用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net14 佛教中華康山學校 扣得過ma.
樓主: chiandjoyce
go

Net14 佛教中華康山學校 扣得過ma. [複製鏈接]

回復 tessy1217 的帖子

你住邊區,大家交流下,大家pm联络

kimmama 發表於 13-6-4 11:41
咁如果軒官同康山比, 我當然係揀軒官啦, 不過我派位當日都日都已經同老公講好, 如果唔係軒官同st. james.   ...

我就係好奇個個 topic 講康山, 你都suggest 叫人去, 但你自己又唔係呢度讀, 覺得好奇怪. 原來做過代課教過.

但我諗如是這校的家長上黎分享會更有說服力

引用:Quote:chiandjoyce+發表於+13-6-3+22:44+已

原帖由 KJJ 於 13-06-04 發表
請問你叩左邊7間呢? 派左邊間? 有冇必要叩呢間?
呢間學校每級得一班, 會否好危險? 會唔會考慮下叩埋 Net 16 ...
培僑, 滬江,救世軍 韋理夫人,愛官, 丘佐榮, 舊基等6 號

醒目開學勳章

chiandjoyce 發表於 13-6-4 12:20
培僑, 滬江,救世軍 韋理夫人,愛官, 丘佐榮, 舊基等6 號
加油呀!  
最緊要唔好放棄, 終會有間合適的給你小朋友

醒目開學勳章 王國長老

ha8mo 發表於 13-6-4 12:20
好多家長都係裁縫,講一套做一套

我仔幼稚園果度有個家長好搞笑

誇區好過借地址丫! 抽中名校又搵校車去第2區, 但同時CLAIM自己名校網果D, 咪話我做版主唔提醒你, 自己講野小心D, 舊年有人俾EK家長起底連個位都無埋

SII 發表於 13-6-4 12:06
我就係好奇個個 topic 講康山, 你都suggest 叫人去, 但你自己又唔係呢度讀, 覺得好奇怪. 原來做過代課教過.

但我諗如是這校的家長上黎分享會更有說服力
有親人子女在此渡過6年愉快學習生活,中一大抽籤派去聖馬可中學。

醒目開學勳章 王國長老

ha8mo 發表於 13-6-4 12:33
提我咩呀?

果個傻仔我仲記得

唔係你啦, 你都派得唔好! 見你講開誇區姐

引用:Quote:kimmama+發表於+13-6-4+11:41+咁如果

原帖由 SII 於 13-06-04 發表
我就係好奇個個 topic 講康山, 你都suggest 叫人去, 但你自己又唔係呢度讀, 覺得好奇怪. 原來做過代課教過 ...
咁又係。。唔知以為間學校我有份

ha8mo 發表於 13-6-4 12:38
我很有興趣知Band 1中學點睇哩兩間學校
我主觀覺得在自行階段便取錄的機會不大
要靠抽獎抽學校(咁當然Band 1生是始終大機會入到自己想入的)
還未入讀小一就已憂慮中一派位情況,難怪怪獸橫行了。

但使小朋友不抗拒上學,愉快及勇於自願學習,這校是做到了。

ha8mo 發表於 13-6-4 15:28
每級都只係十幾個學生,如果仲搞到有人唔想返,咁直頭可以唔洗教書,白收人工了 ...
哈哈!! 說得真有意思!!

那些有人滿之患的神級名校,自然不介意有人唔想返,結果使小朋友抗拒上學,經歷慘痛而自絶於學習,這些神級名校也是做到了。

點算好 發表於 13-6-4 11:41
50個位,第一round冇左29個,妳覺得點呢?下午校拆出來只系三年,以前系點? ...
sorry,呀!打擾晒!
我真係唔懂先問,請清楚說出的的睇法,當幫吓一位無知家長呀!我真心想問架,我驚害了小朋友!直說得架啦!謝謝先!

ha8mo 發表於 13-6-4 12:38
這兩天我留意到關於康山同嘉道理的留言

我很有興趣知Band 1中學點睇哩兩間學校

其實我都係住Net14既,多年前我放棄太古,北官上午而揀嘉道理有我個人理由,而事實都證明我個女同佢唐家姐都入到Band 1A既中學,佢唐家姐今年仲攞咗"Best in English"添,當時我係考慮小朋友讀一間有英語環境既學校,功課唔太多,小朋友會開心學習既學校,當然中學派位都一併考慮,可能我係另類家長,冇各位咁緊張,我都係以過來人講返d大家唔會
選擇既學校同大家分享下,因為太少人會知實際情況

我個女點interview Band 1中學,我都可以同大家分享一下

回復 ha8mo 的帖子

今天去啟基註冊,見到校工和老師都很 freindly,校舍亦可以,這是我第一次到這學校的主觀感覺。但這學校口碑不好,我在扣其他門,但又不一定收,大家對啟基有何意見,請指教,謝謝。

我都識人甘做噃...但唔係北角果間
佢仲話like愛心飯盒...女拔都唔考
最終

一路話自己選校著重校長、老師有愛心,家長不怪獸
不停sell人選14網啟基,同人講成績上緊,老師愛心爆澎
結果自己暗底搵地址從TKO跨區抽中聖雅各

引用:Quote:chiandjoyce+發表於+13-6-3+22:44+已

‹ 上一主題|下一主題