用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局何壽南vs華德小學
go

保良局何壽南vs華德小學 [複製鏈接]

朋友派第二志願保良局,叩回華德。但而家心大心細,我唔熟悉該區。幫忙呢兩間邊間好啲?

0    0    0    0

引用:朋友派第二志願保良局,叩回華德。但而家心

原帖由 namibb 於 13-06-05 發表
朋友派第二志願保良局,叩回華德。但而家心大心細,我唔熟悉該區。幫忙呢兩間邊間好啲?

...
何聯繫保一,何34網及華德41校網。何預計15或16年搬新校舍。多咗聯繫因素,所以我揀何!

namibb 發表於 13-6-5 14:00

...

何夀南放第二志願都派到 ??
係咪甲一和乙一呀?!

華德校風和成績都不錯, 但在41綱之中不算熱門.
我有些黃大仙朋友因喜歡華德的中學綱而去考華德...不知你朋友是否因校綱而考慮這校.... 不過何都將會轉為九龍城校綱, 而且有保一中作聯繫, 如只為校綱我寧願選何.

回覆:保良局何壽南vs華德小學

係呀,排第二。甘我同距講聲先。

namibb 發表於 13-6-5 14:28
係呀,排第二。甘我同距講聲先。
我個朋友(住在我附近街坊), 本年度自行, 甲一, 乙一都選何壽南, 不過都派唔到

ppsfung 發表於 13-6-5 14:36
我個朋友(住在我附近街坊), 本年度自行, 甲一, 乙一都選何壽南, 不過都派唔到
...
根據教育局派位方式, 如果有人乙二入到, 即係所有乙一應該入到先啱喎 (派晒乙一先到乙二)??

回覆:namibb 的帖子

想問樓主,華德取錄了嗎?已成功扣門嗎?

熙fi媽媽  系囉, 我都想知  發表於 13-6-6 10:24

引用:想問樓主,華德取錄了嗎?已成功扣門嗎? +

原帖由 aleelee 於 13-06-05 發表
想問樓主,華德取錄了嗎?已成功扣門嗎?
距已經選擇左保良,唔再諗華德啦。

引用:係呀,排第二。甘我同距講聲先。 +

引用:Quote:原帖由+namibb+於+13-06-05+發表係呀

原帖由 糖糖9 於 13-06-05 發表
我相信係甲一同乙一,因華德係41網,何壽南係43網,應該無可能排到第一同第二

...
華德以前(大約6〜7年前)41和43網都有位抽的,不是這些年是否也一樣

引用:Quote:ppsfung+發表於+13-6-5+14:36+我個朋

原帖由 taktakchichi 於 13-06-05 發表
根據教育局派位方式, 如果有人乙二入到, 即係所有乙一應該入到先啱喎 (派晒乙一先到乙二)??
...
如果有人個隨機號碼早,會派咗佢乙一,唔得就乙二,派到有為止,先派下一個小朋友,所以係有機會發生

如果佢確實係"乙二"都派到何壽南的話,我一定會立即打電話去教育局查詢、查詢、再查詢!?

引用:如果佢確實係"乙二"都派到何壽南的話,我

原帖由 vitolonglong 於 13-06-05 發表
如果佢確實係"乙二"都派到何壽南的話,我一定會立即打電話去教育局查詢、查詢、再查詢!?:ques ...
唔出奇,如果個號碼前,而佢揀的乙一又冇位的話,係會派乙二的!我相信呢個情況會有!

ktgps 發表於 13-6-6 00:53
唔出奇,如果個號碼前,而佢揀的乙一又冇位的話,係會派乙二的!我相信呢個情況會有!

...
原來仲有好多人唔明大抽獎o既運作, 請參考 http://www.chsc.hk/psp2012/psp_content5.php?lang_id=2 中的"統一派位", 重點:

電腦首先會依據「隨機編號」次序審閱所有申請人在甲部填寫的第一選擇。當所有申請人的第一選擇審閱完畢後,再依次序審閱未獲派位申請人的第二選擇,然後第三選擇。未能在「不受學校網限制」的選校中獲派學位的申請人,電腦會依上述程序處理他們在乙部的選擇,直至每名申請人皆獲得分配一個小一學位為止。                                                                       

即係話, 就算你的"隨機號碼"的較前, 如果你第一志願落空, 不會立刻派第二志願, 你必須等"全港(或同區)所有學生派完第一志願", 才會派你的第二志願.

所以係同一次的大抽獎中, 冇可能有呢種情形出現 (除非派位系統出問題)

回覆:保良局何壽南vs華德小學

我淨係知距自行係華德,大抽獎派第二志願。

聽講華德有200人等叩門
‹ 上一主題|下一主題