用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就來崩潰!
樓主: Happylily2012
go

就來崩潰!   [複製鏈接]

Happylily2012 發表於 13-6-6 15:00
想唔喊都唔得,今日in咗2間,仔仔個樣唔舒服,仲以為未訓醒,in第2間時佢狀態好差,只做咗拼圖,老師問佢都 ...

試下打電話比學校, 話仔仔發燒有醫生信証明, 可否改日期面試.....

天氣咁熱, 時晴時雨,又要四圍奔波,真係好容易病,要好好保重 ! 面試切記要帶外套、縮骨遮 及 水 !  因為有時學校的冷氣都開得幾大 !

回復 luibb 的帖子

今日拎功課時睇學校通告話有2例手足口病,仔仔發緊燒又話周身痛起唔到身,好驚!醫生話暫時未有症狀,但如果,萬一,啲面試全都去唔到,點算?喊緊!

回覆:非虎媽媽 的帖子

講得好!!各位加油!!

引用:回復+luibb+的帖子 今日拎功課時睇學校通

原帖由 Happylily2012 於 13-06-06 發表

今日拎功課時睇學校通告話有2例手足口病,仔仔發緊燒又話周身痛起唔到身,好驚!醫生話 ...
萬一真係去唔到,試下打電話去再補醫生紙。
依家盡量休息。

回復 MaiGao 的帖子

欏定醫生紙了,希望仔仔快好翻,多謝關心!

引用:回復+luibb+的帖子 今日拎功課時睇學校通

原帖由 Happylily2012 於 13-06-06 發表

今日拎功課時睇學校通告話有2例手足口病,仔仔發緊燒又話周身痛起唔到身,好驚!醫生話 ...
我都剛想回應你現好多學校爆手足口. 我同組同事細仔傳了大仔,大仔連試也考不到,兩個一齊燒到39.4. ..如果你個仔真的不幸染了,你更加要堅強,要照顧好他呀,手足口好辛苦的。健康比一切重要。

回覆:Happylily2012 的帖子

其實我個仔都派得不好,但上星期太多事發生了,面對朋友的突然離世,悲傷的心情未過,見到放榜的不如意,我並不覺太難過,任何小學都會有比較叻的學生,好好裁培子女,建立好的關係,活在當下,珍惜眼前人,生離死別的悲傷比派位的不如意大得多,我相信天父會有祂的安排。

LeQ    發表於 13-6-9 00:47
chunyatmama  yes, agree.  I support you as well.  發表於 13-6-7 09:46
MCLIAN  Yes. Fully agreed! Add oil!  發表於 13-6-6 21:51

引用:想唔喊都唔得,今日in咗2間,仔仔個樣唔舒

想唔喊都唔得,今日in咗2間,仔仔個樣唔舒服,仲以為未訓醒,in第2間時佢狀態好差,只做咗拼圖,老師問佢都 ...
不如去啲2線私校叩下門吖,有冇去土瓜灣培道小學呀?

回復 xxariesxx 的帖子

俾咗表,未有面試時間,聖三一周六面試又撞,考慮緊

回復 AHGU 的帖子

仔仔食咗藥訓緊,我都有作最壞打算,差學校也有叻學生,上次面試見別個家長話佢2個仔都讀野雞小學,都考到港大!只要不放棄,努力都有回報

引用:回復+AHGU+的帖子 仔仔食咗藥訓緊,我都有

回復 AHGU 的帖子

仔仔食咗藥訓緊,我都有作最壞打算,差學校也有叻學生,上次面試見別個家長話佢2個仔都 ...
撐住呀!
去年有家長曾對我說,小朋友小一成績好,插小二易過叩門。

回復 Happylily2012 的帖子

無論結果如何, 已努力了, 加油
我女上年叩門, 也是高燒, 早上考一間, 下午考第二間, 我只和他去了三間
結果係佢最辛苦, 最迷的時侯IN個間收左佢
本來諗住實唔得, 但有時真係好多野係意想不到的
未到最後一刻唔好諗咁多
盡左力便心安理得!

回復 irenelwl 的帖子

今日下午未知會否有好消息,一日未有通知都開心唔到,我都希望有奇績,求好運!

MaiGao  等你好消息﹗  發表於 13-6-7 10:19

回覆:Happylily2012 的帖子

最緊要小朋友快啲好返,希望你有好消息!

Add oil, don't give up!

引用:Quote:原帖由+Happylily2012+於+13-06-06+

原帖由 MaiGao 於 13-06-06 發表
撐住呀!
去年有家長曾對我說,小朋友小一成績好,插小二易過叩門。
請問成績是否很標青,全級頭3名才收

回復 Happylily2012 的帖子

GOOD LUCK!

過咗一周,個心愈來愈灰,in咗4間,連二線學校都未有call,周六撞哂期,打算去間二線面,費事去一線陪跑!仔仔又坐唔定,間間學校都中意乖仔,叩門呢條路太難行,仔仔仲病緊,見唔到希望,灰

回覆:就來崩潰!

真係好笑,樓主子女派到間學校名咁好聽,都唔明驚D乜,唔通有人白鴿眼定人云亦云?

‹ 上一主題|下一主題