用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (要決定la): 啟思vs播道
樓主: lyhung
go

(要決定la): 啟思vs播道 [複製鏈接]

回覆:(要決定la): 啟思vs播道

又係拖到最後先來決定的人。要是那麼多個月你都決定唔到,不如自行抽籤算了

回覆:emmazlo 的帖子

你正正講出我想澄清的資料。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 emmazlo 的帖子

很好的解釋,欣賞你了解到位 “反而多了選擇出国或留港升學“

IB vs local, 睇你buy 邊套... 同埋要視乎$$$ 係咪一個好大既concern...有冇睇過兩間中學既入U率? 應該唔難揀~

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

睇埋入U率就一面倒了.

播道中學成績會否越來越好呢?現在小學真係好難入,學生的質素好似幾好wor, 同埋係英小,相反啟思為何不少學生冇直上中學?

如果對播道有信心, 揀播道啦, 為何還有猶疑?

回復 onchai 的帖子

但你又叫我睇入U率? 其實兩間都是好學校!

看$是否考慮因素,因學費真係有很大分別。
另播道一條龍,入佐都預佐讀12年。啟思很多不直升啟中的原因是部分學生會選回津校讀,九龍城校網,派位不錯。而啟中去年考IB成績很亦錯,啟中中四時分DSE 或IB stream, 啟中有很多net teacher. 相信是學費比較貴的原因。
希望幫倒你少少。

引用:回復+onchai+的帖子 但你又叫我睇入U率?+

原帖由 lyhung 於 13-06-10 發表
回復 onchai 的帖子

但你又叫我睇入U率? 其實兩間都是好學校!
For me, will definitely choose CPS... 但你似乎對播道好有信心,對CPS存疑,咁既然有猶疑,點解仲要考慮呢?

我有主動pm啟小家長,比左好好既意見我,很有參考價值。啟小家長多數低調。本身啟小課程,就係雙軌,可以考慮清楚行咩路!另所考到的,都是band 1多數,吾需要懷疑學生質素!

你慳左八千元要黎補底咪仲好

謝謝大家意見!

回覆:lyhung 的帖子

最後揀左邊間?

‹ 上一主題|下一主題