用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗ ...
go

打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗

我希望用我既經驗分享比D打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長,希望你地來年搵PN班時,可以有更好既預算,我個囝呢年(2013-2014年度PN班)已經係競爭最大既一年,所以我相信黎緊呢年既情況係差唔多,希望幫到大家。

因為係細B既緣故,我又冇資料,只係驚冇書讀,所以大包圍式去報,主要報一些聲譽較好的又或者係教會學校。最後既結果,我會歸納為以下幾類︰

1. 講明謝絕細B類︰呢幾間幼稚園講明細B連FORM都唔會收(SPECIAL CASE另計)︰
- 九 龍 靈 糧 堂 幼 兒 園
- 基 督 教 中 心 幼 稚 園 暨 幼 兒 園
- 劍 鳴 幼 兒 園
- 迦 南 幼 兒 園 ( 窩 打 老 道 )
- 啟 思 幼 兒 園 ( 律 倫 街 )
- 國 際 英 文 幼 兒 園 ( 海 濱 南 岸 )
- 樂 基 幼 兒 樂 園 ( 駿 景 園 )
- 嘉 德 麗 國 際 幼 兒 園(第 一 城)
- 崇 真 會 美 善 幼 兒 園 ( 馬 鞍 山 )
- 基 督 教 小 天 使 ( 錦  豐 ) 幼 兒 園
- 基 督 教 宣 道 會 沙 田 幼 兒 學 校 (佢地冇講明唔收細B,但要足18個月先可以交FORM,都過哂收生期啦)

2. 唔洗嘥心機類︰呢幾間幼稚園會收你FORM,仲可能收埋你報名費,但係連INTERVIEW既機會都唔會有︰
- 學 之 園 雙 語 幼 兒 園 ( 海 逸 豪 園 )
- 耀 中 幼 兒 園 ( 森 麻 實 道 )
- 小 時 候 沙 田 幼 兒 院
- 啟 思 幼 兒 園 ( 帝 堡 城 )
- 博 士 山 ( 香 港 ) 國 際 幼 兒 園 ( 馬 鞍 山 ) ** 呢間最近佢地終於寄信比我面試,亦收咗**

3. 陪太子讀書類︰呢幾間幼稚園會有INTERVIEW比你,但我冇聽過佢地有收到細B(有錯請更正),當去攞個經驗就算,唔好認真︰
- 約 克 國 際 幼 兒 園 (但佢地會比定個K1 OFFER 你)
- 樂 基 幼 兒 樂 園 ( 九 龍 塘 )
- 基 督 教 香 港 信 義 會  頌 安 幼 兒 學 校
- 循 理 會 白 普 理 循 理 幼 兒 學 校
- 恒 安 浸 信 會 幼 兒 學 校
- 香 港 浸 信 會 聯 會 利 安 幼 兒 園
- 好 時 光 國 際 幼 兒 園 ( 沙 田 廣 場 )

4. 睇你做化類︰呢幾間幼稚園會有INTERVIEW,亦會收少數既細B,得唔得就睇緣份喇︰
- 維 多 利 亞 (何 文 田) 國 際 幼 兒 園
- 真 理 浸 信 會 榮 光 幼 兒 園 ( 田 園 閣 )
- 康 傑 幼 兒 中 心 ( 馬 鞍 山 )
- 沙 田 靈 光 幼 兒 學 校 (呢間有D攪笑既,佢地冇特定交FORM既時間,一開始係IN同收咗堆細B(好早交FORM,大概6,7月左右的一批),之後先交FORM嗰D細B就收到信話FULL哂,連INTERVIEW都冇(但我知有大B遲過我交FORM都仲有得IN),只係叫你填回條仲繼唔繼續等,我冇填放棄咗,但最近我見到又有細B有INTERVIEW,仲收埋添,我估係好多大B放位之故)

5. 細B佳音類︰呢幾間基本上係一定會收細B既,即使第一輪係WAITING(因佢地都係收大B先),但最後都會有OFFER的︰
- 九 龍 方 方 樂 趣 幼 兒 園
- 方 方 樂 趣 幼 兒 園 (但INTERVIEW係同另一間方方係同一日,可能會撞時間)
- 明 慧 國 際 幼 兒 園 ( 太 子 分 校 ) (可能要等WAITING)
- 英 藝 國 際 幼 兒 園 ( 九 龍 塘 )  (可能要等WAITING)
- 英 藝 國 際 幼 兒 園 ( 沙 田 )
- 廣 林 浸 信 會 呂 郭 碧 鳳 幼 兒 園
- 威 寶 國 際 幼 兒 園 ( 富 安 花 園 )
- 朗 思 國 際 幼 兒 園 ( 馬 鞍 山 )  (可能要等WAITING)
- 綠 茵 國 際 幼 兒 園 ( 馬 鞍 山 )

其中,方方,維多利亞同呂郭碧鳳真係好好,佢地係少數同大B同一日收FORM,同一日IN,又會有OFFER比細B既學校,一D都冇歧視細B。

希望幫到大家,唔好好似我咁嘥咗好多冤枉時間。

yiu_mimi  Thanks!!!!  發表於 13-6-24 14:32
miffystep  Super super thanks for yr sharing^^  發表於 13-6-10 21:58
volar        發表於 13-6-7 12:17
sysy474  如報 維 多 利 亞 (何 文 田) 國 際 幼 兒 園 (會入邊間小學多?) Thanks  發表於 13-6-6 03:06
sysy474  心急回覆添, 我黎緊應該係報K1 ! 如果K1 有邊d 好選擇 ? 首選英普/ 有學卷程度深的 ! Thanks a lot  Jayce Ng YY  發表於 13-6-5 20:03

JoyceNgYY 發表於 13-6-5 15:28
我希望用我既經驗分享比D打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長,希望你地來年搵PN班時,可以有更 ...
Thanks, but Victoria did not accept small b applications for PN last year, at least for Nov and Dec babies.

