用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀??分享下 ...
樓主: lovelyson115
go

派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀??分享下   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+lilytse1983+於+13-06-09+發

原帖由 li_kennis 於 13-06-09 發表
昨天我都有去嶺島的小一講座,看得出校長都有很心改革學校,學校的位置及設備也不錯。因他們是普教中,所以 ...
我也有去家長會,同你同感一樣。只係Big6問題,但也沒有辦法,全旺角都有at least 1/3,屋邨附近更避冇可避,唯有跟緊d小朋友,接返接放。

瀏覽領島的網頁,尋找小六升中一的學校名單時,有些地方真的弄不明白?

網頁內顯示:
         (11-12)年度被派往之英文中學:

旅港開平商會中學

華英中學

東華三院黃芴南中學

中華基督教會銘基中學

天主教郭得勝中學

陳瑞祺(喇沙)書院

優才(楊殷有娣)書院

余振強紀念中學

德蘭中學

鄧鏡波學校

聖母書院

九龍真光中學

何文田官立中學

順德聯誼總會胡兆熾中學

五旬節中學

聖公會聖三一堂中學

聖公會蔡功譜中學

新亞中學

聖母院書院

賽馬會官立中學

資料來源:http://www.lingto.edu.hk/tosecondary/index.html

但明顯有許多中學是中文中學,其中不少是 BAND 3 學校,不明白為何將這些學校列為英文中學?是一時大意錯貼了資料嗎?還是將入讀英文班亦當作英文中學計算?

憫父 發表於 13-6-10 09:46
瀏覽領島的網頁,尋找小六升中一的學校名單時,有些地方真的弄不明白?

網頁內顯示:
若果你是領島的校方,你能做甚麼呢?

回覆:派到34領島,而努力叩門中 ...

又沒有列明人數~

我上年去交簿費時(拖到最後),剛巧小六升中放榜,有影低份資料,第一志願(不代表Band 1)是30%;第二至三志願是28%!

引用:我上年去交簿費時(拖到最後),剛巧小六升

原帖由 冬菇仔 於 13-06-10 發表
我上年去交簿費時(拖到最後),剛巧小六升中放榜,有影低份資料,第一志願(不代表Band 1)是30%;第二至三志 ...
恕我直言,似乎唔多理想

引用:我上年去交簿費時(拖到最後),剛巧小六升

原帖由 冬菇仔 於 13-06-10 發表
我上年去交簿費時(拖到最後),剛巧小六升中放榜,有影低份資料,第一志願(不代表Band 1)是30%;第二至三志 ...
我有去家長會, 但冇影低份資料,我記得佢好似寫第一至第三志願((不代表Band 1))是80%左右;20%是其他。

不過佢寫咩都冇所謂,因為第一至第三志願係咩都得(冇話係band幾同是否英文中學)

正如www所講:-
若果你是領島的校方,你能做甚麼呢?

li_kennis 發表於 13-6-9 13:52
昨天我都有去嶺島的小一講座,看得出校長都有很心改革學校,學校的位置及設備也不錯。因他們是普教中,所以 ...
給果係經派彩派入,名官校都有機會收B6家庭學生

一返來收一封reject信,紅馬同獻主會又撞!灰!

引用:一返來收一封reject信,紅馬同獻主會又撞!

原帖由 Happylily2012 於 13-06-11 發表
一返來收一封reject信,紅馬同獻主會又撞!灰!
邊間獻主會呀?

回復 Kerokeroppi 的帖子

天光道聖馬善樂,上周六偉恆昌獻主會都去唔到。

回復 kittytse.ah 的帖子

這是我上年影低的資料!

引用:回復+kittytse.ah+的帖子 +這是我上年影低

原帖由 冬菇仔 於 13-06-13 發表
回復 kittytse.ah 的帖子

Thx a lot! 冬菇仔,你真有心

領島 上年中一派位, 有成15個女仔入了協恩, 它是屬於band one 小學

一點也不差.因為在村內, 不為人熟悉 卻是真的. 我看了他們的課本都好深的.,

那一些中文中學入面有分英文或中文班的,. 我知領島入去的都派到英文班去了.

引用:領島+上年中一派位,+有成15個女仔入了協恩,

原帖由 auillyw 於 13-06-20 發表
領島 上年中一派位, 有成15個女仔入了協恩, 它是屬於band one 小學

一點也不差.因為在村內, 不為人熟悉 卻 ...
不好意思...這位家長會不會記錯?!
領島喎~派15個協恩?

Tsechunchun  我都唔信  發表於 13-7-4 04:38
Tsechunchun  我都唔信  發表於 13-7-4 04:38

回覆:auillyw 的帖子

唔係嘛?邊一年呀?冬菇仔張相入面冇寫協恩播!

唉,

auillyw 發表於 13-6-20 00:17

一點也不差.因為在村內, 不為人熟悉 卻 ...

依個簡直係奇聞, 打手乎???
‹ 上一主題|下一主題