口先著... 點知, 一打開門, 抱佢一踏出門口... 佢就即刻正常哂....

諗過係咪有啲咩事發生過令佢咁怕, 但佢又唔講,....

不過我仔係內向型... 老師話佢平時返學都好靜, 只會默默咁follow老師既instruction,....

回復 LittleBallBall 的帖子

你都好D... 起碼返學上堂都無野, 而且仲細, 可能大D會好D. 我果個又唔係獨仔, 又已返了2年學(PN & K1), 又大個小小, 都係咁. 佢而家招績到叫我地自己出街得啦, 佢自己係屋企喎. 我真係好奇怪, 唔係個個細路有得同daddy mommy出街會好開心架咩? 起碼我個女都我自己細個都係咁....

咁你仔係一直都係咁內向, 定突然間係咁? 我仔一直都係比較內向架..
會唔會出街有啲咩佢唔鍾意既野一定會做而令佢怕咗? 我有諗過我仔... 佢大肌肉發展麻麻, 跑跑跳跳佢最差, 但佢最鍾意睇書同靜態活動... 所以呢, 叫佢出街, 即係要佢行, 佢好容易就好倦唔想行... 但大喇.. 我地又唔想抱佢咁多, 所以佢變相越來越唔想出街...

咁你仔又會有咩情況? 我覺得所有野都有因由... 雖然自己猜未必全中, 但好能好多野加埋就變咗個咁結果... 所以要少少少少咁了解, 一樣樣幫手個仔解開個結... 我都勞力緊, 你都加油~ :)

回復 LittleBallBall 的帖子

佢唔係好內向, 屬於中間果隻. 我唔係好肯定主要原因, 可能佢自己都唔知.... 一齊努力啦!  :)

我仔不嬲唔肯去興趣班, 佢尋日話想學英文, 但要係老師上門果隻, 佢話唔要有其他小朋友. 我點佢點解, 我話唔係同其他小朋友一齊會開心D咩. 佢答話唔想. 我再問佢點解咁同點解唔仲意出街, 佢話佢自己都唔知. 咁我唯有話你知就同我講啦. 我久唔久就傾計咁問下佢.

我朋友個仔都係咁,好頭痛

回復 chicheuk 的帖子

他也是4歲嗎? 有經驗既可以分享下就好啦.... 唉...

小朋友有咩鍾意D咩嫁

有無試過真係幾日唔出街留佢喺屋企悶下佢?

我個女係慢熱怕羞型,1.5歳前平日冇出街,凈係星期六、日,我同c6放假先出,之後我做左ftm後,每日都同佢去公園玩,但佢都仲係見有其他小朋友係公園,佢就寧願睇花、鳥都唔去玩,直到而家4歲就好好多,但都係唔鍾意去公園玩,而係同我一齊跑,成日話係屋企有朋友同佢玩,唉!啲朋友就係平時啲卡通人物,佢幻想到啲朋友係屋企住tim呀!