用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就來崩潰!
樓主: Happylily2012
go

就來崩潰!   [複製鏈接]

多謝各位打氣 !其實我之前都預計自己唔夠運,未預到派成咁,也都做最壞准備去讀,但在討論區見到呢間真是差成咁,心好灰。
借地址我啲唔會做,但見佢啲咁輕鬆派到學位,仲有朋友第一輪派到心儀,又因ls有熟人亦可入讀,我知呢個世界唔公平,但又忍不住呻下,當散下啲負面情緒,可努力面對來緊的 挑戰

happystar  係架,呻下啦, 舒服D !!  發表於 13-6-4 12:11

回覆:就來崩潰!

我昨天也去了交表,玩咗大半天,真的很辛苦,如果今天仍要出發,請帶水和傘,因為天氣好熱!我也派到很差,無擇過的学校,我同仔仔講,我們又去人家学校面試,我同仔仔講,得就得,唔得就算啦!点知佢回答我,媽媽我知道啦,你不用再講。可能經過第一次考咗十多間私小和直資,仔仔好似成熟很多。

"但小朋友永不知愁,話有小學收咗佢都幾開心,又話點解又要去面試?
點解讀個小學要父母痛苦成咁,...."

正如你小朋友講,其實有書讀真係已經可以好開心, 但現今父母都太緊張, .... 其實每間學校都有其優點, 學生也可以學有所成, 不用太担心 . 入到名校也吾一定好...

加油呀! 音樂椅遊戲而家先開始,盡力去到最後。如果真係唔好彩要讀呢間學校,都要成為全級第一果個!!!
[quote] -------------------------------------

囡囡都派到領島! 我忍唔到, 收到結果便忍不住喊出嚟!

這幾天都沒心情去進食, 我為了囡囡仔仔升學,讓老公上大陸工作,

心中萬個不願意, 終於他背叛了我.

自己亦不願花錢, 留給他們各類興趣班,結果…………

我上星期六已開始去各間學校交表, 緊記不用帶小孩的,

現只好等通知面試….

omingsze  媽媽加油! 你現在的付出,小朋友會明白知道! 路就算再難走,都一定有出路!
加油! 我們為你打氣! 現在只是經歷考驗和試煉! 成功很快會出現!  發表於 13-6-9 19:41
Isaacmommy  Add oil!  發表於 13-6-4 22:53
Joyance  加油呀!!!!  發表於 13-6-4 14:23
喵媽  加油呀!!!!  發表於 13-6-4 13:52
golfer504  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2459825&highlight=%E9%A0%98%E5%B3%B6  發表於 13-6-4 11:03

回覆:Matthew22 的帖子

就算小一未入到心儀小學,只要考好小一成绩,小二轉校不難的!

回覆:就來崩潰!

放心先註冊,再叩門,記住而家先註冊果間小學唔等於一定要讀果間小學,之後一直搵其他小學,有取錄咪即刻返去拎番張註冊証走,你可能唔止一間收你,轉完可以再轉,一張註冊証可能唔止拎番一次,記得到deadline先好俾書簿費同校服費用!
唔好咁快灰心住,呢個遊戲一直可以到開學前,都仲有得𨍭,記住註冊目的只係霸咗位先!

醒目開學勳章

Add oil

引用:囡囡都派到領島!+我忍唔到,+收到結果便忍不

原帖由 Cass_0114 於 13-06-04 發表
囡囡都派到領島! 我忍唔到, 收到結果便忍不住喊出嚟!這幾天都沒心情去進食, 我為了囡囡仔仔升學,讓老公上 ...
大家如有portfolio sample請send俾佢,可惜我冇,聽到我想喊。

加油呀﹗音樂椅遊戲才剛開始~
一直會有人轉校架~

hebe2010 發表於 13-6-4 08:00
體會到您偉大,派位從來講彩數。。。面對香港政府既無能,做港媽既只有無奈。。。加油,願叩門成功

...

由過去的學能測驗、中三淘汰試、hkcee、hi.leavl、a.leavl,到現在12年免費教育,永冇感激,只要不符合自己要求,就關政府無能,怨天尤人,難怪現今這麼多怪獸

回復 lovebb2 的帖子

我睇到都流了眼淚!!!!

回復 Cass_0114 的帖子

你好勇敢, 獨挑大樑, 你的付出不會白費的, 更好的會很快出現, 加油!!

引用:Quote:hebe2010+發表於+13-6-4+08:00+體會

原帖由 boomGi 於 13-06-04 發表
由過去的學能測驗、中三淘汰試、hkcee、hi.leavl、a.leavl,到現在12年免費教育,永冇感激,只要不符合自 ...
這種説法未免太不近人情。毎位父母心中的子女都是至宝,甚至願意捨己為子女,這就是愛。各位家長加油!

回復 Happylily2012 的帖子

而家仲執緊位,遲d就可能會有位放出黎,加油!!

引用:Quote:原帖由+boomGi+於+13-06-04+發表由過

原帖由 fmhk_jj 於 13-06-04 發表
這種説法未免太不近人情。毎位父母心中的子女都是至宝,甚至願意捨己為子女,這就是愛。各位家長加油!

...
只可以说每个制度也有利弊,不可能滿足所有人

Happylily2012 發表於 13-6-4 02:39
34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到第一志願,終於都喊!
老公話前日幫我編第一志願叩門信時都喊了! ...
頂住,加油。

希望在明天!

回復 boomGi 的帖子

都係既,那会有一個派位辨法人人都滿意呢?有得揀,人人都揀果幾間,人人都覺得自己仔女適合,僧多粥少,吾調節自己心態,其實已經係輸左

boomGi 發表於 13-6-4 09:37
由過去的學能測驗、中三淘汰試、hkcee、hi.leavl、a.leavl,到現在12年免費教育,永冇感激,只要不符合自 ...
我承認自己唔係完美的媽咪,但都算努力俾心機,可能呢的嘢親身經歷先會體會!

回覆:Happylily2012 的帖子

向前望吧!不要再浪費心思去想公不公平了,努力将來吧!

‹ 上一主題|下一主題