用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好?
樓主: aggie_so
go

高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好? [複製鏈接]

回復 GCG 的帖子

都話會比人圍攻架啦, 唔講啦。

引用:某老師上堂成日鬧人,上上吓堂發脾氣走咗去

原帖由 Silverhawk 於 13-06-21 發表
某老師上堂成日鬧人,上上吓堂發脾氣走咗去, 要另一位老師出去叫佢返黎, 教英文生字steam train  變咗 st ...
但我都想了解一下點解你知老師閙人走了出班房,教英文讀錯音,講家長壞話,你小朋友係入面讀,仲要讀高班懂得講翻出來嗎?早會就話可以比家長睇,班房嘅點樣知呢,除非小朋友覆述。請幫忙解說,真的想了解多些RC,尤其佢哋啲語文課程,thx!

回復 Silverhawk 的帖子

你唔好唔開心,冇人圍攻你呀。我喺EK見到嘅RC家長個個都好nice,所以你唔好擔心。

我哋這班黎緊9月想報RC嘅家長都想多D人分享所見所聞。 你覺得RC不好嗎?我問過EK和playgroup有小朋友讀RC嘅家長,佢哋嘅comments好正面喎,對學校好滿意。

回覆:高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好?

其實高幼的老師真的很勤力同有心,經常OT 星期六又返工,但佢地也每天笑臉迎人,成曰攬實d小朋友。家長們,你諗下自己對住一個小孩都很吃力,何況老師要對住30個?我眼見老師會花多倍時間務求令學校一些細節做得更好,這是令我非常感動的。

引用:其實高幼的老師真的很勤力同有心,經常OT+

原帖由 babyhello 於 13-06-22 發表
其實高幼的老師真的很勤力同有心,經常OT 星期六又返工,但佢地也每天笑臉迎人,成曰攬實d小朋友。家長們, ...
仲要對住30個男多女少學生,一定頑皮啦,我想死!

引用:某老師上堂成日鬧人,上上吓堂發脾氣走咗去

原帖由 Silverhawk 於 13-06-21 發表
某老師上堂成日鬧人,上上吓堂發脾氣走咗去, 要另一位老師出去叫佢返黎, 教英文生字steam train  變咗 st ...
有冇detail,真係想了解多些.

stellalamm 發表於 13-6-10 16:55
靈糧堂英文程度不及高幼,上英小好大鑊
其實間間幼稚園都係番3 小時學. 教到a就會教少b , 睇下自己想要d 乜.
就算讀邊間番到屋企都要補番果間學校不足既野.

salsalee 發表於 13-6-14 15:20
咁嚴重?我聽校長個talk, 佢似乎都好有heart, 比人都有叫做以學生為本的感覺

...

有heart , 但係係目標為本
我覺得佢都實事求事. 講野都幾有point

howo 發表於 13-6-16 01:22
嘩,靈糧堂幼排名好高呀! 其實高幼學生係咪大部份可直上高小?
轉咗高幼就好多人in,以前聖猶達幼 ...
我不信果d排名, 最緊要係間學校啱自己小朋友

引用:Quote:howo+發表於+13-6-16+01:22+嘩,靈糧

原帖由 小兔咕 於 13-06-26 發表
我不信果d排名, 最緊要係間學校啱自己小朋友
good point!

我都咁諗。

Angie_Law 發表於 13-6-16 14:44
我先生都係高主教由細讀到大,現在都係專業人士。佢同D高記同學感情好好,佢嗰班同學唔可以話個個今日都名 ...
佢地同學間係感情好..我老公都ok. 不過好老實講,呢間學校係精英制. 唔知依嫁係咪啦.
99話小學有精英班,精英斑教既同其他班不一樣. 你可以話因材施教. 但係佢話非精英班讀成點係唔會有人理. 佢唔知自己個仔讀左精英班,因2個仔讀既都係一樣, 但係同朋友傾開計至知佢2 個仔同人地讀野同做既功課同人好唔同.
到中學仲謗張, 文班同理班差好遠..
理班2班都好唔同... 非數班考第3 全級只考30, 前果廿幾個全都數班人..
聽你形容相信你老公同你老公同你老公d同學都係讀數班.
我係由中學開始識我老公,所以佢地學校係咁都略知一點。

Silverhawk 發表於 13-6-22 00:09
回復 GCG 的帖子

都話會比人圍攻架啦, 唔講啦。
完全明白你感受, 每間學校都有FANS, 一觸動到佢地, 佢地實會出來護校. 其實小朋友講番件事出來一D都唔出奇. 我囡而家PN, 佢同學係可以講晒校內發生嘅事俾佢媽咪聽, 連細節都有. 讀得RC應該係K1或以上, 小朋友更加有能力講番校內發生嘅事俾家長聽. 校長件事就一定係你個人感受. 其實你小朋友都讀緊間學校, 無必要要唱衰佢, 你都係講番你嘅感受出來啫, 俾人質疑真係好慘

我囡唔係入RC, 不過都希望你再講多D細節出來, 等其他家長了解學校多D. 明白事理嘅家長會識分析架啦!

其實高主教的語文係咪唔太好?
http://www.raimondi.edu.hk/new/document/School_Report_11-12.pdf
(p.11)
佢地係英文小學, 而且大部份人會升上高中, 英文應該幾好架?!

我之前都有高幼offe但放棄了.

aggie_so 發表於 13-6-21 00:40
你決定成點呀?今晚見到你來,但未有機會say hi. 我先生聽完家長會,都覺得好好,好啱阿仔,加上佢話現在高 ...

我因見到親戚個女大膽到好似兒童節目主持咁上台對住好多人都唔驚對答如流, 先決定比我女讀llt .
大膽呢樣野我女真係要練.. 因就算叻都好, 都要識present自己(講明先我女唔係叻果隻), 而我女呢樣真係唔係咁得.

回覆:Ammeyogi 的帖子

Thanks for sharing. 入大學比率只得7成,英文中學來講係咪比較低?

引用:+本帖最後由+小兔咕+於+13-6-26+11:26+編輯

聽你咁講,希望我仔仔都可以練大個膽,開開心心返學。你囡囡是否今年K1?是香港llt am嗎?第時可以做同學仔呀。

回覆:小兔咕 的帖子

Can't agree more

aggie_so 發表於 13-6-26 11:39
聽你咁講,希望我仔仔都可以練大個膽,開開心心返學。你囡囡是否今年K1?是香港llt am嗎?第時可以做同學仔 ...
yes ar 香港am~到時見啦..

回覆:高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好?

I am impressed by their creative teaching too, especially when they showed the example of kids playing the game of building bridges and introducing the concept of territory. =)

引用:Quote:Angie_Law+發表於+13-6-16+14:44+我

佢地同學間係感情好..我老公都ok. 不過好老實講,呢間學校係精英制. 唔知依嫁係咪啦.
99話小學有精英班,精 ...
高小冇精英班

‹ 上一主題|下一主題