用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真下午班和九龍塘迦南上午班,怎選擇? ...
go

崇真下午班和九龍塘迦南上午班,怎選擇? [複製鏈接]

各位媽咪請幫忙,本來決定入讀崇真下午主流班,而且打算6月10号交大訂,會放棄藍田啟思下午和藍田迦南下午,突然九龍塘迦南打電話來,老師說有上午班位,叫我們明天面試,大家會怎選擇?

1: 崇真有學卷,迦南冇
2: 崇真有少少小學backup,迦南冇

好煩,大家請給我意見!

1    0    1    0

delete .....
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-03-18/charmain.html

回覆:崇真下午班和九龍塘迦南上午班,怎選擇?

唔使諗,我會揀崇真。起碼有學卷,小學亦可 backup!

咁你有冇諗過會唔會讀崇小先?屋企距離邊間近d? 冇學券你負擔得起嗎?想讀咩小學?

引用:咁你有冇諗過會唔會讀崇小先?屋企距離邊間

原帖由 bonnie_snake 於 13-06-07 發表
咁你有冇諗過會唔會讀崇小先?屋企距離邊間近d? 冇學券你負擔得起嗎?想讀咩小學?

...
謝謝各位,我本身都想去玩大抽獎的,但萬一派得很差,都希望有崇小做backup(雖然不是百分百升小,但好像好過沒有backup),因老公是公務員,讀私小好像有津貼

從家去崇真或去九龍塘迦南,距離差不多

崇真水準好過迦南呀!

揀崇頁!

回覆:fafapot 的帖子

我又唔認同 崇真水準高加南好都 佢係平 但加南學術唔差教小朋友自理都不錯 我身邊好多朋友 讀加南都好開心

如果想考直資或私小, 崇真學術我諗好過迦南, 有朋友讀九龍塘迦南, 評價一般

回復 濼晴 的帖子

對!迦南學術程度不錯!!!

迦南!學習環境開心,培養小朋友自理能力,脫離學卷學既野可以更深,原先學卷課程也已足以應付小一。而且九龍塘迦南出左名好!

今日先睇到個post,唔知你有冇去interview,不過都分享下....
我女而家讀緊九龍塘迦南K1下午班,佢之前N班就已經响迦南讀。去年我都有同佢考崇真,亦收左讀主流下午班,不過我最後連留位費都冇交....
原因 -
1)  個人比較喜歡迦南既環境,崇真因為連小學,我覺得冇左份童真。學習環境開心,培養小朋友自理能力 => 呢個我絕對認同
2)  其實迦南課程都唔淺,而家多左net,語文同崇真相比未必會輸。而且今年k1開始已經教緊弟子規,日日有功課之餘,仲有個個星期要做閱讀報告 & 定期有 show & tell,所以我都覺得ok
3)  當我去聽崇真講座時,其實幾反感,大半場都係講中小學,都冇咩提幼稚園。雖則係一條龍,但當下我比較想知小朋友未來三年既學習環境。而且佢sell 既新廁所,小息都要同外籍老師傾計 (或其他活動),傾完仲要do八達通,我真係唔係好buy....
4)  崇真係sell 課外活動,讀得你就預左要玩課外活動,可能仲要係有壓力下玩 。但如果你唔唸住俾佢直升,咁第二時你仲可唔可以俾佢响出面繼續玩?  唔玩你又浪費左幾年資源。所以我選擇响出面比較冇咁大壓力下俾個女學野 (純粹個人認為)  而且加埋課外活動,校費分分鐘貴過迦南。

來緊9月到我仔要報k1 (n跟家姐返迦南),不過我今次未必會教崇真了。

咁當然,崇真亦有可取之處,但就要留待選擇左崇真既媽媽同你分享了...

雖然我唔知崇真課程有幾深, 但迦南在學卷時代都已經唔淺了, 上年的 k3 都有好幾個考到崇小啦.  我女小一, 我見佢好多同學仔在小一的成績都係上游人士喎.
‹ 上一主題|下一主題