用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴
樓主: qqsunday
go

學鋼琴 [複製鏈接]

回覆:學鋼琴

我講嘢都好直接,唔係話佢唔可以直接,但如果做過家長,一定會明白苦處,(除非係自大家長!)直接講幫助方法而唔係直接話人哋。或者係一時唔小心,無意hurt人,咁希望高人明白一下家長嘅苦心,未成功,唔代表無努力,呢個係一個要take time 嘅process!就算用啱方法都唔一定立即見效,咁喺個process中呻下丶交流下有時都反映個家長係對件事上心啫。唔係淨係「高人」俾人話先會傷心㗎!

好啦,應該佢平日幫好多人嘅,我唔係針對佢,只係就呢次而言啫。

he said anything wrong, just point out the truth????

引用:he+said+anything+wrong,+just+point+out+t

原帖由 steamball 於 13-06-18 發表
he said anything wrong, just point out the truth????
He didn't know what the mom had do when he said so. That means it may/ may not be a 'truth'! How could he say something so strongly without finding out the 'fact' first?

pandamommy 發表於 13-6-18 11:27
He didn't know what the mom had do when he said so. That means it may/ may not be a 'truth'! How cou ...
no matter what the mom did, is the mom's responsibility, your son just a kid

大家平心靜, 以和為貴, 大家都係家長, 點會唔知, 我situation一樣, working mum, shift some days of the week i do not get home until late and not even see my daughter, 有d weekend要返工.. 仲要我自己都學緊diploma level...無辨法, 只好分配時間...真的, 做唔到只好唔好學...試問, 唔practice, 點學得好?

bebebe's response to"阿仔超懶練琴,問題都唔知出喺邊個度" is parents' responsibility, 佢無錯...真的, 我小朋友係屋企好lazy唔practice, 一定係我錯, 一係佢唔like 學, 我迫佢學, 一係無develop plan佢練, 無supervise佢....小朋友有得玩緊係去玩吓, hea吓, 有幾多voluntary go and practice, 有都係彈自己like果d...

呢度好多都係好dedicate的家長, 希望小朋友好, 希望你也不要介意, 如小朋友鍾意學, 要學得好, 小朋友同大人都要sacrifice 一些了..

請大家不要再為我的情況爭風相對了其實大家都係家長,都想小朋友好,試問現今在香港的小孩有邊個唔係學好多課外活動吖!係人都知學每樣嘢都要經過不斷的練習才能成功,但我相信總有一些方法及技巧可以令事情事半功倍吧!我哋呢D未成功嘅個案只係想嚟取經、分享一下大家嘅經驗,even成功或失敗,所以希望大家係可以提供方法改善已不是只指出不是而不俾suggestion.講真我係想嚟解決問題而不是嚟制做風波,所以請各'高人'諒解..............

其實好小事嗟,何必郁下都開拖!

cowmoon    發表於 13-6-18 13:55

原是路過,忍不住出句聲
做爸媽的應該要盡能力幫仔女,人之常情。懂得了解孩子能力和心態,當然事半功倍,不懂便去觀察去聆聽,用心從孩子角度去考慮問題癥結。

個人認為,從來教養孩子包括練習學器溫習功課都不是一套standard model倒模套用,須以孩子情況而調整。更不要強加expectation落孩子身上,沒殺了興趣。
有些小朋友領略快,不用多練就達標,便有繼續feed他+keep住練習,就算勤力練不達標無成效甚至練錯曬,不練好過狂練。
盡責的老師多能看出孩子能力優點和弱點,從中點醒孩子如何具成效地練習
家長要給的是支持和鼓勵,還有客觀的賞評,appreciate but comment and encourage。
如果方法對,肯多練習,自見成效。有成效,孩子自然想再學再練。遇難/沒成效,解決不了,興趣便會磨蝕。

學習樂器不單為興趣,也是鍛鍊意志、解難能力和專注持久力的好方法,同時也能鍛鍊分析力和美學賞析力,是長遠的發展,小時以打好基礎為佳,心態配合能力好重要,未學行先學走,就算小學畢業前考了ATCL, LTCL那又如何,功力又如何能留得住? 要訓練孩子樂品情操更為重要。
覺得自己還有不足,便會細心思考找出問題和反覆練習,自以為天下最強,又點會肯自瑕疵?

小兒亦不是學鋼琴,但學任何樂器和做學問都是一樣。為孩子的成長和學習sacrifice多少不用多說了。不單時間,還有多少心力鑑貌辨色,度橋想方法來教導孩子,全部係天文數字,totally intangible.但那是我做家長的責任和使命,換來日後的收成也是超級invaluable!

既然大家是平心靜氣討論/分享,不想再拿甚麼"qualification"出來曬命/"大" 誰有資格說,這點bebebe應該很明白我心裡想法,這裡很多人很有資格的,大家交流一下無妨,還是將焦點放回替自己孩子tailor-made最合適的方法吧。
Music is my Life, my Love, my Everything,

viv-viv 發表於 13-6-18 13:43
"學習樂器不單為興趣,也是鍛鍊意志、解難能力和專注持久力的好方法,同時也能鍛鍊分析力和美學賞析力,是長遠的發展"

好同意呀.
大家上來學野同傾下計, 各抒己見, 和而不同.

viv-viv    發表於 13-6-18 14:07

引用:請大家不要再為我的情況爭風相對了其實大家

原帖由 cat221 於 13-06-18 發表
請大家不要再為我的情況爭風相對了其實大家都係家長,都想小朋友好,試問現今在香港的小孩有邊個唔係 ...
唔好意思,令你難做。sorry!

