用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一課程深淺
樓主: Whitepine
go

小一課程深淺 [複製鏈接]

MaiGao 發表於 13-6-6 23:29
我覺得最重要係配合小朋友的需要吧!小朋友學習進度有快慢,太慢會悶,太快跟不上,所以這也是選校時會考慮 ...

有勇氣認清孩子弱項<---很值得我反思的一句說話, 謝謝你.  
希望每天開心渡過 ;-)

MaiGao 發表於 13-6-7 09:26
同時。培養對學習的興趣對孩子將來有很大幫助。

如何培養呢?? 看圖書??

我的兒子一聽到返學/做功課總是怨聲載道!!!

MaiGao 發表於 13-6-7 09:37
有了解過他為什麼會怨聲載道嗎?
功課量?壓力?與同學相處?

佢k3之麻, 佢返學都開心架, 不過唔駛返學就更加開心羅, 上次黑雨佢換晒校服先知唔駛返學, 開心到顛左!!

功課量不算多啦, mon-thur 2樣, fri 5樣, 但總之叫親做功課都係"he he 唉唉".  

MaiGao 發表於 13-6-7 10:04
咁小朋友唔洗返學更開心,都正常既。
回想我小時候,一放假就諗玩咩好,睇咩書好啦。^^

佢一時時啦, 但我真係唔知點解有時咁快, 點解有時拖咁耐, 但佢明明知道做晒就可以玩架喎!!!

MaiGao 發表於 13-6-7 10:04
咁小朋友唔洗返學更開心,都正常既。
回想我小時候,一放假就諗玩咩好,睇咩書好啦。^^

另請教如果認清孩子弱項呢?? 我都唔知我孩子弱項是什麼, 唔知點令到佢可以好d

MaiGao 發表於 13-6-7 10:29
哈哈﹗你呢句話,我身邊有個朋友,隔幾日都同我講一次。
「明明知道做晒就可以玩」
試回想一下,我們有時 ...

哈哈哈....咁樣講即係無得攪啦.....ok.....keep住睇下佢大d又會點

MaiGao 發表於 13-6-7 11:10
我也是一名新手媽媽,只有一個未滿七歲的兒子。分享便可,請教則不敢當。

我會觀察孩子日常生活,找出孩 ...

因為我的兒子樣樣都普普通通呀麻, 性格我是清楚的, 強弱項真係有待研究.

點算好 發表於 13-6-7 12:49
普普通通本身就是特質,有尐人數理強文科弱.有尐音樂勁,體育唔得

咁應該都要升小一後才再留意了, 現在k3真係未有咁多唔同的發展方向, 謝謝你.

點算好 發表於 13-6-7 12:54
唔洗客氣,可以比佢試下唔同既野,坊間好多平既興趣班,留意下對小朋友特質點都略知一二 ...

我沒時間帶佢上興趣班架, 現在要等上小一再參加校內的課後興趣班.  
‹ 上一主題|下一主題