用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解無咩人分享43區的派位? 係埋真係要報私校backup? ...
go

點解無咩人分享43區的派位? 係埋真係要報私校backup? [複製鏈接]

個個網都有好多人分享派位結果, 呢個網特別少, 應該點揀好呢? 係埋真係要報私校backup? 只得15分,自行無望, 已準備好玩呢個遊戲(統一+叩門),  可唔可以分享係應該點揀, 謝謝!
   10    0    0    0

melodyq11 發表於 13-6-3 10:12
個個網都有好多人分享派位結果, 呢個網特別少, 應該點揀好呢? 係埋真係要報私校backup? 只得15分,自行無望, ...

如經濟許可, 43綱最好有私校backup,
萬一派得不理想要叩門, 很多家長都會叩45綱的學校....不過現在叩門越來越難, 所以有私校在手會安心D.

如果選校想穩穩陣陣不致於派得太差, 嘉諾撒和何壽南只可選一間放在第一志願(另一間要放最後志願), 第二和三志願選次熱門, 如聖博德, 伍華

多謝你資料啊! 但係可唔可以問多d啊?點解 嘉諾撒和何壽南只可選一間放在第一志願(另一間要放最後志願) ? 呢個係咩策略, 唔係好明, 請指教, 另如果扣45綱的學校邊間好d? 感激!

回復 melodyq11 的帖子

因為嘉諾撒和何壽南都係超熱門學校, 是但一間放第二都無可能入到, 只會浪費了第二志願。

回覆:點解無咩人分享43區的派位

聖搏德同伍華那間好??

MissMusic 發表於 13-6-3 14:04
回復 melodyq11 的帖子

因為嘉諾撒和何壽南都係超熱門學校, 是但一間放第二都無可能入到, 只會浪費了第二 ...

明白, 謝謝!
即只可以二選其一, 請問嘉諾撒和何壽南邊間有機會入呢? 嘉諾撒近D, 但何壽南可以無宗教分, 會唔會易入D, 加上又大班, 但我又驚太谷, 我囡唔係好做功課要逼, 唔係好自筧覺...

applebebe 發表於 13-6-3 14:15
聖搏德同伍華那間好??

係埋應該聖搏德好D, 俾我就揀聖搏德, 因為係九龍城升中綱, 但如果係男仔, 都可能揀伍華, 因為有伍華中學..

我個人意見 --> 女仔揀"嘉諾撒", 男仔揀"何壽南", 女女依家讀緊嘉小, so far so good!!

Haz-mama 發表於 13-6-3 17:12
我個人意見 --> 女仔揀"嘉諾撒", 男仔揀"何壽南", 女女依家讀緊嘉小, so far so good!! ...

其實我都仲意嘉諾撒, 但怕冇咁好彩抽中啊….

melodyq11 發表於 13-6-3 17:33
其實我都仲意嘉諾撒, 但怕冇咁好彩抽中啊….
我是叩門入的, 甲和乙部填它也可能有機會, 加油!!

Haz-mama 發表於 13-6-3 17:42
我是叩門入的, 甲和乙部填它也可能有機會, 加油!!

你好犀利啊...

好, 我會以嘉諾撒為目標, 希望可以入到做你囡囡的小師妹

請埋嘉諾撒扣門in 咩架? 有幾人爭一個位啊?

melodyq11 發表於 13-6-4 09:27
你好犀利啊...

這間沒有interview, 主要睇(幼稚園)校內成績....

melodyq11 發表於 13-6-4 09:27
你好犀利啊...

希望你女女能成為女兒的師妹!  

Haz-mama 發表於 13-6-4 09:46
這間沒有interview, 主要睇(幼稚園)校內成績....

無interview架? 咁埋好多人爭囉?

Anyway, 多謝您! 希望可以入到...

melodyq11 發表於 13-6-4 10:01
無interview架? 咁埋好多人爭囉?

Anyway, 多謝您! 希望可以入到...
大部份家長都傾向34, 40, 41, 45網 ... 等等, 其實這區競爭不算大, 有部份41網的被派進此校, 可能本身已有私小或另有心儀學校, 所以, 未必會在這區就讀, 基本上真正就讀的, 大部份都是住在本區或很心儀此校的, 嘉小真的是一所不錯的小學!!

melodyq11 發表於 13-6-3 13:21
多謝你資料啊! 但係可唔可以問多d啊?點解 嘉諾撒和何壽南只可選一間放在第一志願(另一間要放最後志願) ? 呢 ...

如果唔好彩要叩門, 45綱大部份學校都不太差, 讀擇很多.

叩邊間要睇你本身派得有幾差....
例如你派了第二志願 (43綱次熱門, 都讀得過嗰D), 咁你可以去叩新蒲崗嘉諾撤和錦泰(45綱大熱門)
但若你咁不幸派咗去43綱最無人想讀嗰D, 你可試學校村慈天和聖博德, 真鐸, 舊聖文德, 可立, 彩虹村基華, 基慈,  慈正聖文德等等

Haz-mama 發表於 13-6-4 09:46

咁你囡囡邊間幼稚園畢業, 佢在校內成績是否很好, 有拿獎?
我大女補習社導師都讚嘉諾撒很好.

ppsfung 發表於 13-6-4 10:25
咁你囡囡邊間幼稚園畢業, 佢在校內成績是否很好, 有拿獎?
我大女補習社導師都讚嘉諾撒很好.
...
女兒沒有拿任何獎狀, 校內成績中上, 她參加了些課外活動, 份portfolio我花了很多心思製作(+誠意分)...

ppsfung 發表於 13-6-4 10:19
如果唔好彩要叩門, 45綱大部份學校都不太差, 讀擇很多.

叩邊間要睇你本身派得有幾差....

其實新蒲崗嘉諾撤都仲意, 但因為知道更加熱, 入的機會更低...聖博德(蒲崗村)呢間參觀過, 校舍環境好好, 只係不太方便, 有諗過可能會叩呢間.

Haz-mama 發表於 13-6-4 10:36
女兒沒有拿任何獎狀, 校內成績中上, 她參加了些課外活動, 份portfolio我花了很多心思製作(+誠意分)...
...

今年開始好像要面試啦..

portfolio要寫咩內容架? 我個囡都係百無, 沒有任何獎狀, 只係參加左D 興趣班...
‹ 上一主題|下一主題