用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 會有機會轉做直資嗎?
go

會有機會轉做直資嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

見呢幾年都有好多津校都轉做直資, 請問st franics有機會轉嗎?
thanks!
   0    0    0    0

我自己認為,暫時來講,嘉諾撒會核下的學校會轉直資機會都係微

佢地會儘量希望自己的學校幫到多D 學生接受教育,亦都希望學生由 kinder upto secondary 都係讀返自己學校就最好

我自己跟女兒都係, 對嘉諾撒會學校好有歸屬感

我個女都派左小一,請問讀得辛苦嗎?

辛苦,主要係阿女興趣多,有時分身不暇,單純學校的學習,如果一向都有溫書,不是太辛苦
阿女 9月升中又係一個新 challenge!

可以逼到st francis考慮轉直資既,只有守唔住全英文教育既傳統和取消直屬中學制度
st francis係好重視自家傳統既學校,佢地最關注既係學生可以免費接受教育,品德培育和語言教育,也非常重視中小學一家親既關係
其實好多學校轉直資係為左校譽,收質素高既學生保住靚figures
如果了解st francis 就知道佢地唔係睇重figures既學校,最睇重既係品行,加上教育局都無再叫停直屬中學制度,所以機會近乎零

咁就放心,我個人反對保住靚figures而轉直資,咁做同出面D上市補習社無分別,都係咁唯利(名)是圖!

yes, 學校好少提到 figures. 就係唔想學生太偏重學業成績,怕學生之間多是非,你知D 女仔啦,除左班頭三名學校有公怖外,其他名次一向唔講,包括升中派位往績等資料
所以我以前都有埋怨,但依家見阿女讀得開心,成續OK (大家都滿意),其實我地做大人,又真係唔使太緊張
‹ 上一主題|下一主題