用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就來崩潰!
樓主: Happylily2012
go

就來崩潰!   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Happylily2012+於+13-06-04+

原帖由 chiandjoyce 於 13-06-05 發表
同我C6一樣, 統一派位結果後已經用粗口鬧我, 去完面 試 就話個女一定吾得,冇鬼用, 但C6冇陪面試,冇做p ...
兩公婆傾下啦!

回覆:就來崩潰!

唉!有時d男人就係咁,冇做任何野淨係識投訴媽媽們,更加要俾心機,唔好俾自己沉埋落去!

回覆:就來崩潰!

回覆:chiandjoyce 的帖子

加油!當年都是我為仔仔寫超過十封叩門/門試信,portfolio 等。

其實o係度見倒呢個 topic, 另我有好大的感觸,當仔仔考唔倒直資 / 私立,我又無宗教背景,亦唔想為考小一加分而去做信徒,第一輪自行收生又被 reject, 就連最後一輪大抽奬都輸埋,頓時間真係好沮喪,仲要四圍奔波派表叩門,呢個遊戲由開始留意間間直資 / 私校幾時派表,至四圍叩門等結果,玩足年半,實在係艱苦的任務 !  但艱苦過後,總有曙光 !  所以只係想勉勵下大家,現階段派得唔好,唔代表一切,只要用心栽培,機會仍會陸續有來,不要灰心,不要氣餒 !

至於仔仔派了那所直資,之前那所九龍塘名牌幼稚園收佢,這並沒有相干,亦不是我原先想要在此發表的心事,多謝大家關心 !

chiandjoyce 發表於 13-6-5 21:04
有時 覺得好辛苦,派位前已勁大 壓力,C6吾 分擔,又吾敢比太大壓力阿女,淨糸鬧,鬧,鬧,成日話一對手 搵 ...
面對難題,堅強的媽媽會去想去做事情解決問題,例如積極去叩門和告訴自己不可令小朋友難受,那些只會說一些沒益沒建設性的批評,他們雖然最大聲,但誰是強者,不用我說了。大聲不代表有理由,各位堅強的媽媽辛苦了。

想唔喊都唔得,今日in咗2間,仔仔個樣唔舒服,仲以為未訓醒,in第2間時佢狀態好差,只做咗拼圖,老師問佢都唔出聲,我都好唔開心,出來先知佢發燒39.4度,成身都熱!點解呢個時間病,係咪整定要讀返個間!

引用:想唔喊都唔得,今日in咗2間,仔仔個樣唔舒

原帖由 Happylily2012 於 13-06-06 發表
想唔喊都唔得,今日in咗2間,仔仔個樣唔舒服,仲以為未訓醒,in第2間時佢狀態好差,只做咗拼圖,老師問佢都 ...
時間尚早,之後仲有叩門嗎?唔洗太灰心,病,係人都唔想,啱呀仔嘅學校一定會出現,係時間問題,等呀仔好好休息一下先,下星期再出擊,我仍然會喺度等你好消息!

引用:Quote:chiandjoyce+發表於+13-6-5+19:29+同

原帖由 ha8mo 於 13-06-06 發表
其實你老公想個女入邊間?

更其實佢究竟知唔知區內有D咩學校?
C6只識,柴米,舊基,因為名氣

回復 ac917 的帖子

明后天都要in!心痛仔仔,想返間唔差的學校難如登天

引用:想唔喊都唔得,今日in咗2間,仔仔個樣唔舒

原帖由 Happylily2012 於 13-06-06 發表
想唔喊都唔得,今日in咗2間,仔仔個樣唔舒服,仲以為未訓醒,in第2間時佢狀態好差,只做咗拼圖,老師問佢都 ...
加油,頂住呀!我都喺之前in咗好多間直資私小唔收,大抽獎又派得差。今天見咗一間阿囝又坐唔定

Happylily2012 發表於 13-6-6 15:00
唉~~聽到都心up up....小朋友有冇去睇醫生?

引用:回復+ac917+的帖子 明后天都要in!心痛仔

回復 ac917 的帖子

明后天都要in!心痛仔仔,想返間唔差的學校難如登天
可否明天休息一日,后天才再出動?

回復 Happylily2012 的帖子

可唔可以試下打電話去學校, 同佢地講你個小朋友當日唔舒服, 要求再 INT 多一次?  我諗有 DOCTOR CERT 唔會咁無情... GOOD LUCK.

回復 li_kennis 的帖子

我仔都係同樣問題,努力!

回復 點算好 的帖子

食咗退燒藥訓緊,醒咗就睇醫生

Happylily2012 發表於 13-6-6 16:07
回復 點算好 的帖子

食咗退燒藥訓緊,醒咗就睇醫生
保重身體~~

回復 cowkingb 的帖子

我都想試下,不過頭先面試都有好多人,機會雖微不過試下又無妨。多謝你的建議!
‹ 上一主題|下一主題