用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~
樓主: love-baby
go

62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~   [複製鏈接]

sammilcm 發表於 13-7-12 10:57
雙仁當然有佢谷學生嘅一手啦.  但唔係個個小朋友都可以谷到.  佢有林護攸RELATED中學, 就係佢最吸引人嘅地 ...
講真...有邊間學校唔想谷學生有好成績丫....有好的聯繫中學當然大大增加了小學的吸引力,但讀唔讀得上都要自己好好衡量呢!

sammilcm    發表於 13-7-15 15:50

回覆:Himby 的帖子

但唔係聯系位要放大抽獎第一先有得抽,其他post有講23位,就算雙仁有100個人第一選林護都係最多23人由抽獎入?
如果聯系抽唔中,又可以再同其他人再抽餘下的學位,聯系已經中獎率高又多個機會,今我就真係要葡萄一下

棉花糖媽媽  在我理解, 係 ! 如有錯, 請其他家長更正  發表於 13-7-12 11:24
hkspiderman  唔係點解要讀直屬,聯繫學校?點解軒小,沙呂咁興香!!!  發表於 13-7-12 11:23

醒目開學勳章

回復 sammilcm 的帖子

抽獎當然係講運, 但都要是band 1 學生先可抽band 1 中學, 以一間津小黎講, 有成百學生是band 1 生, 佔了全校人數2/3, 實不簡單呀~

如果小朋友唔谷得, 唔好講係仁立仁紀讀得出唔出色, 都唔好揀林護囉........
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

sammilcm 發表於 13-7-12 10:26
又唔好咁講, 唔一定雙仁就係好, 我覺得有大把人唔將雙仁放在第一志願.  而雙仁都唔係咩名校.  佢只係RELAT ...
無左林護back up,雙仁吸引性當然會低左,但佔葵青區band 1生仍然算高。在其他學校考70名,可能只能抽band 2 中學;如讀雙仁考80名都可能猛車邊抽到band 1中學,所以雙仁站得住腳你估真係單靠林護?
致於家長會否考慮雙仁有好多原因,交通,壓力…………  但點都好,唔會人地唔收就話人只喜歡收女生,年尾出生就無份咁cheap 囉!講真女比男早發展是心理結構問題,年頭比年尾認知能力高又係正常,唔夠料叩唔到就只懂埋怨人家…………應該諗下點增值好過喇,以我所知每年都有幾個年尾仔/女叩入架

vestzs 發表於 13-7-12 11:15
但唔係聯系位要放大抽獎第一先有得抽,其他post有講23位,就算雙仁有100個人第一選林護都係最多23人由抽獎 ...
每人只有一次抽獎機會架咋,只不過聯繫位會抽先,即係有23個位係no最前的雙仁學生抽中,未派到林護的雙仁學生會同其他選林護第1位的學生一齊抽餘下的學位。

hkspiderman 發表於 13-7-12 11:20
無左林護back up,雙仁吸引性當然會低左,但佔葵青區band 1生仍然算高。在其他學校考70名,可能只能抽band 2 ...

其實你講得保守左,呢幾年大約有100仁立生入b1中學。當然級名次考80以後夠唔夠膽放林護第1,抽中左追唔追得上程度,呢d家長同學要自己衡量了。
至於話仁立喜歡收女生同大仔,我都覺得幾無稽,今年1-6年級考全級頭3名的,男仔多過女仔啦,點會淨係鍾意收女仔。

引用:Quote:hkspiderman+發表於+13-7-12+11:20+

原帖由 Himby 於 13-07-12 發表
其實你講得保守左,呢幾年大約有100仁立生入b1中學。當然級名次考80以後夠唔夠膽放林護第1,抽中左追唔追 ...
我囡囡今年叩門入了仁立,是11月細女。

其實好想知林護收生的分佈, 我想大概葵青區學生入林護唔會多過100人.
(雙仁佔70)

其餘會收那些學校的學生呢?

引用:但唔係聯系位要放大抽獎第一先有得抽,其他

醒目開學勳章

PuiYimama 發表於 13-7-12 23:20
我囡囡今年叩門入了仁立,是11月細女。

請問大抽獎選校排名是邊間?請問可以PM給我參考一下嗎?

醒目開學勳章

請問各位有邊間小學唔需要 1-1-1 都有機會可以去叩門? 又有邊間可以叩門成功的?

如果我小朋友只有只有15分,係唔係好少少的學校都唔會有機會自行入到?有過來人可以分享一下嗎? 想部署下點樣選校,謝謝!

我相信學校會影響學生, 但學生同樣影響學校, 小朋友最重要係開心學習, 而且六年後嘅嘢又邊過可以預計呢.  大家平常心啦.

回覆:wai_wai113 的帖子

我小朋友叩柴天成功,放第三志願

醒目開學勳章

SCYC 發表於 13-7-15 20:28
我小朋友叩柴天成功,放第三志願

謝謝回覆,咁你第一、二志願係邊間?有冇去叩門?

回覆:wai_wai113 的帖子

一係伍季明,二係荃基,叩門交咗四間,三間有得in,伍小收咗小女

醒目開學勳章

SCYC 發表於 13-7-17 22:21
一係伍季明,二係荃基,叩門交咗四間,三間有得in,伍小收咗小女

即是你的選校排名是 (一)伍季明,(二)荃基,(三)柴天

叩門交咗:伍季明,荃基,柴天,??

in 咗伍季明,荃基,柴天

叩門成功:伍季明,柴天

所以你小朋友將會入讀伍季明,對嗎?

恭喜你小朋友入到心儀的小學,多謝你的分享!

引用:一係伍季明,二係荃基,叩門交咗四間,三間

原帖由 SCYC 於 13-07-17 發表
點解我同學仔放伍小第二志願都入到?你放第一都竟然入唔到?

回覆:kc_united 的帖子

但我邊都有朋友仔同我地一樣,1、1、1都派唔到喎

Sorry 我唔系好明?公佈派邊間中學唔系應該2012-2013?

有 d 學校上網公佈會係寫明邊一個年度, 有 d 會寫係兩個學年, 其實都係同一批學生黎, 因為 P.5 同 P.6 係有關連嘛.

哲哲寫真 哲哲私相集

kc_united 發表於 13-7-19 23:40
點解我同學仔放伍小第二志願都入到?你放第一都竟然入唔到?
因為你同學仔大抽獎嘅冧把靚
‹ 上一主題|下一主題