用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 抽中全港名校,但想扣番地區學校
樓主: johnnywalker
go

抽中全港名校,但想扣番地區學校   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 明白家長心情, 盡量提供有用資料好嗎? 如繼續充滿無可讀性內容將關上主題, 多謝合作

delete

content deleted

你可以放心啦, 其實都有唔少低調o既人抽到, 都有人陪你繼續低調...
遲d你阿女參加管弦樂團諗定o係邊個國家訂定d動不動都要幾皮o野起o既樂器, 仲要自已出去搵人千幾蚊起一堂惡補下, 這都是低調的最低消費呀!

回復 spmok1999 的帖子

wow...that's for rich ppl.....

回復 flymon 的帖子

英華係睇成績, 姊姊係度讀無咩Jetso

cmir 發表於 13-6-5 17:03
回復 spmok1999 的帖子

wow...that's for rich ppl.....
都唔一定係有錢人, 只不過係好少d冇乜錢o既人...

路過,有少少資料補充。
聖士提反女小同普通小學冇乜分別,小女讀左咁多年亦唔覺有咩貴族色彩,內裡有住半山的有錢人,亦有住皇后大道西的平民,小朋友相處沒有比家底。
老師,校工不是熱情似火,但對學生和家長亦相敬如賓,同普通學校一樣。
加入了管弦樂團好幾年,幾百到幾萬蚊一個琴亦有人用。至於老師價錢,更是豐儉由人,入圑講的是實力。小朋友一起成長,可以好簡單,只是有時道聽途說多了,家長難免會諗多左。祝早日選到適合自己小朋友的學校。

totochu 發表於 13-6-5 17:40
路過,有少少資料補充。
聖士提反女小同普通小學冇乜分別,小女讀左咁多年亦唔覺有咩貴族色彩,內裡有住半 ...
Bravo~~~

回覆:抽中全港名校,但想扣番地區學校

每個父母都想為子女揀最好嘅路。隨心而行啦! 搵間適合子女嘅學校,而非適合父母嘅學校。
上年呢個時候,我都煩緊叩門。 好明白其他搵緊學校嘅爸爸媽媽,見到呢個帖係火滾d嘅。

引用:+本帖最後由+johnnywalker+於+13-6-5+12:57

原帖由 johnnywalker 於 13-06-05 發表

小女好彩抽入聖士提反女子小學,同好多朋友傾過,大部分都 ...
等我呢 d 情緒穩定的旁觀者比下意見先。雖然我不十分中意聖提,但基於升中派位是場梗杖,我會揀一間有中學 back up 的,况且不是普通中學,是 band 1,英文也好。雖然將來或轉直資,但讀附屬小學有優勢。你的地區小學派位好,都要你個女考得好。我剛有同事大仔被細仔傳染手足口,明天考唔到試,好彩只是小三非呈分試。考呈分試壓力很大。
利申:畢業於聖提中學

樓主你真係 super super lucky, st stephen女校排第一, st peter第二, 頭兩間都係net 11 頂頭大熱, 你入唔到第一那間, 第二位的學位又派哂, 到時就會碌到好後好後, 你又無私校打底, 所以真係好搏呀.  

叩左先冇壞,如果你決定誓不回頭
我都派得不錯,別人會恭喜的,有人話我唔心足,我會再去叩
去叩又唔係一定得
如你叩成左,本港就有位家長感謝你放個位

感覺似晒命多d,既然甘like那地區名校,
要叩咪叩,無需上黎問啦!

樓主你比別人幸運, 但幸運不是你的過失, 所以毋須理會其他人的指責.

言歸正傳, 坐亞望冠, (不是說學校優劣, 而是說你的喜好), 為什麼不扣?  努力吧!

回復 Mukchilee 的帖子

Agree!! Just choose the most suitable school for your daughter~~

Mukchilee 發表於 13-6-5 18:53
樓主你比別人幸運, 但幸運不是你的過失, 所以毋須理會其他人的指責.

言歸正傳, 坐亞望冠, (不是說學校優劣 ...
梗係叩啦, 就算叩到都唔一定要去讀, 就算報o左名叩門都唔一定要去in., 比多d時間一家人考慮下, 想清楚自己小朋友想要d乜, 想行一條點o既路, 樓主係 ek 常客, 亦都好清楚本區學校的情況, 只是一時心大心細下唔到決定o者...

醒目開學勳章

引用:謝謝大家的意見,特別係幾位有女女讀聖提既

原帖由 johnnywalker 於 13-06-06 發表
謝謝大家的意見,特別係幾位有女女讀聖提既家長俾既寶貴資料。

正如一些媽媽提到,呢個時刻問呢個問 ...
明白樓主!其實好多野都係你睇人好!人睇你好!祝你找到合適學校!

樓主真係滿口廢話

Jane1983    發表於 13-6-7 01:05

引用:謝謝大家的意見,特別係幾位有女女讀聖提既

原帖由 johnnywalker 於 13-06-06 發表
謝謝大家的意見,特別係幾位有女女讀聖提既家長俾既寶貴資料。

正如一些媽媽提到,呢個時刻問呢個問 ...
扮選校達人,準備出書。

‹ 上一主題|下一主題