用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 梁李秀娛,明德 扣邊間好 d
樓主: chiandjoyce
go

梁李秀娛,明德 扣邊間好 d [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+13-06-05+發表培僑

原帖由 chiandjoyce 於 13-06-05 發表
大女細仔, 大女入得好,細佬唔洗煩
唔好氣餒,加油!

引用:Quote:chiandjoyce+發表於+13-6-5+00:13+舊

原帖由 ha8mo 於 13-06-06 發表
第三仲揀丘,唔怪得咁大劑
㨂校策略出左問題

阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+13-06-06+發表第三

原帖由 CreativeAccount 於 13-06-06 發表
㨂校策略出左問題
所以我而家 不停責怪自己

回復 chiandjoyce 的帖子

不要怪責自己,要對小孩子有信心,讀邊間都可以讀得好。BTW,你有否扣梁李秀娛?我仔讀緊、唔錯㗎!

引用:回復+chiandjoyce+的帖子 不要怪責自己,

原帖由 yuenheimama 於 13-06-06 發表

不要怪責自己,要對小孩子有信心,讀邊間都可以讀得好。BTW,你有否扣梁李秀娛? ...
Agree, 邊間只要比心機,邊間都好!我若一樣咁的level, 我會揀校風好些那間。

引用:回復+chiandjoyce+的帖子 不要怪責自己,

原帖由 yuenheimama 於 13-06-06 發表

不要怪責自己,要對小孩子有信心,讀邊間都可以讀得好。BTW,你有否扣梁李秀娛? ...
已扣,等電話,已扣10家了

引用:Quote:原帖由+yuenheimama+於+13-06-06+發

原帖由 chiandjoyce 於 13-06-06 發表
已扣,等電話,已扣10家了
太古有無扣?舊年有個家長四小龍,1234咁排,派得好差,最後叩到太古,加油呀!

引用:Quote:原帖由+chiandjoyce+於+13-06-06+發

原帖由 魚王 於 13-06-06 發表
太古有無扣?舊年有個家長四小龍,1234咁排,派得好差,最後叩到太古,加油呀!

...
太古, 滬江, 愛官, 舊基, 培僑, 韋理夫人, 丘佐榮, 雲景道北官, 梁李秀娛, 佛教康山

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+chiandjoyce+於+13-06-06+發

原帖由 魚王 於 13-06-06 發表

...
我個女今年升k2, 但我有個地方唔明想問,16網得15間小學,如果四小龍只可以填一間,聖馬可,箕官又話唔好。咁第三間之後有咩學校可以填呢?

回復 yuenheimama 的帖子

我仔派了梁李, 可否介紹一下校風呢? 我見環境幾好, 聽聞校長亦好有心, 我去註冊那天, 聽到個家長放梁李第一......

回復 puffy0305 的帖子

根本就係博四小龍, 睇你好唔好彩......我選了新基灣, 或許應該選丘佐榮機會大一些, 因為班數多少少......

引用:回復+yuenheimama+的帖子 我仔派了梁李,+

原帖由 七點半 於 13-06-07 發表

我仔派了梁李, 可否介紹一下校風呢? 我見環境幾好, 聽聞校長亦好有心, 我去註冊 ...
我都係,今晚有個講座呀,介紹學校,我都對依間學校唔係好認識,但我女同學家長話唔錯,幼稚園校長都話好,升中同評估報告亦好好,另外,依到有個jm亦好好特登pm我,話個校長好有愛心,小朋友讀得好開心。現在只等漢華睇下收唔收,唔收就讀梁李啦。

yuenheimama  2011年份校外評核報告評語很好,你可上學校網看看。  發表於 13-6-7 18:00

醒目開學勳章

引用:回復+puffy0305+的帖子 根本就係博四小龍,

原帖由 七點半 於 13-06-07 發表

根本就係博四小龍, 睇你好唔好彩......我選了新基灣, 或許應該選丘佐榮機會大一些, ...
其實第一round係咪凈係鬥高分,冇interview架? 我個女得15分,係咪即係冇咩嘢做到,只係睇佢大抽獎運氣

四小龍中,兩間基灣、柴米會計宗教分,20分都要抽,15分唔使諗。但丘佐榮攞住15分,大家公平競爭,都仲叫做有機會。我個囡嘅同學15分,自行就中咗丘佐榮。

回復 七點半 的帖子

總觀過去一年呀仔讀得開心,呀仔話上堂有時會玩下同學習有關的遊戲,又有分組問答攞禮物(一些小食作禮物)。校風唔錯、D同學仔見面都互相打招呼。仲有我最鐘意他們學校沒有小賣部,小孩子不會亂使$。

沒有小食部?? 哈哈, 我個仔仲好期待可以好似家姐學校咁有小食部, 可以買小吃!!

去註冊那天見到學校的佈置與幼稚園有點相似, 我相信學生都應該是愉快學習......

我都聽聞, 功課不多, 但升中及學術上是不是差少少呢?

RebeccaJason  請問有冇全份派位資料呀?  發表於 13-6-9 03:25
yuenheimama  派位唔錯,舊年14人入民生,婦人會8人,筲官5人,張祝珊2人。前年仲有人入了皇仁。  發表於 13-6-8 11:55

回覆:schh 的帖子

仲有邱佐榮有五班,命中率高d!

回覆:梁李秀娛,明德 扣邊間好 d

噚晚去咗梁李嘅坐談會,感覺好好,唔知其他家長有咩感覺感?

RebeccaJason  你好,我都有去,個校長話125人,有100個係第一志願,仲有60人叩門,所以我都覺得ok,
我想問上年升中結果有冇一份list 可以睇下。  發表於 13-6-9 03:17

回覆:HebeYick 的帖子

本來,老師校長的表現真的不錯,可是負責操控電腦的學生掛住傾計,仲有身邊的小朋友比較嘈。

‹ 上一主題|下一主題