用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 急問:如何有效溫習備戰考試?
go

急問:如何有效溫習備戰考試?

我越來越覺得唔識同佢溫書。平時都只係由頭go through 一次,但係考出來既成績都係麻麻,有無更加好既方法?

回覆:小藍莓 的帖子

有無好心人

最好每天同佢温所學的课文。考試前做練習。

回覆:急問:如何有效溫習備戰考試?

買練習俾佢做多啲,如可以的話,每教完一課就同佢溫習。如不能,起碼考試前一、二個星期溫習。在考試前才臨急溫習,他要接收一大堆東西記入腦,唔好話小朋友未必記得哂、大人都唔得啦!

我會上綱整好多exercise比佢,比如中文我會從網上找句子,然後整填充比佢做,等佢明白 ,唔洗死記。仲要分開做同溫,因為咁先會入腦,不過你要用很多時間準備Dworksheet 比佢

下一站幸福    發表於 13-7-12 16:13

回覆:oasismcmug 的帖子

非常感謝你們的意見。

考試前學校應該出了大剛?考咩嘢?

引用:考試前學校應該出了大剛?考咩嘢?

原帖由 7321 於 13-06-05 發表
考試前學校應該出了大剛?考咩嘢?
通常都係第幾課至第幾課,我以前讀書都唔識溫書,我覺得佢跟我讀書方法就死梗。

引用:我會上綱整好多exercise比佢,比如中文我會

原帖由 oasismcmug 於 13-06-04 發表
我會上綱整好多exercise比佢,比如中文我會從網上找句子,然後整填充比佢做,等佢明白 ,唔洗死記。仲要分 ...
請問你去什麼網站?可介紹下嗎?thx!

要睇考試范圍,睇要求學生掌握d乜,溫左重點先。跟住將平時d練習,測驗搵出來,溫錯題,通常平時做錯的題係小朋友未能掌握d野。

小朋友幾年班?其實讀書/温書係要日日做,唔可以考試先黎溫,每日都要佢朗4下中,常嘅課文,考試前無咁辛苦,而英文要跟緊d,一見佢有咩grammar唔明,要解釋比佢知,平時要多做有關嘅習作,盡可能每日/隔日做一篇comprehension,或養成叫佢每日/隔日用英文寫幾句“日記”比你,數學就真係要操多d課外作業,見多d唔同題目,個腦轉數快d!!

如果平時做功課都拖都九點幾完成,仲點樣可以平時溫書

平日的時間安排有可能調動一下嗎?如不介意,可否說說孩子課後的時間表,讓大家參詳一下或者會想到一些好安排。

我都是把他平時的工作紙掃描出來,有時自己做些修改,列印出來比他做,通常會在考試前一個月就開始溫習。呢個方法對我個仔好有用,他的成績在年級排頭几名。。

中文科要佢讀一次課文, 默書, 要佢明白詞語意思, 唔識寫就拆部件記, 中文字好多時都有意思.
至於英文, 就要學phonics 先易上手.

引用:平日的時間安排有可能調動一下嗎?如不介意

原帖由 huba 於 13-06-08 發表
平日的時間安排有可能調動一下嗎?如不介意,可否說說孩子課後的時間表,讓大家參詳一下或者會想到一些好安 ...
奇實課後已回家,沒有其他活動。就是待我放工回來才開始做功課。這樣完成功課已夠鐘訓覺,何來時間溫習-_-;

引用:Quote:原帖由+huba+於+13-06-08+發表平日的

原帖由 小藍莓 於 13-07-12 發表
奇實課後已回家,沒有其他活動。就是待我放工回來才開始做功課。這樣完成功課已夠鐘訓覺,何來時間溫習-_-;

...
我情況跟你一様,我深究觉得係个仔自律自發性不夠,依頼母親。

星期六、日有時間嗎?