用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀??分享下 ...
樓主: lovelyson115
go

派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀??分享下   [複製鏈接]

為什麼離開領島可鬆口氣, 這小學很差嗎? 不明白

又唔敢批評呢間學校好定差。。只是覺得選擇要比較有生氣活力,比較啱我個小朋友嘅學校。。我唔想入左去讀到高小時會得番兩班嘅學校。。小班教學唔係小到得兩班的意思。。

我个大仔讀9龍塘宣道,在那區算很好的小學,但家長和小朋友要有心里准備,一:要花很多錢,二:花了不等于成績好,三:功課加測驗壓力十分大。還規定要學一樣樂器。4:還要到外面補課,5:家長要跟到好足
所以我現在都等細那个讀領島,想他可以享受讀書
領島當初派位后和很多人一樣都不知他是什么丶,後耒我去了解了很多,還有和校長和主任問了很多問題,開始感覺到他們很有heart. 而我最喜歡是小班教授,也有外藉英語老師,上年他們小六入到華英和呂港的有8,9人,根據他們小六只有三班約90人,已很好了,還未計其他中學如迦密,王芴南等。須有big 6小朋友讀書,但大仔宣道都有,最重要是小朋友是一張白紙,學校校風好他們就會乖,所以和是什么家長无関,校長也每月自陶腰包免費請八个有進步的小朋友吃buffet作鼓勵,我八卦那天又去問門口的校工她們説很多小朋友都很乖很努力,因爲都想和校長吃buffet為榮,當然有小部份學生較頑皮但絕對不坏。。以上是我个人見解給大家參考

我都逃出了愁雲慘霧的日子,終於叩門成功。但到了幾乎絕望的時候,我嘗試努力去了解領島,與校長傾談過,發覺校長很有心辦好學校,對學生很包容。可能區內比它好的學校較多,早幾年學童少,大部分都揀了其他學校,以致它縮班。其他口啤比較好的多是有中學或聯繫的中學較好,而且它沒有。所以它口啤唔好未必是辦得差。雖然如此,我都跟大家一樣努力叩門,但當時都同自己講,即使唔成功,學校都不是那麼差,所以希望大家都不要太過擔心。

他們小班是三班。不是兩班

kittytse.ah 發表於 13-6-5 12:33
如果我能逃脫領島的話,我會上來報喜<---(自己希望中),各位如Happy lily 2012,
Cass_0114, Mosquito Chu, ...

很感恩, 叩門成功 ~ ~ ~

引用:Quote:kittytse.ah+發表於+13-6-5+12:33+如

原帖由 Cass_0114 於 13-07-05 發表
很感恩, 叩門成功 ~ ~ ~
Me too
大家繼續努力!加油吖!

引用:我个大仔讀9龍塘宣道,在那區算很好的小學

原帖由 Mekokova 於 13-06-29 發表
我个大仔讀9龍塘宣道,在那區算很好的小學,但家長和小朋友要有心里准備,一:要花很多錢,二:花了不等于成 ...
我都有朋友派了領島,死得咁懠、我會以你的貼文比她參考,給她正能量,很好的借鏡

八得名校不等于一定好,不停要你們催谷學術和各方面,少一分都不能升班,這六年我深深体會到,不要可以為小一會有什蜜會期,是沒有的,而且平時忙到我个仔享受看其他課外書都沒時間
當然入到名校家長會感到很光榮,但背後付出你要有超大心裡預計

我不介意入領島,因為寧可在一所可以的小學做一粒星,也不要在一所所謂的名校中做墊底,小朋友失去了自信,他便做什么,在那裡唸書都不會有成就了

Mekokova 發表於 13-7-6 14:11
我不介意入領島,因為寧可在一所可以的小學做一粒星,也不要在一所所謂的名校中做墊底,小朋友失去了自信, ...
係架, 如果不甘小朋友入到呢間, 咁 ... 係咪自己小朋友入到去一定名列前矛?  如果係, 咪鋪路轉校, 更上一層樓囉.

如果, 入到去都係一般, 甚至係下游成績, 咁咪安於現狀囉 ...

今天中一派位,感恩大仔第一志愿,放下一件大石

我今日終於收到電話啦,之前都想接受現實讀領島,仔仔都參加咗小一適應班,覺得學校的環境資源都不差。但上周仔仔上完堂后我就好唔想返呢間,仔仔話有個同學仔翻佢的背包仲拎走哂全部小食,上堂時個同學仔成日整我仔的后背,更離譜見到仔仔的工作紙明明寫繁體擦咗寫簡體,我仔仲話是個同學話佢寫錯要改!今日參加最后一堂,我見到個同學,阿sir幾次叫佢坐低,佢夠膽駁嘴!仲有好多家長都不聽指示,阿sir要講多次先叫佢的唔 出聲!

引用:我今日終於收到電話啦,之前都想接受現實讀

原帖由 Happylily2012 於 13-07-13 發表
我今日終於收到電話啦,之前都想接受現實讀領島,仔仔都參加咗小一適應班,覺得學校的環境資源都不差。但上 ...
邊間收咗?恭喜唒!

原帖由 Happylily2012 於 13-07-13 發表
我今日終於收到電話啦,之前都想接受現實讀領島,仔仔都參加咗小一適應班,覺得學校的環境資源都不差。但上 ...
恭喜你,邊間收咗? 我今天都有帶阿囝上堂。

真心恭喜您,只您出post(就嚟崩潰)到依家,一直在擔心。btw, 今天星期日學校會打電話嗎?

引用:我个大仔讀9龍塘宣道,在那區算很好的小學

Oh....

引用:Quote:原帖由+Mekokova+於+13-06-29+發表我

原帖由 剛果公主 於 13-07-13 發表
十分同意,識几個宣道學生,都係谷到死實實,冇咩笑容,証書樣樣有,但學習動機冇曬!雖去到band 1英中,但 ...
完全明白呢d case! 我表弟就係被谷上band 1 中學之一,之後阿媽吾識教geog, history 呢d 科,及中學只有靠自己,結果係repeat 及f.5 會考得幾分。所以我知我小朋友非資優,寧願選一間好但非超級出名如LS, SFA 呢d 。

引用:Quote:原帖由+剛果公主+於+13-07-13+發表十

原帖由 chanti 於 13-07-13 發表
完全明白呢d case! 我表弟就係被谷上band 1 中學之一,之後阿媽吾識教geog, history 呢d 科,及中學只有靠 ...
LS和SFA不是超級出名?

‹ 上一主題|下一主題