用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: aprilpf612
go

小一分班試 [複製鏈接]

回復 aprilpf612 的帖子

aprilpf612 唔好氣餒, 聽完家長講座, 都自知st francis 唔簡單, 校長仲話第一年唔好放手, 係特訓式學習, 但覺得小朋友無努力付出, 才會有成果, 所以我都相信選擇st francis是一個對的決定, 另外, 如果見家長係可以幫到你囡囡知道學習你有咩可以進一步, 其實正面看是值得, 當我看見亞囡中文係不滿意時, 我都有一刻唔開心,本身我囡中文認字ok, 寫字較差, 但我自己接受事實, 分班試後每天也給她背5個中文字, 一齊看中文書, 慢慢儲d字, 因為成果要一天一天咁建立, 希望等佢開學好些! ,

以過來人身份,大家要有正面積極思想,如果家長都認為係苦事,個女都會感受到同影響到
分班試成續係比家長知道,個暑假可以為個女多裝備好,到新學年開始,就會好快適應
學校中文常識要求高D , 英文可能依家都教深左,數學反而一般進度
比多D 信心自己同個女 慢慢長路,大家努力

我都同意要正面對待呢次分班試。唔好比小朋友有任何挫敗感,要多鼓勵,漫漫長路,有排行。最近我出席中學畢業X十週年敍會。很多同學現在係律師,醫生,專業人士,原來好多以前都試過見家長,唔及格,留堂甚至留班。大家努力吧!

多謝曬各位的鼓勵,我都會繼續努力,希望亞女可以快d適應新學校,新的學習模式!

小一的學習模式同環境的確同幼稚園有很大分別,而且要返全日,喺學校時間好長。相信大家都要適應,一起努力吧!
‹ 上一主題|下一主題