引用:原是路過,忍不住出句聲做爸媽的應該要盡能

原帖由 viv-viv 於 13-06-18 發表
原是路過,忍不住出句聲
做爸媽的應該要盡能力幫仔女,人之常情。懂得了解孩子能力和心態,當然事半功倍, ...
非常認同!

一石激起千層浪......
這兒都靜得太久了,難得這麼多有心家長出來分享自己的情況和看法,希能從中吸收適合自己的,又何嘗不是好事!
在這兒找高人....攪錯地方了吧!作為孩子的家長、分享一下並無不妥,覺得可以借用的就去用、覺得不合意的,大可一笑置之!

cat221,明白大家都是為孩子,所以才會作答,放心,這兒算是難得的一處家長交流孩子學音樂的好地方。對孩子的能力從不懷疑、更擔心的是能為她/他們做些甚麼!摸著石頭過河還不是一次又一次。

讓孩子養成習慣是最先最應該做的事,此點相信你看了各位家長的貼文亦應明白,其他才是你用甚麼方法的問題了。

想多說一點的是.....切勿自我感覺良好。許多時事實跟想像總是有一點距離!
沒有孩子不會遇上低潮的時候、到頭來還不是我們做家長陪伴著一起去面對!只有多嚴重而已,最嚴重的那個、差不多花了三年時間才渡過。從好的一面看,對孩子是十分難得的經歷....不過對我這家長是打冷震。還幸最終熬過了、如今回頭一望,作為一個不懂彈琴、不懂拉琴的家長還算可以從心裏笑一笑。

近年看東西總多了從好的那一面看。看著別人的孩子成長心情特別開朗!
三方配合、缺一不可!

stinkyrabbit111    發表於 13-6-18 16:04
cowmoon   你就是緊張別人的孩子,幼吾幼及人之幼。  發表於 13-6-18 15:35
viv-viv    發表於 13-6-18 14:59
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 bebebe12345 的帖子

我都有此感, "切勿太過自我感覺良好", 通常一自以為美好無暇, 之後就出問題了.
反而保持一定懷疑同反省, 到後來結果往往會比較好, 所學也比較多.

三年低潮期0甘耐? 麻煩分享下呀, 想聽故事呀.

viv-viv  That's exactly what I have also pointed out...  發表於 13-6-18 15:54

回復 viv-viv 的帖子

Very well said! I hope there is no misunderstanding, I only say this in respond to 樓主 saying that she is very busy, I mention myself as an example, in which I am taking my dip, 其他人的example maybe doing a master degree, 而帶出每個媽媽其實都有他們的忙碌...呢度高手如雲我點會唔知, i my sense, dip is nothing compare to apa & MM., 所以我自己也沒有教我小朋友費事唔咗佢 , 更何況用此提高自己講的嘢的認受性呢, 彈琴只係我的hobby呢,我希望分享的, 係以一個媽媽的角度, 自己的experience..I did not present this properly, I am terrribly sorry!

viv-viv  Nothing offended me. Don't worry!  I just don't want to quote any music qualification to praise myself or sound authoritative. I play quite a low key here.    發表於 13-6-18 16:10

引用:+本帖最後由+bebebe12345+於+13-6-18+15:13

原帖由 bebebe12345 於 13-06-18 發表

一石激起千層浪......
Agreed!但其實我最想問點知老師同阿仔夾唔夾?我個仔依家k3,學咗琴大約年半,依家彈緊everybody book 1

雖然係好少事,不過真係反映世界好現實。高人再以gentleman姿態出現,大家放心哂,goodbye!

回覆:pandamommy 的帖子

大家在這裡交流已好幾年,有時答問可能較隨便和直接,但也是善意交流。

引用:大家在這裡交流已好幾年,有時答問可能較隨

原帖由 小伊 於 13-06-18 發表
大家在這裡交流已好幾年,有時答問可能較隨便和直接,但也是善意交流。

...
對,符和容易,說真話難。興幸在這裡得益不少

常自我感覺良好,比藉口自己,難有進步。

回復 cat221 的帖子

其實沒有人可確實回答你,總會有所謂更夾的,如老師本身有明確的方向而你亦覺得老師本身有足夠的音樂底子,便暫時去相信他。反而應想想能否令孩子更遵從老師的要求和方法,如知道孩子真的確切嘗試刻苦過(應該你最清楚)卻成效不大,才再跟老師溝通。如老師沒有改變方向的空間,可能是時候找新老師的資料。有時並不是老師教得不好,只是大家的認知方法不同,不一定能容納。還有,受教的學習態度不一定從一開始就有,亦不一定堅持到永久,特別是到中學階段,還要看孩子的品性。
其實有時激辯一下幾唔錯,能見到更多意見,不過選擇取捨仍是自己。只係一句,Don't take anything personal 應可得到更多。
‹ 上一主題|下一主題