用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴
go

學鋼琴 [複製鏈接]

想問吓通常學鋼琴要幾耐先學到一級架?

2    0    0    0

很快的.....三方配合、基本是6-8個月的事情。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 bebebe12345 的帖子

有朋友個仔學左一年半話學到兩級(冇考試),但佢個小朋友連一首好簡單嘅歌都彈唔到。係咪要轉老師?

引用:回復+bebebe12345+的帖子 有朋友個仔學左

又或者sight reading追唔上佢學琴的進度。有些小朋友練多幾次就彈到,但sight reading就唔得。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

其實我覺得要轉老師,有可能大家唔夾

回復 hoichingyim 的帖子

似乎跟怕羞無關!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:學鋼琴

細囡4歲開始學, 现在學了14個月, 學緊2级, 識彈幾本琴書啦!

回覆:靚靚C9 的帖子

叻女。 你有陪佢練琴嗎?

引用:叻女。+你有陪佢練琴嗎? +

原帖由 qqsunday 於 13-06-08 發表
叻女。 你有陪佢練琴嗎?
我好少理, 最多每日提佢吓練琴. 一來自己唔識, 二來佢學琴個陣我返工. 但大囡8歲, 學緊3級 (她5歲幾先開始學). 有陣時家姐教吓佢, 有野會報寸被老師聽.

回覆:靚靚C9 的帖子

兩個一齊練好呀,可以大家互相切磋

引用:兩個一齊練好呀,可以大家互相切磋 +

原帖由 qqsunday 於 13-06-08 發表
兩個一齊練好呀,可以大家互相切磋
系架! 家姐都驚有日阿妹追過佢, 因為阿妹早學, 而且老師話阿妹俾預期學得快, 所以家姐都會努力D.

回復 qqsunday 的帖子

聽你甘講,似乎幾級已經唔系重點,個小朋友對彈琴未有滿足感,即系無興趣,呢一點同家長、老師都有關系!如果家長有心想他學好,應該要對症下藥了!其實,一個小朋友系學琴過程中會產生好多問題,他們能否堅持,能否有進步都同家長嘅心態有好大關係,老師當然重要,不過決定權還是在家長手上!叫你朋友仔細考慮清楚,學琴不是一兩天的事!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

老師有好大關係,我的小朋友轉左老師,大半年升左兩級。
之前的老師用一年多的時間準備考二級琴試,竟然肥佬。其實我自問自己的小朋友都勤奮練習,落得如此結果,真係好嬲。大怒之下轉左老師。
不到一年就再考4級,取得distinction,咩自信都返哂來。

引用:老師有好大關係,我的小朋友轉左老師,大半

原帖由 Honeymum 於 13-06-12 發表
老師有好大關係,我的小朋友轉左老師,大半年升左兩級。
之前的老師用一年多的時間準備考二級琴試,竟然肥 ...
Hi, pls check pm, thx a lot!

想問問, 參加比賽可以谷練琴, 是否有效?

bebebe12345  持之以恆!參加比賽和考琴都只是讓孩子有個目標。  發表於 13-6-13 11:55

你地係邊樹學架

回覆:longkris 的帖子

我叫老師返屋企教

bebebe12345  有心學、不妨考慮找位去她/他那兒學。  發表於 13-6-13 11:52

回覆:longkris 的帖子

老師鼓勵小朋友比賽,如果係有鬥心,要盡力做,向冠軍進發,是對孩子有好大益處的。不過重要是老師識得教小朋友點去彈好首歌。
回想兩位老師,之前那位叫孩子不斷彈,不斷練,彈得好熟,但比賽就沒有什麼出色,亦不知道冠軍和落敗的小朋友有什麼分別,好在那裡,應如何改善自己孩子的問題。
跟了現在的老師,佢鼓勵孩子比賽,跟孩子一齊向獎項進發,以奪冠為目標,盡力把歌曲的細微位做好,又或加上一啲彈奏風格,出來效果真的不同,我才知原來可以做到咁樣。孩子雖然不是每次都可得獎,但在練習過程已學到好多野。對彈琴的興趣都大增。

audrey79  Would you please sharing with me the contact details of your teacher? Thanks.  發表於 13-7-7 20:20
longkris  Thank you for sharing such valuable experience. It's really helpful.  發表於 13-6-17 21:52
‹ 上一主題|下一主題