樓主,你好勁,分析合情合理,極具參考作用,特別在用詞幽默風趣,笑死我啦

引用:我希望用我既經驗分享比D打算報九龍塘,沙

原帖由 JoyceNgYY 於 13-06-05 發表
我希望用我既經驗分享比D打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長,希望你地來年搵PN班時,可以有更 ...
good sharing, thanks a lot.  But what is the meaning of 細b?  great thanks.

回覆:打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗

for information, 我所見今年入st cat pn班最細是8月b.

樓主比曬咁多間的報名費,好勁ar, in咁多

引用:Quote:JoyceNgYY+發表於+13-6-5+15:28+我希

原帖由 mamath 於 13-06-05 發表
Thanks, but Victoria did not accept small b applications for PN last year, at least for Nov and Dec  ...
Sorry I should mention that is for Sep and Oct BBs only. Vic does not accept Nov and Dec BBs.

引用:Quote:原帖由+JoyceNgYY+於+13-06-05+發表

原帖由 lovebb2 於 13-06-05 發表
good sharing, thanks a lot.  But what is the meaning of 細b?  great thanks.
mainly for Sep and Oct but most of it should also applicable to Nov and Dec BBs.

引用:樓主比曬咁多間的報名費,好勁ar,+in咁多 +

原帖由 helenmail421 於 13-06-05 發表
樓主比曬咁多間的報名費,好勁ar, in咁多
所以咪希望其他人唔好好似我咁戇居居去大包圍咯!

咁你最後有沒有如願呢? 小朋友in這麼多辛苦嗎?

回覆:JoyceNgYY 的帖子

mamath 發表於 13-6-5 17:49
咁你最後有沒有如願呢? 小朋友in這麼多辛苦嗎?

只係得幾間有OFFER(睇我上面既分享都估到),最心儀既就仲等緊WAITING。我冇後悔報咁多間,因為我唔報過都唔知道邊間真係會收細B。即使之前有些IDEA邊間會易D入,但同我既經驗都有出入,例如我識個虎B,佢話英藝有IN就一定收,但今年都要等WAITING先有… 當我同佢講番佢都覺得驚訝,做咩差一年可以變得咁受歡迎?原因可能係今年競爭大咗啩﹗

有D令我覺得意外既係,村校多數唔收,九龍塘既二線反而仲有D機會。

當然,我唔希望有人會重蹈覆轍,所以先出呢個POST。

不過話時話,可能因為佢係細B之故,D INTERVIEW既時間9成9都冇撞期,講都冇人信﹗(因為有D學校係同大B一齊IN,嗰D學校會早D IN,之後又有D係睇大B既收生情況再安排INTERVIEW,有D又會等你個B去到某個年齡先有得IN。)不過因為我報得多,印象中好似由去年10月開始至今年3月到,差唔多每個星期六朝早都梗有1個INTERVIEW要去,D INTERVIEW十居其九都係叫D小朋友去玩玩具和CIRCLE TIME,所以其實好似帶佢去PLAYGROUP咁啫,佢應該未FEEL到咩係INTERVIEW,講辛苦反而係我多D。

halflower 發表於 13-6-5 18:31
york 不是收細b 嗎?

唔收,我地去聽簡介會既時候校長都講明唔會收細B讀PN,不過就會有K1OFFER比定你下年讀咯﹗

你真係好好, 好有心, 多謝你既 sharing !

Thanks so much for sharing!!! Mine is a March baby but I am worried too...

我有經驗係真的 !

唔洗嘥心機類︰呢幾間幼稚園會收你FORM,仲可能收埋你報名費,但係連INTERVIEW既機會都唔會有︰

- 學 之 園 雙 語 幼 兒 園 ( 海 逸 豪 園 )
- 啟 思 幼 兒 園 ( 帝 堡 城 )
- 博 士 山 ( 香 港 ) 國 際 幼 兒 園 ( 馬 鞍 山 )

我上年有報, 幸好無碰期 亦有offer  (我係同一日交Form 的)
有興趣的家長可一試
- 九 龍 方 方 樂 趣 幼 兒 園
- 方 方 樂 趣 幼 兒 園 (但INTERVIEW係同另一間方方係同一日,可能會撞時間)

引用:我有經驗係真的+!+唔洗嘥心機類︰呢幾間幼

原帖由 sysy474 於 13-06-05 發表
我有經驗係真的 !

唔洗嘥心機類︰呢幾間幼稚園會收你FORM,仲可能收埋你報名費,但係連INTERVIEW既 ...
同意!我對孖B喺十月尾B!form 照收!報名費照收!但interview 都冇!

- 博 士 山 ( 香 港 ) 國 際 幼 兒 園 ( 馬 鞍 山 ) 在校內見到今年n班有1/3學生都係九至十二月細b. Just for yr info

sysy474  無收過 interview 信  發表於 13-6-6 01:11