用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好?
樓主: aggie_so
go

高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好? [複製鏈接]

我個都係細b.唔知佢既收生准則,既然收了,又決定讀的話,便正面些  :)!

Galo  Totally agree!!  Positive +ve  發表於 13-6-11 10:26

回覆:高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好?

大家諗成點?RC or LLC? 我好煩惱因我個囡,問過RC,佢地真係男多女少的比例相差好遠。男仔比較活躍,老師自然要比多啲attention佢地,怕囡囡會被忽略因我囡專注力弱係需要多些attention。(唔怪得知K1師生比例係3:30)

回復 salsalee 的帖子

俾我就唔會為此而猶疑,高幼已是男女校,我諗到你囡囡升上小學時男女比例會平均D。 我覺得除心了聖心和德望等傳統女龍校外,高幼對女仔來說已經係一個好好嘅選擇。有時我甚至覺得高幼較那些女龍幼更能配合時代需要。

唔須要擔心啦,我也是女,上次去註册看見有男有女同學!

比例应該不会一面倒

高主教學術上真係比好多幼稚園高幾班, 但就勁傳統, 校長及部份老師好冇愛心, 早會明知有家長在, 校長都好惡咁鬧d細路,我接受唔到.

回復 Silverhawk 的帖子

Can you share more???? Why did the principal scold the students???

引用:高主教學術上真係比好多幼稚園高幾班,+但就

原帖由 Silverhawk 於 13-06-14 發表
高主教學術上真係比好多幼稚園高幾班, 但就勁傳統, 校長及部份老師好冇愛心, 早會明知有家長在, 校長都好惡 ...
咁嚴重?我聽校長個talk, 佢似乎都好有heart, 比人都有叫做以學生為本的感覺

引用:高主教學術上真係比好多幼稚園高幾班,+但就

回復 cmir 的帖子

有2個細路早會唔聽佢講耶穌, 掛住自己傾計, 佢係全校 (連家長)面前, 指名道姓+用咪嚟鬧佢哋.

Gerard 發表於 13-6-14 15:28
我接著過佢,佢好錫小朋友架woo

我只係去過一次早會, 就比我撞正佢鬧細路, 你可以話係個別情況, 唔可以作準, 就當我時運低啦.

回覆:Silverhawk 的帖子

咁校長講緊嘢,小朋友傾計真係唔啱喎,反而佩服校長不會因為有家長在場而不糾正小朋友的行為

其實校長鬧定係叫兩個小朋友唔好傾偈, 說話內容,聲線,態度,語氣都會差好遠, 最近既事? 其實我唔介意老師/校長話/教小朋友但都希望唔好傷到小朋友自專心囉.

每日早會家長都可參加?

Silverhawk  可以  發表於 13-6-14 17:38

每個人的諗法都唔同, 有d人會認為佢做得啱, 教細路就係要嚴厲佢地先會聽話, 但我就覺得呢種教法太傳統, 又無愛心, 小朋友都有尊嚴, 只係犯了小事就當住全校面前鬧, 會好hurt 佢地d feeling, 換轉係你, 你犯了小錯, 你老細就當住全公司人面前鬧你, 你會虛心檢討, 還是憎死你老細?

我認為正確的做法是叫老師細細聲同d細路講叫佢地唔好傾計, 要留心聽校長說話.

引用:每個人的諗法都唔同,+有d人會認為佢做得啱,

引用:每個人的諗法都唔同,+有d人會認為佢做得啱,

原帖由 Silverhawk 於 13-06-14 發表
每個人的諗法都唔同, 有d人會認為佢做得啱, 教細路就係要嚴厲佢地先會聽話, 但我就覺得呢種教法太傳統, 又 ...
話校長惡都算妳第一個,但如果妳真係認識校長爲人,就唔會咁講。例如呢兩個小朋友會唔會平時已經攪攪震。個日真係頂唔順?仲有學校暫時男絕多女少,我估大家老師對住佢地實在承受好大壓力?我仲yin 老師唔夠惡早前仲同老師講如果見到d同學仔太naughty , 要惡d鬧吓佢地。講返校長,以前舊校仲係有全日班時,我見呢到有家長話見校長攬住一位紐計小朋友倍佢訓。我想問呢到有幾多個校長做得到?

引用:咁校長講緊嘢,小朋友傾計真係唔啱喎,反而

原帖由 bbbbu 於 13-06-14 發表
咁校長講緊嘢,小朋友傾計真係唔啱喎,反而佩服校長不會因為有家長在場而不糾正小朋友的行為

...
對!呢樣可能性好高。正如先前講我和其他家長係埋怨過老師咁夠惡。可能有人傳到校長中比d顏色你地睇!

引用:Quote:bondi2013+發表於+13-6-7+21:15+很多

原帖由 Galo 於 13-06-07 發表
參考http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2&curkey=xiaoxue#.UZrTMmQayc0
高幼未有排名,可能因 ...
嘩,靈糧堂幼排名好高呀! 其實高幼學生係咪大部份可直上高小?
轉咗高幼就好多人in,以前聖猶達幼稚園好似不太多學生.

‹ 上一主題|下一主題