用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~
樓主: love-baby
go

62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~   [複製鏈接]

回覆:62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~

文憑試後追根塑源,睇下邊間小學拖跨入U率。林護三十多年前的傳統都是100%入U。

回覆:62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~

仁紀出左未?或者d聯系位比個面抽中晒?

醒目開學勳章 王國長老

AHGU 發表於 13-7-11 15:46
點解會是11一13,是有意誤導定%插水?咁奈都唔上網,有乜隱情?
學校無誤導亦無寫錯, 係橫跨兩個學年架 (11-12 P.5, 12-13 P.6).

呈分試係 P.5 一次 & P.6 兩次, 總共三次呈分架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:AHGU+發表於+13-7-11+15:46+點解會是

原帖由 miriam 於 13-07-11 發表
學校無誤導亦無寫錯, 係橫跨兩個學年架 (11-12 P.5, 12-13 P.6).

呈分試係 P.5 一次 & P.6 兩次, 總共三次 ...
年度是計當年派位的年度,若學校沒有誤導,這麼便是網上公佈往年的資料超錯。以150人計算,聯繫位是25%,入林護人數是37.5人。

引用:仁紀出左未?或者d聯系位比個面抽中晒? +

原帖由 vestzs 於 13-07-11 發表
仁紀出左未?或者d聯系位比個面抽中晒?
仁紀的聯繫位都是25%,即37.5人,結果會是37或38。若學校貪心,超收了插班生,全級人數19X人的話,band one%便降了。

引用:Quote:AHGU+發表於+13-7-11+15:46+點解會是

原帖由 miriam 於 13-07-11 發表

呈分試係 P.5 一次 & P.6 兩次, 總共三次 ...
請問是學校在文件上描述定隱喻地說?

醒目開學勳章 王國長老

AHGU 發表於 13-7-12 07:35
仁紀的聯繫位都是25%,即37.5人,結果會是37或38。若學校貪心,超收了插班生,全級人數19X人的話,band one ...
聯繫位 25%, 但到第二輪時會有人再派到入去嘛‧
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

AHGU 發表於 13-7-12 07:36
請問是學校在文件上描述定隱喻地說?
我開頭都睇唔明架, 之後睇左好多間學校資料做統計表先明.

有 d 學校上網公佈會係寫明邊一個年度, 有 d 會寫係兩個學年, 其實都係同一批學生黎, 因為 P.5 同 P.6 係有關連嘛.

醒目開學勳章

林護的聯繫位是由仁立, 仁紀兩所學校平均分配的, 即每間學校有 25% / 2 = 12.5% (19個位), 其餘學生都是統一派位時抽中的
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

回覆:棉花糖媽媽 的帖子

乜唔係聯系位大抽獎時要填第一先有得抽?抽完聯系仲可以抽多次大抽獎的第一志願?

棉花糖媽媽  聯系位大抽獎時要填第一先有得抽? yes
抽完聯系仲可以抽多次大抽獎的第一志願? no, 仁立多過19人入林護, 即係之後入的都不是靠聯繫位入, 係同外校生一樣抽入   發表於 13-7-12 09:25

miriam 發表於 13-7-12 08:54
我開頭都睇唔明架, 之後睇左好多間學校資料做統計表先明.

有 d 學校上網公佈會係寫明邊一個年度, 有 d 會 ...
係呀. 2010~2011 指 P.5 第一次呈分試年度, 2011~2012 指 P.6 第二及第三次呈分試年度, 所以教署亦會顯示 2010~2012.

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

2個寫法都無錯,只係表達方式唔同,最緊要係家長點睇,但通常都係雙仁“唔收”的家長會覺得難睇,唔單止“吃不到的葡萄是酸的”,就連“叩不到的學校也是差的”

hkspiderman 發表於 13-7-12 10:12
2個寫法都無錯,只係表達方式唔同,最緊要係家長點睇,但通常都係雙仁“唔收”的家長會覺得難睇,唔單止“ ...

又唔好咁講, 唔一定雙仁就係好, 我覺得有大把人唔將雙仁放在第一志願.  而雙仁都唔係咩名校.  佢只係RELATED 林護所以先咁多人想入JE, 咁吸引之處係林護而唔係雙仁囉.

AHGU 發表於 13-7-11 16:38
文憑試後追根塑源,睇下邊間小學拖跨入U率。林護三十多年前的傳統都是100%入U。

...
而家十二年免費教育,中一去中六同一人數,暫時冇學校本地大學100%入U率,鄧顯、SPCC、dgs 都唔得。

醒目開學勳章

我並唔係仁立仁紀家長, 扣除聯繫位, 仁立每年都有幾十人入林護, 入band 1 中學人數更是過百, 可想而知仁立band 1 學生人數比其他葵青小學確實多很多呢!!!
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

回覆:棉花糖媽媽 的帖子

今樣計,扣聯系位後,自行個3成都差不多收晒雙仁的學生吧,上年2間加起來都係六十幾人到,今年又係,即係一邊多就一邊少

棉花糖媽媽  抽獎既野就冇話一定的.... 全靠運..... 我估係仁紀band 1 人數比仁立少, 又或是少仁紀學生揀林護~  發表於 13-7-12 11:10

雙仁當然有佢谷學生嘅一手啦.  但唔係個個小朋友都可以谷到.  佢有林護攸RELATED中學, 就係佢最吸引人嘅地方.  不過我覺得又唔好講到吃不到的葡萄是酸的, 因為大部份都係大抽獎入去, 係好運.  而唔係實力.  

hkspiderman 發表於 13-7-12 10:12
2個寫法都無錯,只係表達方式唔同,最緊要係家長點睇,但通常都係雙仁“唔收”的家長會覺得難睇,唔單止“ ...

又唔好咁樣話人......不過如果因為字眼問題而質疑學校刻意隱暪,又確係negative左d...

sammilcm    發表於 13-7-15 15:50

棉花糖媽媽 發表於 13-7-12 10:43
我並唔係仁立仁紀家長, 扣除聯繫位, 仁立每年都有幾十人入林護, 入band 1 中學人數更是過百, 可想而知仁立b ...

係呀,超過60% band 1 %,確係好好的成績。

vestzs 發表於 13-7-12 10:52
今樣計,扣聯系位後,自行個3成都差不多收晒雙仁的學生吧,上年2間加起來都係六十幾人到,今年又係,即係一 ...

應該唔會,自行階段有來自唔同名小學的同學競爭,大部份雙仁學生應該係抽獎入林護的。
‹ 上一主題|下一主題