用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Cais vs creative primary school
樓主: alf
go

Cais vs creative primary school [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+sayubemine+於+13-6-8+13:39+

原帖由 sayubemine 於 13-06-08 發表

回復 alf 的帖子
恭喜加入CAIS big family

sayubemine  THX!!!  發表於 13-6-9 18:21

回覆:ssant 的帖子

之前好多post 都提及cais 呢間學校,我的小朋友不在cais 就讀,但自己有十分留意呢間學校同看他們的web site ,親身接觸是接囡囡放學時,見到他們的校車及一位cais 學生,她是活潑及紮紮跳的。( 相比本地名校放學去補習的狀況是有分別的)本人返工在車輛上也遇到一些cais 高年班學生,也行為品行係幾好的)
學術方面就靠網上資料評評,加拿大是普及教育制度中比較好(呢個好是有錢無錢所得的教育差別不大)。你可以上u of t or ubc 網睇裏面詳細列明各省份的要求。而cais 係行Alberta 的制度。即去到y 12 就入u .
英文程度在國際學校係從聽寫講讀的訓練,以英文作教學係很難和本地學校相比,寫英文的內容是比較闊,不是用分數作比較,以鼓勵性字眼去改善英文。

回覆:Cais vs creative primary school

小女亦將入讀grade one, 期待8月22日開課

謝謝大家,如讀cais,是否要補中數

引用:謝謝大家,如讀cais,是否要補中數

原帖由 alf 於 13-06-09 發表
我小朋友而家冇補、如果跟CAIS課程應該唔駛補、再高年班先需要未定!反而我小朋友會在外學其它課外活動,音樂、跳舞、drawing etc!

ILBC    發表於 13-6-9 23:20

回復 lyhung 的帖子

加拿大制學校行咩IB?! 同埋我眼見的"亞洲人"全部都係NATIVE ENGLISH TEACHERS,
誰說國際學校一定要係金髮先可以教?

引用:回復+lyhung+的帖子 加拿大制學校行咩IB?!

原帖由 eclooper 於 13-06-09 發表
回復 lyhung 的帖子

加拿大制學校行咩IB?! 同埋我眼見的"亞洲人"全部都係NATIVE ENGLISH TEACHERS,
其實有D家長一知半解,CAIS亞洲老師好多土生土長外國,全部高學歷,真係唔係金髮先Native Speaking...

引用:之前好多post+都提及cais+呢間學校,我的小

原帖由 hb12699 於 13-06-08 發表
之前好多post 都提及cais 呢間學校,我的小朋友不在cais 就讀,但自己有十分留意呢間學校同看他們的web sit ...
Good!

引用:謝謝大家,如讀cais,是否要補中數

原帖由 alf 於 13-06-09 發表
不用。其實真係完全唔同local education.教的方法不同。我小兒現在cais兩年、普通話和英語已很流利。除中文外,英數都不用死記而exercise和 worksheet同local很不同。英文注重拼音法。很少人再去補、除非想轉local.

ILBC  太好了!  發表於 13-6-10 11:20

係,如果選擇讀國際,唔好以本地學校心態去讀國際學校 !

minirat  這句中肯  發表於 14-1-6 14:21
sayubemine    發表於 13-6-12 11:12

回覆:Cais vs creative primary school

樓主final choice.pls share.

One more point. Do u know need to pay annual levy or debenture when cais new campus available?

回覆:judymama 的帖子

Yes! 250K refundable.

回覆:alf 的帖子

本人好少出聲,不過見到樓主嘅問題個人有D感受所以分享下...

申報一下,本人親身讀IB再升McGill畢業,老公UT. 我一心本來好希望個仔可以讀IB,所以小兒K1入咗啟思小學附屬幼稚園。都幾鍾意,尤其家長群好夾,但學術水平真係比一般私幼有距離,後來K2我哋都係決定離開。

我覺得IB係好可貴嘅經驗,而且學術要求極高,就算喺啟思中學,唔一定可以入到。唔入讀IB diploma program,要考慮定可能要應付DSE或其他考試。依個係其中一個考慮。

我囝囝會喺今年fall入讀CAIS G1,我哋好開心好興奮。學校比我嘅感覺唔會太hea,喺愉快學習同學術上做到平衡,而著重閱讀,我好鍾意嘅。同時我哋都喺CDNIS有wait list, 但有咗CAIS offer之後唔會考慮其他學校。

我好奇怪有家長以「人種」嚟comment老師嘅水平,而唔係老師嘅資歷。So far,我去到CAIS嘅office,見到好多唔同人種,有金頭髮、黃皮膚、黑皮膚,就好似喺加拿大一樣,感覺佢哋表現專業,同學亦好有禮貌。反而CDNIS嘅中國人員工仲多,打電話去office講中文都得,不過我覺得員工國籍唔係judge一間學校嘅element.

我見到school report入面有提過會硏究IB課程,我覺得係好開始。正如舊年開始有繁體中文班,我感覺學校有聽家長意見而且有計劃地implement. 一轉IB學費就可能唔一樣,而且要處理好師資需求及入唔到IB program嘅學生嘅升學問題。所以家長唔好一心以為入IB school 就係讀IB,中學最後兩年先係關鍵。

最後,我自已當然覺得McGill, UT都係好好嘅大學,每個國家都有尖子,行加拿大制嘅學校學生好多入加拿大嘅大學好正常,因為如果有加籍學費平好多,如果我個仔有McGill, UT, Waterloo,我都一定會比佢讀。

回覆:Jojoju 的帖子

講得好、關於人種討論我也很反感。

比較A學校對B學校並不是簡單的代表A好B就衰!
其實我們從來沒有想過送女兒入讀國際學校,但正因為女兒的性格和學習需要關係,我們試報考IS. 但知道競爭大,亦準備如果考不上就繼續讀K3,然後考CPS.
很幸運給小女考上CAIS, 多次跟admissions officer查詢聯絡,非常helpful. 亦到過學校,校長、老師、同學們及工友都非常親切有禮!
CPS亦是一間好學校,去過簡介會,也很滿意,自覺亦適合女兒。
只是我們擔心讀CPS六年後未必可以考到心儀/合適中學,另外,女兒很喜歡音樂,而CAIS亦很重視音樂藝術之培養。
但樓主亦要留意學費負擔和25萬債券。
沒有別人比自己更清楚小孩的需要,沒有最好,選擇一間合適的學校便好!

上網睇有學生在香港讀大學

回覆:lyhung 的帖子

My son is in prep class, yes his class teacher is CBC, but I can say she is one of the best teachers I ever met. School is excellent n teachers r great, they really focus on developing a child's potential.

我想問Cais 難入嘛?我大仔今年升小一,我想揀一間國際學校讀,我對國際學校認知小,希望大家幇忙,如果父母英文不太好可以嘛?會影响入學嘛?幾錢一個月?同要俾債卷嘛?校舍喺邊呢?謝謝大家幇忙解答

www.cais.edu.hk

‹ 上一主題|下一主題