用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀??分享下 ...
樓主: lovelyson115
go

派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀??分享下   [複製鏈接]

引用:Kitty+有呀,我地有早到+昨天3:00+便到了

原帖由 winnieok 於 13-06-07 發表
Kitty 有呀,我地有早到 昨天3:00 便到了!
我同仔仔坐在房內(我係咁咳嗰個)...
唔好意思, 失禮曬

引用:獻主會有信明天in

原帖由 winnieok 於 13-06-07 發表
獻主會有信明天in
我都啱啱先收到信,撞到九彩。
咁遲先通知,剛打去校務處of course放曬工啦!唔知有冇得改期...worry ~

回復 kittytse.ah 的帖子

Kittytse, 你好! 根據上年的經驗,interview完後,如果你係第一批被取錄的學生,2日至一星期內會收到電話的(會俾學校告知你的時間早好多的)。其餘便按分數排隊,有人放位,學校便按次序call人。不會正式通知你是waiting list 。即使有信通知是備取生,其實都是全部面試者收同一樣的信。

獻主會的老師好warm , 五年前叩門 , 英文科主任竟然認得我 , 仲說笑: 「你仔無你細個時咁多嘢講 !」然後笑笑口說放心啦o
我喜歡獻主會的老師

回覆:派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀??分享下

呢度果然有好多人抹黑某校,但有幾多是事實,有幾多是想當然?

越講得多,越自曝自己的白鴿眼有多大。

引用:回復+kittytse.ah+的帖子 Kittytse,+你好!

原帖由 冬菇仔 於 13-06-07 發表
回復 kittytse.ah 的帖子

Kittytse, 你好! 根據上年的經驗,interview完後,如果你係第一批被取錄的學生, ...
Thx...冬菇仔..
今早又要晨咁早再努力了。多謝您回覆

醒目開學勳章

回覆:kittytse.ah 的帖子

我上年都經歷過,好明白大家的感受,努力加油祝各位都扣門成功

回覆:rabrabming 的帖子

我嗰年代, 領島是一間好難考到嘅小學呀....媽媽話最後我只考到馬涌下午...媽咪話我年代D人唔鐘讀官小結果我最後入咗合一堂....但我身體唔好...讀咗個幾月, 結果我要𨍭番讀屋企樓下嗰間宜家已被殺了的學校....其實我講咁多係想話你知...小孩有小孩該行的路呀...各位家長真的要平常心去面對...不要俾自己及小朋友太多壓力呀...在此祝每個小朋友於開學前扣門成功!

引用:我嗰年代,+領島是一間好難考到嘅小學呀....

原帖由 Freeb 於 13-06-08 發表
我嗰年代, 領島是一間好難考到嘅小學呀....媽媽話最後我只考到馬涌下午...媽咪話我年代D人唔鐘讀官小結果我 ...

我細個讀何文田band1英中, d領島升上黎嘅同學仔d成績都好好咖wo!

回覆:yoed 的帖子

我之前搭的士去嶺島交表,的司司機都同我講他們的年代嶺島是好學校. 但點解現在這麼多人話差,真令我摸不著頭腦

回覆:派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀

而家又點同以前丫,以前可立,伍華夠出名啦!
我有朋友在領島附近教書,佢話緊記千祈唔好揀領島,不過派了入去都冇辦法。

晴朗ba 發表於 13-6-8 12:45
而家又點同以前丫,以前可立,伍華夠出名啦!
我有朋友在領島附近教書,佢話緊記千祈唔好揀領島,不過派了 ...

有甚麼原因呢? 因為係黑社會學校? 定人云亦云?

說話要講證據,否則只會誤傷該校師生。

引用:Quote:晴朗ba+發表於+13-6-8+12:45+而家又

原帖由 dolala 於 13-06-08 發表
有甚麼原因呢? 因為係黑社會學校? 定人云亦云?

說話要講證據,否則只會誤傷該校師生。
首先十分不好意思不喜勿插~
其實是我朋友給我他個人意見的,我曾經都參觀過領島,我亦覺得該校舍環境都ok, 校長老師感覺都親切;我本來想自行收生時揀這間的,但我好好朋友話我知如有得選擇其他學校都不好揀這間,可能他在附近學校教開書他和同事之間可能對這間學校略知一二,但又唔會唱衰這間學校的,總之就給我善意的提醒。

I saw Ling To's student to flight another Ling To's student in the homantin plaza.

typing wrong word : fight

引用:首先真係要說一聲"不喜勿插" 朋友仔仔舊

原帖由 lilytse1983 於 13-06-09 發表
首先真係要說一聲"不喜勿插"
朋友仔仔舊年也是派到領島,當然她也有去叩其他學校,最終也落空。
她小朋友 ...
昨天我都有去嶺島的小一講座,看得出校長都有很心改革學校,學校的位置及設備也不錯。因他們是普教中,所以小朋友的普通話也不錯,唯一我不喜歡的就是比較多b6家長,我不是想歧視他們,而是他們的生活習慣,態度或培育子女的方向實在和我們很不同

Fight another ling to's student speaking "po tung wa" in the plaza.

2 fight 1, SecQ control them and call police.
‹ 上一主題|下一主題