用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就來崩潰!
樓主: Happylily2012
go

就來崩潰!   [複製鏈接]

回覆:Happylily2012 的帖子

唔好灰心! 你仔仔咁叻, 遲d可以做插班生咖嘛加油!

加油!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

老公黑面返來,因仔仔面試坐唔定,又大大聲惱個仔,仲將責任推落我度,話我教到仔咁樣,但平時睇功課溫習搵補習佢完全唔理!我知佢壓力大,但我已經努力仲要忍受呢的言語,忍唔住淚流

rabbitsheasl  深深感受到你的壓力, 我老公都喺咩都唔理, 成日話佢好忙, 咩都喺我一個人去搵比亞仔, 雖然亞仔依家下年先 K1, 但我以感受到好大壓力  發表於 13-6-6 11:52

回復 iqover120 的帖子

多謝你的分享!無論結果點,對仔仔的信心唔會變,只怪呢個變態的制度,叫的小朋友無咗童年,幾歲人仔要坐定定,揹住沉重包袱成長,點解唔可以寬容之心對待孩童?

Happylily2012 發表於 13-6-4 02:39
34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到第一志願,終於都喊!
老公話前日幫我編第一志願叩門信時都喊了! ...

我同你一樣.....派領島....唉

引用:老公黑面返來,因仔仔面試坐唔定,又大大聲

原帖由 Happylily2012 於 13-06-04 發表
老公黑面返來,因仔仔面試坐唔定,又大大聲惱個仔,仲將責任推落我度,話我教到仔咁樣,但平時睇功課溫習搵 ...
其實兩公婆有事共同面對,更不應加壓力給小朋友

阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

引用:Quote:Happylily2012+發表於+13-6-4+02:39+

原帖由 iqover120 於 13-06-04 發表
想用第一身既故事同失望的家長打打氣:
兩年前的這個時候, 我也很失望、失落,面試的結果也令我有一刻懷疑 ...
很正面的訊息,多謝分享

Happylily2012 發表於 13-6-4 22:27
老公黑面返來,因仔仔面試坐唔定,又大大聲惱個仔,仲將責任推落我度,話我教到仔咁樣,但平時睇功課溫習搵 ...
女人處理壓力能力比男人高,如 google "women handle stress better than men", 會看到很多醫學証明。唔好理佢。

回復 CreativeAccount 的帖子

佢都壓力爆煲,又承受唔到!又固執,自己唔識教又唔肯聽人啲意見!唔開心時,仔仔做錯小小嘢發哂狂,所以我仔愈來愈細膽,唯有我做好啲,盡量俾正面嘢仔仔,多鼓勵仔仔!兩公婆意見不一致,受苦的是小朋友,無論怎樣唔開心,都要俾心機准備面試

luluhaha    發表於 13-6-4 22:49

回復 非虎媽媽 的帖子

支持!尤其是做母親的,幾大壓力都唔怕!

回覆:Happylily2012 的帖子

雖然我唔識你﹐但請你不要放棄﹐我在四年前派到41網的耀山﹐絕不是我的心水﹐但幸好最後找到聖方濟各英小﹐而家讀得好開心。我沒有宗教信仰﹐但我絕對感恩﹐希望你可以同我一樣。加油!!

回覆:就來崩潰!

我都係派左去領島,回想當日一入領島門口,爸爸已經好唔滿意學校安排,我同爸爸講萬一派左呢間學校都唔知點算,點知收到結果,兩公婆笑左出黎,心唸六合彩又唔我中慶幸有間私校一早收左亞仔,否則我都唔知點算!樓主,加油!試下去培道,我身邊有2個小朋友放棄左學位架

回復 pollytsang102 的帖子

多謝!培道今日遞咗表了!

我同你一樣,34網,碌咗落山谷,u are not alone.

引用:Quote:原帖由+小克+於+13-06-04+發表我覺得

原帖由 crazymum 於 13-06-04 發表
其實如果唔係派位,所有學校都要自己考的話,大家要全時間催谷,鬥portfolio, 鬥面試咪仲辛苦!

...
我贊成考試

合一我填第4都去左聖匠

luluhaha  應該好多人將合一排第二的  發表於 13-6-5 00:13

呢個遊戲,叫舊生,信教同運氣
直資叫家底,溝通能力同特異功能
特異功能係全區比賽冠軍,起碼cambridge movers 同五級樂器,
上興趣班幫吾到你,一個星期一個鐘神仙咩?
興趣班係商人做出來嘅生意,廿幾年前係無咁多,吾係用來考學校

小兒兩歲先講爸爸媽媽,整定係interview遊戲輸家,其他活動就plan入中學攞分湘D,打好個底
大抽獎所謂好運,其實係遊戲正式開始
我地小學學能測驗,全期做一百本補充就得,宜家小一考小二嘢,一年都吾只一百本,四科,科科金
我中學band 1 form 1起要識晒先返學,習慣咗
估吾到進化後,小一已變成咁,又難怪,因為全部老師都係咁

做家長,搵多D$,無時間就補習,吾好再浪費响同學業無關嘅嘢,
中四後去外國讀,四十萬一年,百二萬三年,一定有用過讀私小同直資,條數我就咁計,所以用學券,大抽獎

諗諗下,百二萬等樓平D,買多間屋留俾佢實際D

諗咁多....唉,結果買左五本最易D中文補充...聽日開波...
俾$嗰時,我問收銀,有無暑期作業,我覺得暑期作業容易D,
諗着買五本,慢慢教...

太太,宜家先六月頭,未咁快暑假, 未出暑期作業!

只因睇左一條小一英文測驗題目,
Who had illustrated this book?
補習社問我,你做乜考呢間小學?嗰間補習社開左好耐㗎喇

呢間小學,全區最好,半班小一吾合格,同我中三一樣,永遠一半人吾合格...
教晒個仔先返學,讀吾上要轉校......

你話仲有乜鬼興趣班?

rabbitsheasl  依家已進化到,K1前已識囇A-Z, a-z, 1-10 etc 先好返學. 當年我哋 k1 仲一舊飯  發表於 13-6-6 12:16
rabbitsheasl  究竟返學喺學D咩架, 咩到話返學前已識....  發表於 13-6-6 12:09
CreativeAccount  講出事實  發表於 13-6-5 00:56

Happylily2012 發表於 13-6-4 22:48
回復 CreativeAccount 的帖子

佢都壓力爆煲,又承受唔到!又固執,自己唔識教又唔肯聽人啲意見!唔開心時 ...
我都明白,而家呢個年代個個媽媽都係非常媽媽及老婆,向你們致敬!

回復 angelawoo 的帖子

我搵補習跟功課,自己操補充,教晒先返學算喇...不如一人買D補充share....五六十蚊本,買得多仲勁過補習社

引用:我派到22志願仲要誇區,今日去註冊,嘩!成

原帖由 christinac 於 13-06-04 發表
我派到22志願仲要誇區,今日去註冊,嘩!成間學校都冇人,好似冇人讀,我上網睇佢有南亞文字架,即好多南亞 ...
anyway, 天無絕人之路!加油!

‹ 上一主題|下一主題