用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 9月升中,係未要同阿仔搵定私補?
go

9月升中,係未要同阿仔搵定私補? [複製鏈接]

阿仔冇補開習, 係未而家要開始搵? 定還是睇下阿仔攪唔攪得掂D功課先??

TKS !!
   1    0    0    0
Matthew 仔快11歲. 向小五的階段出發啦 !!!...[img]

唔使咁早, 番左覺得跟唔上先揾都未遲。

多數中學都有升中适應班, 除了集合小朋友&老師聚會外, 都有一些學科預習的.
可補吓英文作文/英文MATHS, 如一向成績都OK, 小朋友又會在暑假自己溫書的, 我覺得買些EXERCISE予他/她們做便可, 不須補.  
ANYWAY, 小小地補吓無妨, 多就無謂.
享受暑假陽光與海灘為先...........

如果孩子小學讀書都OK, 建議等開學後睇定才決定有否需要補習, 及補哪些科目.  
全完同意黃巴士所講, 還孩子一個暑假吧, 讓他們charge足電, 好好應付9月開學後的忙碌生涯.

我細仔今年升中, 可能有見阿哥升中後, 與小學截然不同的"悲慘生涯", 佢都話要好好享受下升中前這個暑假, 要摶殺?等9月開學後再算.

升F1同P1一樣。孩子需要時間適應一個截然不同的環境&讀書方法。他們是需要trial&error的,給他們一點時間吧!12月考完試再看是否需要補習。

回覆:Rita 的帖子

睇下考成點先

我覺得,假如你是為了兒子的成績著想, 可以開始為你的兒子找私人補習.特別是如果你的兒子升上了英文中學的話,有一個私人補習老師會比較好. 始終有多一個人幫忙,兒子會比較輕鬆
當然, 暑假補習不是每天也要上課,因為不會對兒子造成壓力!

Meikin 發表於 13-6-6 13:51
如果孩子小學讀書都OK, 建議等開學後睇定才決定有否需要補習, 及補哪些科目.  
全完同意黃巴士所講, 還孩子 ...
我家大小姐中學生涯係輕鬆過小學時,因學校太自由,佢右懶散左。

回覆:9月升中,係未要同阿仔搵定私補?

我都是女9月升中,成績中上,算自動自覺溫書,私補姐姐就唔補,話叫佢自己試下!我就15.16好擔心,暑假報左中文,phonic,韓文比佢,數學就未搵!唉!,

Dimsuen  Can u pm the chinese tutorial centre? thanks.  發表於 13-6-13 15:27

相對小學, 中學的學科多咗, 但自由度又大好多, 人就自然懶散咗, 不過也是時候放少少手, 讓孩子從中學習自理自律, 自己解決問題.  作為家長可以在旁指導和監督, 只在必要時才出手.  就如孩子小時學行一樣, 試問沒經歷過跌痛, 那會走得穩跑得快呢.

引用:我都是女9月升中,成績中上,算自動自覺溫

原帖由 fannymk 於 13-06-09 發表
我都是女9月升中,成績中上,算自動自覺溫書,私補姐姐就唔補,話叫佢自己試下!我就15.16好擔心 ...
請問你幫小朋友報那間phonics 呢?可介紹嗎?因姨甥仔唔識拼音,串英文字很困難~

其實點解你認為佢會追唔上呢
(因為小六成績係中下?或者將會讀DBS個一類百年名校?或者佢學習態度近來變得比較差?)

引用:Quote:原帖由+fannymk+於+13-06-09+發表我

原帖由 羊太太 於 13-06-10 發表
請問你幫小朋友報那間phonics 呢?可介紹嗎?因姨甥仔唔識拼音,串英文字很困難~

...
Cheap cheap工聯會,比佢試下先,

考完上學期巿才決定

Rita  tks , phoebe ^^  發表於 13-6-26 10:31

升上中學, 要忘記小學讀書方法。

在中學, 在考試時需要大量寫作, 不是填充。試問沒有良好中英語文能力, 怎能
應付中學課程?如果有看過去一年中英文文憑試閱讀理解試卷, 量是非常大。
語文能力是需要很長時間建立,趁有時間多看, 多聽, 多寫中英文。
語文能力好,自然事半工倍. 孩子就會享受樂趣。
中一課程比我們以前難很多。

Rita  tks for your advice ^^  發表於 13-6-26 10:31
‹ 上一主題|下一主題