用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一課程深淺
go

小一課程深淺 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小女今年九月讀小一,在EK有很多家長都希望子女入讀名校,這些學校都會教學上深過一般課程,例如小一讀小二課程等,其實是否有需要呢?

如果小一課程比較淺的,是否比下去呢?

大家有甚麼意見?

1    0    0    0
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

回覆:Whitepine 的帖子

深與淺。個人覺得是現在學前教育出現了改變。學校(尤其是私校/直資)只跟住大勢調整。教深半年反而得到大部分家長受落。

惡性循環, 當個個教快半年, 名校就教快一年

引用:小女今年九月讀小一,在EK有很多家長都希望

原帖由 Whitepine 於 13-06-06 發表
小女今年九月讀小一,在EK有很多家長都希望子女入讀名校,這些學校都會教學上深過一般課程,例如小一讀小二 ...
我覺得最重要係配合小朋友的需要吧!小朋友學習進度有快慢,太慢會悶,太快跟不上,所以這也是選校時會考慮的事項之一。
現在不少家長認為贏在起跑線,課程越深越好。我反倒認為,有勇氣認清孩子弱項,遁序漸進,孩子的得着反而更大。
學無前後,達者為先。

LeQ    發表於 13-6-7 22:16
SY_Joanne    發表於 13-6-7 14:19
bakusensei    發表於 13-6-7 08:22

MaiGao 發表於 13-6-6 23:29
我覺得最重要係配合小朋友的需要吧!小朋友學習進度有快慢,太慢會悶,太快跟不上,所以這也是選校時會考慮 ...

有勇氣認清孩子弱項<---很值得我反思的一句說話, 謝謝你.  
希望每天開心渡過 ;-)

引用:Quote:原帖由+Whitepine+於+13-06-06+發表

原帖由 MaiGao 於 13-06-06 發表
我覺得最重要係配合小朋友的需要吧!小朋友學習進度有快慢,太慢會悶,太快跟不上,所以這也是選校時會考慮 ...
同意,如一開始已嚇怕,將來亦唔會對讀書有興趣。只有配合能力,等佢地有成功感,加強自信先可提升興趣,只要有興趣,將來佢地自然會主動去追求知識,咁先可以去得遠。

laiyuen 發表於 13-6-7 08:17
同意,如一開始已嚇怕,將來亦唔會對讀書有興趣。只有配合能力,等佢地有成功感,加強自信先可提升興趣,只 ...

同時。培養對學習的興趣對孩子將來有很大幫助。

MaiGao 發表於 13-6-7 09:26
同時。培養對學習的興趣對孩子將來有很大幫助。

如何培養呢?? 看圖書??

我的兒子一聽到返學/做功課總是怨聲載道!!!

回覆:Jessy 的帖子

是功課量還是其他原因?他的興趣及喜好又是什麼呢?

Jessy 發表於 13-6-7 09:28

有了解過他為什麼會怨聲載道嗎?
功課量?壓力?與同學相處?

醒目開學勳章

Jessy 發表於 13-6-7 09:28

我的做法,帶他們去圖書館,由他們自由選擇看甚麼書,不要迫他們要看甚麼書,只要他們想看便看吧!!

大熱天時,這的確是一個消暑的好去處,又可以培養看書興趣。

MaiGao 發表於 13-6-7 09:37
有了解過他為什麼會怨聲載道嗎?
功課量?壓力?與同學相處?

佢k3之麻, 佢返學都開心架, 不過唔駛返學就更加開心羅, 上次黑雨佢換晒校服先知唔駛返學, 開心到顛左!!

功課量不算多啦, mon-thur 2樣, fri 5樣, 但總之叫親做功課都係"he he 唉唉".  

Whitepine 發表於 13-6-7 09:45
我的做法,帶他們去圖書館,由他們自由選擇看甚麼書,不要迫他們要看甚麼書,只要他們想看便看吧!!

大熱 ...

雖然我兒仍在初小階段,但亦讓我獻獻醜說說我的做法,期收拋磚引玉之效。

閱讀興趣方面,我用講故事方法。講一半唔講一半,引孩子自己閱讀。
我曾在ek寫過一篇相關的日誌,有興趣可以逛逛

至於學習興趣方面,主要是讓孩子愉快學習吧。
選擇適合他的教育程度,生活化的把知識融入,多溝通了解。
孩子不喜歡回校,事出必有因,要找到問題所在才能對症下藥。

Jessy 發表於 13-6-7 09:58
佢k3之麻, 佢返學都開心架, 不過唔駛返學就更加開心羅, 上次黑雨佢換晒校服先知唔駛返學, 開心到顛左!!

...

咁小朋友唔洗返學更開心,都正常既。
回想我小時候,一放假就諗玩咩好,睇咩書好啦。^^

小朋友做功課拖得耐唔耐?

醒目開學勳章

我大仔讀小三,功課唔多,好多時他在學校已經做完一大半,回家後,晚飯前都做完功課,所以都OK。他無話唔想番學,都開心的。當然考試前要溫書,都會有些不合作,不過最終都會乖乖地溫的。

反而細女有D頭痛,她比較難教,軟硬兼施都唔得,9月上小一,希望佢可以乖乖地。感恩,大抽獎都派到一間唔錯又適合她的小學。

MaiGao 發表於 13-6-7 10:04

佢一時時啦, 但我真係唔知點解有時咁快, 點解有時拖咁耐, 但佢明明知道做晒就可以玩架喎!!!

Jessy 發表於 13-6-7 10:21
佢一時時啦, 但我真係唔知點解有時咁快, 點解有時拖咁耐, 但佢明明知道做晒就可以玩架喎!!! ...

哈哈﹗你呢句話,我身邊有個朋友,隔幾日都同我講一次。
「明明知道做晒就可以玩」
試回想一下,我們有時也會先玩,之後才努力補教吧?
只是小朋友好敏感,身邊一d好微細的事情都會影響到佢地既心情。所以表現亦會比較飄忽,定力亦較低。

不過我相信,只要家長堅定信念,隨孩子年紀越長,做事會漸漸有改進。
保持輕鬆愉快的心情,對家長和孩子都有好處。
根據初中教育版前輩的經過,良好的親子關係有助解決青春期時反叛問題。

Yanamami  o力~~識睇定初中版。  發表於 13-6-7 11:01

MaiGao 發表於 13-6-7 10:04

另請教如果認清孩子弱項呢?? 我都唔知我孩子弱項是什麼, 唔知點令到佢可以好d

MaiGao 發表於 13-6-7 10:29
哈哈﹗你呢句話,我身邊有個朋友,隔幾日都同我講一次。
「明明知道做晒就可以玩」
試回想一下,我們有時 ...

哈哈哈....咁樣講即係無得攪啦.....ok.....keep住睇下佢大d又會點

最清楚小朋友都系父母,我隻星君一要填色就死曬火,呢尐咪弱項,太明顯了
‹ 上一主題|下一主題