用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就來崩潰!
樓主: Happylily2012
go

就來崩潰!   [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:"但小朋友永不知愁,話有小學收咗佢都幾開

原帖由 runme 於 13-06-04 發表
"但小朋友永不知愁,話有小學收咗佢都幾開心,又話點解又要去面試?
點解讀個小學要父母痛苦成咁,...."
非常同意呢位jm講!

樓主,而家先係小一,幾時擔心到大?唔係公唔公平的問題,係每個小朋友都行唔同的路!盡左力便問心無愧!對小朋友黎講,間間都無所謂!讀得開心最重要!比你入間好,讀唔上或唔開心咪又係衰!

另外你裝備囝囝咁好,係一世受用架!莫非浄係為左升小咩!你day 1便應知道,即使裝備再好,都未必保證一定成功架!但學到的永遠都係自己!呢個道理apply全世界都一樣!你心情咁樣好影響囝囝架!你係大人要control下自己!同個仔講,讀得叻間間都一樣!

樓主祝你叩門成功!但也要做個心理準備,touchwood唔成功要調整一下自己心態呀

引用:樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前

原帖由 ac917 於 13-06-04 發表
樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前已經知道自己實際形勢,結果未如理想又可以怪誰呢?既然你地過去 ...
睇到你咁寫,即係你好清楚自己嘅小朋友嘅level同應該入乜學校。只要自己做好準備,運气唔會永遠都差。

回復 Happylily2012 的帖子

上年感同身受, 祝你小朋友早日入到心儀學校! 記住上來報喜呢

醒目開學勳章

引用:我也是派了領島,派到的一刻,我的眼淚忍不

原帖由 mosquito_chu 於 13-06-04 發表
我也是派了領島,派到的一刻,我的眼淚忍不住流出來,到今日一唸此事,我也不其然流淚,那天我一路喊一路怪 ...
唔係想話你,我都好同情你,但不能輸打贏要呀!你問下全世界,有咩制度係絕對公平呢?學術樓上有d jm講,冇制度可以pleased 到全部人架!

Anyway希望你加油!比d正能量你!

回復 mosquito_chu 的帖子

我都唔揀大熱門,就算抽中第四都接受,卻偏偏要派到最差

呢幾日唔停對仔仔話 媽咪眼中你是最好的,又搵小一功課操下,嘛都試下,今日in,希望仔仔可以順利!

回覆:就來崩潰!

想當年差不多7月,間直資小學才打電話給我後補再in,最後都順利過關,所以唔駛咁早心灰!支持妳!

我個女都係派咗領島 ( 第十志願),    這幾天又要同個仔温書, 又要叩門, 街又熱, 很 累呀 .......  

很明白樓主感受。我都係為女做孟母三遷,樓主要加油,唔好太炭。小一轉唔到仲有小二,而且扣門剛剛才開始,請抱著不放棄的精神吧﹗

同時,希望在此呼籲一下,大家幫下忙,有私小offer而又派到好既,請盡快放位啦﹗
我星期六已即刻通知德雅放位了。
****未經本人許可, 不得轉載****

雖然自己囡囡已有offer , 但亦經歷過等待.....十分明白各位媽媽果種無助同無奈嘅心情 , 派彩當日見到有D媽咪喊到收唔到聲真係好鄧佢地心痛 , 你地一定要加油 , 未到最後都唔好放棄

為自己仔女做左咁多準備, 就算輸比運氣, 但學左既野都唔會冇左
我相信機會只會留番有準備既人, 只係機會幾時到而已
大家一齊努力吧

各位加油!!!

引用:我覺得呢個制度簡直係泯滅人性!!!+

原帖由 小克 於 13-06-04 發表
我覺得呢個制度簡直係泯滅人性!!!
其實如果唔係派位,所有學校都要自己考的話,大家要全時間催谷,鬥portfolio, 鬥面試咪仲辛苦!

LuLuKiuKiu    發表於 13-6-11 17:23
rabbitsheasl  其實依家有咩分別, 好架 playgroup 要爭, 好架 n班要爭, 好架k1要爭, 考n班要識顏色, 形狀, 考k1要2歲幾識曬 A-Z, a-z, 1-10  發表於 13-6-5 17:32
rabbitsheasl  歲幾已識曬A-Z, a-z, 1-10, 如果考英普K1, 重要識英文, 國語, 依個究竟喺咩教育.......  發表於 13-6-5 17:23
點算好  同意到極   發表於 13-6-5 16:48
ronming  講得好!要全港小孩自己考,BB一出世馬上要學閃卡,閃到K3,那時真可憐,唔生算  發表於 13-6-4 20:46

l_wingwing 發表於 13-6-4 11:56
非常同意呢位jm講!

樓主,而家先係小一,幾時擔心到大?唔係公唔公平的問題,係每個小朋友都行唔同的路!盡 ...
可能每個小朋友在父母眼中都是最叻,我仔學嘢都ok,都想俾個好環境佢,畢竟環境對小朋友影響大!

你已經做得好好, 其他交比個天幫你安排.

無疑很多事都靠運氣. 我身邊有個媽咪, 甚麼都話唔知唔識(其實懶又唔想做), 個天又比個小朋友考到名校, 個亞媽仲問係咪可以直上中學, 你可想而知她簡直..  不過, 呢張只係入場劵, 考到唔代表讀到, 所以p2仲有好多機會, 支持你.

回覆:就來崩潰!

唔好灰心,上天會安排最適合和好嘅路你地㗎!加油!

Happylily2012 發表於 13-6-4 02:39
34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到第一志願,終於都喊!
老公話前日幫我編第一志願叩門信時都喊了!
為咗仔仔升學,特登由新界搬來,K1開始仔仔就學各類興趣班,
俾咗好多心機去考直資私校,但到依加都得個等字。
更多投入卻抵不過1個幸運隨機號碼!
今早拖住仔仔四圍交表,睇佢成頭汗,在第一志願個鐵閘投表,想喊
對唔住仔仔!只能怪自己唔好彩,不如人啲借地址仲派到好學校!怪沒屋企人識校長主任!
但小朋友永不知愁,話有小學收咗佢都幾開心,又話點解又要去面試?
點解讀個小學要父母痛苦成咁,我都唔知可以撐到幾時!天光又要繼續交表,又是面試再等通知!

呢D說話你響呢度寫發洩好啦,唔好對住個仔講呀,是非黑白要分明架做人,如果唔係就算考入但陪上人格,值咩?

點算好  全中...所以只有私下獨淚  發表於 13-6-5 16:49

小弟可以比小小意見樓主,我自己當初都準備就是如果派唔到心儀的學校不如辛苦小小搵間私小讀主先,如果小朋友開心可以繼續讀或到時再試吓去其它學校睇吓有無幾會。我個人覺得先入間OK的私小再轉其它心目中的學校會比較容易過...不太理想的派位學校再轉其它心儀的學校就比較困難。
因出派位後應有好多私小會有位放出黎...祝你好運(記得比正向信息給小朋友)

ronming  私小值資都考過,冇間收  發表於 13-6-4 20:53

感慨萬千,
加油
‹ 上一主題|下一主題