用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現在才舉報會不會太遲了?
樓主: papaivankong
go

現在才舉報會不會太遲了?   [複製鏈接]

點算好 發表於 13-6-7 14:12
咁兩回事離既,系咪有問題同捉唔捉到唔可以混淆既..

我覺得無問題囉, 因為的而且確係家庭0既地址嚟, 只係, 教育局預設每個家庭都只得一間房子(這個預設好合理, 因為香港樓價太貴), 所以, 佢哋所謂的常居地址, 是限制用公公、爺爺地址來報。當然, 這個又是十分普遍及無可能舉證得到的, 因為, 香港是法治的社會, 公公、爺爺又唔可能篤自己個仔女話佢哋借地址。依家要打擊的, 是有人出租地址/信箱果啲。

即係, 的士司機多收5毫子, 菲傭打15蚊虎頭, 仲俾人捉埋, 點解裁判官反而鬧位事主無事搵事做, 議員都加入鬧埋一份。我覺得告佢哋係啱的, 裁判官的原則有問題, 但今日社會就係咁奇怪, 以小錯而為之, 有咩辦法, 只要唔犯大錯, 或唔好做問責高官就無事了。

講咗咁多...樓主做嘢未?

little_yolky 發表於 13-6-7 14:23
我覺得無問題囉, 因為的而且確係家庭0既地址嚟, 只係, 教育局預設每個家庭都只得一間房子(這個預設好合理, ...

公公、爺爺唔篤,唔代表件事無問題
如果你話個小朋友有兩個住所,每度住半年,咁有兩個地址,我無野好講
但係果d買來度假、買來租俾人、親戚地址,絕對唔係小朋友既常住地址

MaiGao 發表於 13-6-7 14:32
如果你話個小朋友有兩個住所,每度住半年,咁有兩個地址,我無野好講
...
重點就系呢度,所以有問題都系有問題既

MaiGao 發表於 13-6-7 14:32
...

這個當然, 借公公、爺爺地址的當然有問題, 但執法有困難。
如果買/租樓, 又要租俾其他人住, 當然唔得, 即同借地址。這個十分同意。

little_yolky 發表於 13-6-7 14:34
這個當然, 借公公、爺爺地址的當然有問題, 但執法有困難。
如果買/租樓, 又要租俾其他人住, 當然唔得, 即 ...

既然同樣有問題,咁唔代表唔需要打擊
如果當局有能力,兩者皆同罪

MaiGao 發表於 13-6-7 14:38
既然同樣有問題,咁唔代表唔需要打擊
如果當局有能力,兩者皆同罪

即係我前面所講, 的士司機收多5毫都應該有罪, 而且仲被拉咗, 但裁判官覺得當事人多餘。菲傭打虎頭案一樣, 出晒頭版, 15蚊就可以打虎頭嗎? 司機就可以多收5毫子嗎? 那位是偉大的裁判官喎, 係司法制度的把關人喎。警方又無話辛苦要佢哋執法, 事後司機不被起訴, 個樣仲好得戚喎, 又無人嘈位裁判官喎。

引用:Quote:MaiGao+發表於+13-6-7+14:32+公公、

Gerard 發表於 13-6-7 15:14
家訪囉,唔話比你知邊日,係夜晚10點半就call 你係屋企樓下,睇你係咪係度瞓,聽聞之前都有人家訪 ...

真係有家訪?
當年教局要求我俾多d住址證明,我直接叫佢突擊家訪我好過啦
佢地都無喎

引用:Quote:Gerard+發表於+13-6-7+15:14+家訪囉

點樣舉報?

希望大家知身邊有人咁做都o黎舉報,咁先有一個公平d統一派位環境。

Gerard 發表於 13-6-7 15:35
你個case 純review ,無問題咪n/a

我零願佢夜麻麻家訪我
拎supporting仲煩

MaiGao 發表於 13-6-7 15:37
我零願佢夜麻麻家訪我
拎supporting仲煩
 絕對同意,唔洗煩

Gerard 發表於 13-6-7 15:14
家訪囉,唔話比你知邊日,係夜晚10點半就call 你係屋企樓下,睇你係咪係度瞓,聽聞之前都有人家訪 ...

同公屋家訪一樣, 無用的, 可以話去咗旅行, 父母嘈交帶咗返外母度住。理由實在太多了, 政府實在人手太不足了。所以公屋永遠收唔番。

回覆:現在才舉報會不會太遲了

唉…!係都大家去告雙非啦!你過邊係小事!上水過邊仲慘!佢根本都唔係到住!佢地留港讀書根本對我地唔公平啦!咁你又唔去舉報!

支持舉報!

回覆:現在才舉報會不會太遲了

知道有人抽中一線小學,但唔知名,剩知佢讀邊間kg, 有無得投訴呀?會唔會話太少information不受理架?

引用:知道有人抽中一線小學,但唔知名,剩知佢讀

原帖由 sissysze 於 13-06-08 發表
知道有人抽中一線小學,但唔知名,剩知佢讀邊間kg, 有無得投訴呀?會唔會話太少information不受理架?:naug ...
知咁少,你点解認為那孩子虚報地址呢?

回覆:現在才舉報會不會太遲了?

朋友的朋友借地址抽到天神,可惜唔知資料

‹ 上一主題|下一主題