用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 慈幼學校 請問筲箕灣慈幼小學好嗎?
go

請問筲箕灣慈幼小學好嗎? [複製鏈接]

阿仔被派到這間小學, 我不熟識這間學校, 請問有冇家長小朋友讀緊?
   3    0    0    0

happy3 發表於 13-6-3 14:59
阿仔被派到這間小學, 我不熟識這間學校, 請問有冇家長小朋友讀緊?

只可講句今時唔同往日, 去叩門啦!

佢跌band跌到好恐怖,唔知乜嘢原因

回覆:silvia_ng 的帖子

其實此學校有什麼問題呢?

引用:阿仔被派到這間小學,+我不熟識這間學校,+請

原帖由 happy3 於 13-06-03 發表
佢著名的校友有郭炳江、鄭家富等,出過9A狀元, 但近年成績...

feiji 發表於 13-6-3 16:31
其實此學校有什麼問題呢?
想當年佢地中學係band 1 好受歡迎既學校, 但自從區分英中同中中之後,佢地中學就不斷跌band。而家已經算係band 2中既學校了。我諗咁樣亦都影響左佢小學既受歡迎程度了。

多謝各位的意見.

回覆:silvia_ng 的帖子

Thanks for your reply.  If it is a Band 2 school, then it is just in the middle.  Not too good and not too bad.  How about 校風、教學質素?

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=237
去睇睇吧

醒目開學勳章 王國長老

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:Charlotte_mom 的帖子

係囉,希望多些家長真心分享一下。

醒目開學勳章 王國長老

EK同東區媽咪會都好少人提到, 好奇怪的, 有部分家長意見話好唔得, 又有部分家長話好得(唔係學業, 係照顧學生成長關愛方面)

反而St. Mark's 就爬咗上“泥”

回覆:請問筲箕灣慈幼小學好嗎?

早前有機會去遊戲日,門口幾有氣世,不過入左去幾失望,因為操場地面好dirty,無乜番新,而且學生馬咪好似幾多雙程人仕。

引用:早前有機會去遊戲日,門口幾有氣世,不過入

原帖由 GCG 於 13-06-03 發表
早前有機會去遊戲日,門口幾有氣世,不過入左去幾失望,因為操場地面好dirty,無乜番新,而且學生馬咪好似 ...
呢一區對於這學校没人有好感,以前是一間學校,有名你叫成班西牛,無端端同聖馬可接龍,改名叫聖馬可,真真神奇,最終失敗收場!至少慈幼是有心辨學,老師有愛心.资源不是問题,大把人捐錢!人口越來越多,只會加班,不會殺校的。

醒目開學勳章 王國長老

睇返慈幼網頁, 自行共收生17人:
http://salesian.edu.hk/upload/news/2013p1.pdf

回覆:Charlotte_mom 的帖子

其實這三個星期都有去慈幼參觀資訊科技教育模擬課。
慈幼這兩年都有撹,邀請區內幼稚園的K2/K3學生參加,還要男女都歡迎。
連續三個星期六去慈幼,對這學校印象好好:校園大、設備新,校長老師都有heart.學生又純品。最印象深刻的是,慈幼知道男孩子的特性,會俾好多機會那些平時上課少舉手的學生有其他途徑答問題。例如先生問,學生在電腦上選項,先生即時知道誰對誰錯;又,常識科是老師錄下講解,叫學生在家覌看video予習,上課時不再重複資料性敘述,反而是根據老師講解,在學校與同學作小組討論。
慈幼學生小一已有機會接觸ipad,到高小更會開始寫programme.為男孩子開了另一條路。
去完呢間學校後,真係印象深刻。

my early post .... for your infoamtion....

我係上年小一選校父母,我想分享下,藉此為大家打打氣!
出生率一年比一年高,不論抽還是考都爭崩頭!我上年一直執迷某灣仔男名小學,寫信又寫信,叩門又叩門,手工一個又一個,校長也曾主動至電道謝!又如何?最終都無機!

當時非常無助!我信主!唯有依賴祂!我祇求阿仔入讀天主教-有宗教理念小學對我來說是非常重要,全日男校-我和仔仔理想的!津校有這些條件小學香港島祇有兩間!抽只可一間,機會當然留俾灣仔!兩次均落敗,派去同區官立!阿仔好傷心!唯有叩門,即時向灣仔區同東區叩!灣仔區其實機會超微,而我其實有想過如果入咗灣仔區,壓力也很大加上我又要返工,過去已經半年不停不停地寫,對他也筋疲力盡!

唯有轉投另一東區心儀小學,放榜馬上叩門,入申請表,過兩日就安排所有朋友面試,筆試,多公平!兩天後通知收咗!開心到喊!因為這是我最後希望,結果祂成全了我!非常感謝祂的安排!現在我仔仔讀得非常開心,而非常有自信,我就不用操心!因為他真是一所以學生為本的學校!校舍大不用說,校長副校超有愛心!小班教學,一班二十多個仔,一級兩班!成績都緊張,課外活動安排放學後,還有校車服務!好貼心!又有中學,點都安心!

如果我一早目標他,我就死少好多細胞!

@CKP@ 發表於 13-7-12 11:11
my early post .... for your infoamtion....

我係上年小一選校父母,我想分享下,藉此為大家打打氣!

為什麽还要再考湾仔名男校插班位?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2619625

Charlotte_mom 發表於 13-6-3 17:18
以我見真係唔好, EK同東區媽咪會都好少人提到, 好奇怪的, 有部分家長意見話好唔得, 又有部分家長話好得(唔 ...
好漢不提當年勇, 但跟學校有淵源, 總要談一下....

我那些年是區內名校, 當年不知有否banding制度, 對應今日一定係band one, 重點是校風嚴, 我那年代大家都是屋村仔, 家長最驚學壞, 學校男仔純品, 甚至有d薯.. 所以以當年名氣, 有不少名人入讀, 包括郭氏兄弟, 梁伯x, 陳繁光, 甚至郭富城, 謝四哥, 曾蔭權都讀過, 因為教會學校當年是以幫助弱小為任, 不是現在走中產貴族路線.

學業方面, 我那年代未有科大, 只有5間u (hku, cu, cityu, polyu, bu) 跟現在很多學院變了U, 好似嶺南樹仁都係u, 還有副學士, 而家入U真係易好多.... 當年以中七計, 入U率是9成多, 遇上VINTAGE YEAR 會100%入U.... 淨計入HKU都10多20個...

後來教育局分英中, 中中就很慘情, 因為想當年學校數理強, 英文弱係大家的共識, 有很多學生考HKAL 考3A, 4A, 都是擁著英文E 入U 的... 有些人預科2年就是改進英文準備入U... 也確有HKAL成績不錯, 英文FAIL入唔到U要REPEAT, 情況跟而家有些名校, 如ST. JO 咁, 很多考DSE中文死左入唔到U一樣...

講完當年, 成績差左係事實, 但校園大, 有聯系中學又係事實... 一般來說, 一間學校的校風應該改變不大, 如果你擔心男仔操行學壞, 慈幼在東區抽獎是可以考慮的, 區內筲官成績雖好, 筲官筲工學生操行當年真係好差...

最後回應 CHARLOTTE 媽媽, 少人提又不一定不好, 學校一直低調, 加上轉中中APPEAL又衰左仲上埋電視, 確實幾醜怪... 不過, 我見好多男仔畢業後都成為好父親, 好老公, 好男人.. 好多個太太都係當年個件... 從一而終既男人, 多多少少跟年幼教育又可能有DD關係.... 咁唔知呢個係好定唔好啦...
‹ 上一主題|下一主題