用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小vs 王錦輝
樓主: bettywong80
go

音小vs 王錦輝 [複製鏈接]

bettywong80 發表於 13-6-5 14:25
我女女好鍾意做工課和讀書,又好動,喜歡音樂。我怕音小太著重用基督教教學方法。王錦輝離我家又幾遠。我想 ...

呢個好重要----"音小太著重用基督教教學方法"

回覆:音小vs 王錦輝

我仔讀緊音小,佢既同學中,家庭有基督教既,而非基督教既都唔少,同埋有或無音樂底都只係一半一半。

laiyuen 發表於 13-6-6 20:28
我仔讀緊音小,佢既同學中,家庭有基督教既,而非基督教既都唔少,同埋有或無音樂底都只係一半一半。

...
我想問會唔在所有科目加入宗教message? 一班有幾多人?除咗中文,其他科目都用英文教?有無net 教英文?好想知多D。thanks

引用:Quote:laiyuen+發表於+13-6-6+20:28+我仔讀

原帖由 bettywong80 於 13-06-06 發表
我想問會唔在所有科目加入宗教message? 一班有幾多人?除咗中文,其他科目都用英文教?有無net 教英文?好想知 ...
每科都有同個chapter related既金句。每班大約32-33人,但有2個班主任,同埋小二開始英文會分組上堂。
小一除英文同phonics外都用中文教,但maths係英文書,上到高小唔記得係小4定小五先用英文教其他科目,呢個我唔太清楚。
我唔係好覺得有net教英文。

引用:Quote:laiyuen+發表於+13-6-6+20:28+我仔讀

原帖由 bettywong80 於 13-06-06 發表
我想問會唔在所有科目加入宗教message? 一班有幾多人?除咗中文,其他科目都用英文教?有無net 教英文?好想知 ...
淨係 interview 完要一齊祈禱,你就想像到宗教色彩幾濃厚,我唔係想得罪基督徒,只想講唔係人人接受得到

引用:Quote:原帖由+bettywong80+於+13-06-05+發

原帖由 a_for_apple 於 13-06-05 發表
又問係呀!
我識兩個非基督徒,冇音樂底都收咗
我都有朋友兩樣都無亦都收咗喎

a_for_apple 發表於 13-6-7 22:49
淨係 interview 完要一齊祈禱,你就想像到宗教色彩幾濃厚,我唔係想得罪基督徒,只想講唔係人人接受得到

...
我家姐個女都係讀音小, 佢未入前完全唔識音樂, 一樣收.  客觀睇呢間學校老師好有愛心, 小朋友用英文祈禱, 以家英文唔止勁, 英文表達力好好, 仲會關心身邊的人和事.  相信呢啲係學校教德育同英語的方法,  用英文教德育都主要以聖經為主, 好視乎家長希望小朋友那方面成長.  或者好多家長認為德育唔重要都唔定.  

至於要唔要祈禱, 你唔相基督教, 咪當係禮貌同耶穌講句BYE BYE. 如果本身信其他教或者無神論, 又想仔女同自己一樣, 就要諗下啦!

如果唔係學費貴我都報
_________________ 我們愛, 因為上帝先愛我們 :-D

我揀音小

pollyyoung 發表於 13-6-7 23:57
我家姐個女都係讀音小, 佢未入前完全唔識音樂, 一樣收.  客觀睇呢間學校老師好有愛心, 小朋友用英文祈禱,  ...
Thanks, your comments are very useful, 我覺得德育好重要

引用:除非你有極濃厚宗教背景,否則一定係王錦輝

原帖由 小克 於 13-06-08 發表
除非你有極濃厚宗教背景,否則一定係王錦輝, 如果唔係你個細路會好唔適應
何以見得會「好唔適應」? 我個仔都有d同學屋企都係無宗教背景,仲要山長水遠咁返學,每日都一齊唱詩,一齊敬拜,佢地都讀得非常開心同投入喎!
我覺得如果一間學校既老師真係用心去教導,同用愛心去關心小朋友,小朋友係會感受到的。

回覆:laiyuen 的帖子

今天小一註冊日校長及老師present 小一的課程及活動、其實課程的中、英、數都加入活動教學、想信音小不是太谷學生。校長又話我們這班家長要家校合作十二年、所以八月中要爸爸媽媽抽時間到校園跟老師一起分享如何教養子女。我小兒沒有考王锦輝所以對此校沒有comment, 唯音小本人 覺得間校應該是 對孩子會用心教及包容。

請教wkf有冇早會祈禱和聖經課?

p.s.我覺得interview完要祈禱好正

音小舊年有個14歲入U

請問考到音小仲可否大抽獎?

小兒考上了音小,由於抽到另一所很好的男女生基督教學校,我們放棄了音小。然而,我好相信音小是一所非常好及有愛心的學校。如果不是有妹妹跟著,我定會選這校。而且我相信音小會越來越好!

我女係音小學生,我地唔係基督徒,無可否認,一間基督教學校,一定会向未信既同學傳福音,你揀得佢都預左会同你傳福音,所以我覺無問題喎,

回覆:babycute2009 的帖子

可以是私小都可以!

‹ 上一主題|下一主題