用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間私小要放棄大抽獎?
樓主: Ocean2010
go

邊間私小要放棄大抽獎? [複製鏈接]

官校, 津校, 直資, 私校, 國際學校, IB課程, 本地課程, 傳統教學, 活動教學, 大班, 小班, 自行選校計分制, 大抽獎地區制, 叩門, 1-1-1, 一條龍, 直屬, 聯繫, 中中, 英中, banding, 是否考呈分試…..等等…..不能盡錄…..香港小一入學選校知識之精彩, 令人噴飯, 但全部學懂, 及詳細了解各奧妙之後, 出年又沒有用了.

Bengylum  實在太妙!可否借分享!  發表於 13-9-17 14:07

無計,為小朋友吾敢吾學

rainbowcov    發表於 13-9-13 13:22

引用:官校,+津校,+直資,+私校,+國際學校,+IB課程

原帖由 albert831 於 13-09-13 發表
官校, 津校, 直資, 私校, 國際學校, IB課程, 本地課程, 傳統教學, 活動教學, 大班, 小班, 自行選校計分制,  ...
精景!

引用:官校,+津校,+直資,+私校,+國際學校,+IB課程

原帖由 albert831 於 13-09-13 發表
官校, 津校, 直資, 私校, 國際學校, IB課程, 本地課程, 傳統教學, 活動教學, 大班, 小班, 自行選校計分制,  ...
講得好好!不得不讚呢個制度令家長好難well prepare!!無論早幾多準備,到最後都要被人牽住個鼻走

albert831 發表於 13-9-13 12:00
唉! 都要學...為了子女 點都要盡力而為!

想問下呢D可以抽唔可以抽0既資訊係點得到架呢? 報讀時先逐間去問? 好似好神秘咁喎...

回覆:邊間私小要放棄大抽獎?

依家做法係,抽變前教署會落個list俾私校,同佢哋講你收咗呢個學生有參加統一派位,叫學校confirm. 咁有啲嘢係雙向嘅,學校知道係參加派位會放你落waiting, 而你個隨機number會點呢就……不過咁,派得好都大有人在嘅。

咁如果得15分, 想跨區派位, 機會係咪好細

醒目開學勳章 王國長老

wgcw1210 發表於 13-9-16 22:10
想問下呢D可以抽唔可以抽0既資訊係點得到架呢? 報讀時先逐間去問? 好似好神秘咁喎... ...

呢度係經驗分享, 最穩陣做法當然係續間call

醒目開學勳章 王國長老

我愛賴屎B 發表於 13-9-16 10:12
聽人講好多年前,自行派位是可以填3間,你聽到的人,佢地小朋友現在應該讀緊中學了。 ...

我朋友個仔中四定中五, 聽講佢前一年仲係舊制, 佢仔果年就改左新制, 無左幼稚園校長分, 佢果時鬧到拆晒天

醒目開學勳章 王國長老

hungredred11 發表於 13-9-17 11:23
咁如果得15分, 想跨區派位, 機會係咪好細

自行: 計分, 唔限校網
統一: 計區唔計分

不過anyway, 15分(自行)同誇網(統一甲部), 機會都係細
‹ 上一主題|下一主題