用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網, 叩門情況?!
go

40校網, 叩門情況?!  

派得唔好嘅大家...  叩門情況如何呀?!   今早交表協和, 淨係等交表, 都坐左一個鐘  =.=""  仲要未知有無機會in  @@""   6月中等信...  唉...   大家加油...
寶兒豬豬~ 每日更新blog~
http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

醒目開學勳章

回覆:40校網, 叩門情況?!

加油呀,我派十五都好慘,大包圍,乜都叩下先

http://hk.myblog.yahoo.com/lauhochingbb

醒目開學勳章

交表都要成個鐘, 唔係咁大鍋呀, 我地都諗扣呢間, 我地1-1-1希望大0的機會~

回覆:joeyjoey711 的帖子

我老公今日都去咗協和交表,等咗差唔個一個鐘啦

醒目開學勳章

交表也要一個鐘??   又搵D家長做人肉佈景版

引用:派得唔好嘅大家...++叩門情況如何呀?!+++今

原帖由 joeyjoey711 於 13-06-03 發表
派得唔好嘅大家...  叩門情況如何呀?!   今早交表協和, 淨係等交表, 都坐左一個鐘  =.=""  仲要未知有無機 ...
試下搵多2間冇咁大熱既叩啦,協和真係超多人爭

Karena1015 發表於 13-6-3 14:41
試下搵多2間冇咁大熱既叩啦,協和真係超多人爭
講得啱啊,記得簡介會當日,校長名言會先考慮1-1-1的,得咁少叩門額,咁多人爭,睇黎都係叩多幾間二線的比較好,因為好多人之前二三志願派到例如聖安德烈,善導等學校,呢D人如果叩到第一志願,就會放棄學位,咁有位的機會就大大提高好多,至少都要叩得一間還算可以接受的,再繼續大包圍,會心安D,如果只叩熱門的,萬一唔得,就要去讀果間派比你的學校了!
大家都加油吧!天氣酷熱,注意消暑啊!小朋友到處去面試都好辛苦的,唔好俾壓力小朋友,繼續努力!!!

去叩聖方濟愛德,無地方比你填表,阿姐態度麻麻,比表叫你出去填完先返黎交:;pppp:

瑪利諾神父有得in

聖多馬都排左一小時十五分鐘才搞掂

我反而今日去荔天用左差不多九個字,聖安德烈都係用左十分鐘左右咋!!!!!

回覆:40校網, 叩門情況

emilylamlw 發表於 13-6-3 18:04
上年我也叩了廿十多間,只有十間有得見,但有二间撞時間一間唔去見,最後只見了七間,得一間收亞仔!每天好 ...

同意! 上年我也遇到此情況。既然佢咁在意一定要選她才可見, 何不放個指示牌 寫明 自行已選 或 统一已選 去將d時人群分流, 更可讓 "我們“ "知難而退“,就唔要家長們花時間幫佢做勢,做佈景板。

EFJ3 發表於 13-6-3 15:29
瑪利諾神父有得in
你好,請問你自行和大抽獎都放第一嗎?

emilylamlw 發表於 13-6-3 18:04
上年我也叩了廿十多間,只有十間有得見,但有二间撞時間一間唔去見,最後只見了七間,得一間收亞仔!每天好 ...
其實好多學校都擺明只是在1-1-1或者有關係的學生中選擇,但就在網頁話個個都可以交表,其實就係為自己造勢,等第二天人地話邊間學校幾多幾多人去排隊,自行的時候也是一樣,叫人地幾次第一都填,明知道人數甘多,肯定好多人唔中的啦,一早講明等你去報第二件有把握的,好多小朋友就唔使咁辛苦啦!

回覆:baby2201 的帖子

佢份表唔易填,第二曰交都得,諗清楚內容再交表啦!因為門口阿姐而影響自己的心情不值得。有得見為上。

回復 MACKYTSANG 的帖子

Yes that's my strategy

聖安德列叩門易晤易?

SILVIAML 發表於 13-6-3 21:54
聖安德列叩門易晤易?

又或者知唔知道大約會考什麼範圍的野??參考下都好呀!!!!!!!!

回復 野人好索子 的帖子

我個囡2年前考D好簡單問題..小朋友一定識答.   最重要係有禮貌.   唔會考默書.     但宜家有無變就唔知.放心LA...平常心面對.  只要有信心, 一定得.