用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~
樓主: love-baby
go

62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+SCYC+於+13-07-17+發表一係伍

原帖由 kc_united 於 13-07-19 發表
點解我同學仔放伍小第二志願都入到?你放第一都竟然入唔到?
我都有此疑問,朋友甲青衣主恩放第一唔入,朋友乙青衣村何澤芸第一,主恩第二,竟然入咗主恩,所以...都是運氣

chunsamyuen  impossible, 一係家長填表記錯,如係打去教署查詢.  發表於 13-7-22 15:38

引用:Quote:原帖由+kc_united+於+13-07-19+發表

原帖由 man7099 於 13-07-22 發表
我都有此疑問,朋友甲青衣主恩放第一唔入,朋友乙青衣村何澤芸第一,主恩第二,竟然入咗主恩,所以...都是 ...
如果真有此事,你朋友甲可以去教局投訴,攞返個位。這不是隨機編號問題,電腦會先將主恩學位派給第一志願學生,有學位多才派給第二志願學生。例如主恩有50個學位給乙部選擇,40個家長放主恩在第一志願在乙部,這40個學生一定會派到主恩。餘下10個主恩學位,會派給選主恩做第二志願學生,這時才跟隨機編號來派。你朋友甲和乙的情況,是沒可能派位給乙而甲冇份。

vestzs  或者朋友乙甲一填左主恩.不過會怪d,甲一填主恩乙一應該唔會填青衣村何澤芸下話  發表於 13-7-22 22:29

回復 man7099 的帖子

應該不會這樣的,通常是朋友沒有說出真實的選校,小心.

引用:Quote:原帖由+man7099+於+13-07-22+發表我

原帖由 ktdanielli 於 13-07-22 發表
如果真有此事,你朋友甲可以去教局投訴,攞返個位。這不是隨機編號問題,電腦會先將主恩學位派給第一志願學 ...
大家是否忘記了甲部是跨區...在大攪珠中只有10%嘅學位呀~所以朋友甲雖然將主恩放甲部第一,但如果只有10個學位,而多個10個小朋友抽,是有機會抽唔中的~
而乙部學位比較多,如乙部有40個位,而只有30個小朋友放第一,那麼放第二的仲有機會抽到~
如果朋友甲是在乙部放第一而抽不到,相反朋友乙放第二抽中,那才算是有問題~

回覆:62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~

大家買哂書、校服未?去到我number, 真係停済不前呀!

引用:大家買哂書、校服未?去到我number,+真係停

原帖由 kc_united 於 13-07-26 發表
差校服未買

引用:大家買哂書、校服未?去到我number,+真係停

淨係校服未買
kc, 你仲等緊浸聯,所以仲係咪都未買?

引用:Quote:原帖由+kc_united+於+13-07-26+發表

原帖由 conniew117 於 13-07-26 發表
淨係校服未買
kc, 你仲等緊浸聯,所以仲係咪都未買?
下一個便是我,又真的無理由唔等。甘辛苦等,都不知道學校是否真的好!其實我比了校車錢,落了$100訂hold書,怕一旦要讀連書都無。想快d closed file!

醒目開學勳章

kc_united 發表於 13-7-26 17:10
下一個便是我,又真的無理由唔等。甘辛苦等,都不知道學校是否真的好!其實我比了校車錢,落了$100訂hold書 ...

下一個就到你, 應該好大機會,我都等緊, 但亞女幼稚園校長話可能要到9月開咗學嗰幾日先會再有CALL。或且你8月中後才買都可以呀。

感恩感恩~~

引用:Quote:原帖由+conniew117+於+13-07-26+發表

下一個便是我,又真的無理由唔等。甘辛苦等,都不知道學校是否真的好!其實我比了校車錢,落了$100訂hold書 ...
咁我係你就真係好頭痛,都唔知買唔買仁紀既書同校服好。有無好好諗過真係9月初先搵你,你仲要唔要個offer?! 如果個答案係唔要,咁不如係8月定個deadline俾自己close file

kc_united 發表於 13-7-26 17:10

仁紀都幾好.  點解唔讀呢??  唔好想太耐了.  如果唔係會好折磨嫁.

想問下石篱天主教小學聽聞算幾好,係米真?
前日去"石篱天主教聖若望小學"面試行錯門口,點知收左...

引用:Quote:原帖由+kc_united+於+13-07-26+發表

原帖由 conniew117 於 13-07-29 發表
咁我係你就真係好頭痛,都唔知買唔買仁紀既書同校服好。有無好好諗過真係9月初先搵你,你仲要唔要個offer?! ...
沒錯,我會set個deadline比自己,過多兩星期便買校服同書了。然後close file。既然等了浸小六年,結果是如此, 我會認為上天早註定,拖拖拉拉,不如投入新戀情吧!

kc_united 發表於 13-8-2 21:09
沒錯,我會set個deadline比自己,過多兩星期便買校服同書了。然後close file。既然等了浸小六年,結果是如 ...
Good luck !

仍然想讀仁紀的朋友, 希望你們可以好快收到好消息啦!   

回覆:kc_united 的帖子

恭喜你囡囡,等到你的最愛

引用:仍然想讀仁紀的朋友,+希望你們可以好快收到

原帖由 kc_united 於 13-08-13 發表
鄧你開心吖恭喜你

回覆:love-baby 的帖子

多謝Connie, 多謝love baby!

引用:仍然想讀仁紀的朋友,+希望你們可以好快收到

原帖由 kc_united 於 13-08-13 發表
恭喜你等到了

‹ 上一主題|下一主題