用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑小學 2013-2014 小一家長
樓主: kksushi
go

2013-2014 小一家長 [複製鏈接]

引用:新手,+我出年至揀學校,+但都想知呢間1.++學

原帖由 yukilampuishan 於 13-10-18 發表
新手, 我出年至揀學校, 但都想知呢間
1.  學校好唔好
2.  功課多唔多
學校好唔好人人睇法唔同,我覺得都OK。老師有愛心,功課現時每日有6至7樣,週末會多d, 8至10樣,但其實有d功課係改正,無錯就唔洗做。網上功課中英數都有,開頭話要每日做,但家長反映功課太多,無時間做。而家可選擇性平日做,週末先補做番。另外社工服務,請參考校務報告P.30 http://www.pkps.edu.hk/newhtml/login/gs/pdf/1112yp.pdf

回覆:2013-2014 小一家長

執d工作紙執到亂到嘔

回復 evaken 的帖子

我用box file 將佢分類了

回覆:印度人 的帖子

我都有分類,但無index好難執,唔見咗一張都未必知,以後scan定d工作紙穩陣。

evaken 發表於 13-11-12 23:24
我都有分類,但無index好難執,唔見咗一張都未必知,以後scan定d工作紙穩陣。

...
唔係所有工作紙都有用
中文主力每次溫習都係造句, 同學校自己編果幾本

英文 keep 好 SLR , 默書卷, INTENSIVE READING, G.E.

數學工作紙右上角會有編號(工1)

常識工作紙同數學一棣

小一中英數去到測考壓力都唔會太大, 因老師平時都會KEEP住溫習,不停重覆, 係英文真係要串下字

常識一年只有2考, 平時家長要得閒同小朋友溫下, 唔係積埋成個學期都幾多架
常識仲有時事題, 小朋友要多留意午飯時段放耳天下
舊年時事題問學校幾點要入到學校,總之所有關於學校嘅野都耍知.

回覆:patpat234 的帖子

Thx a lot

原來常識都要考

常識我未曾同阿女溫過呀, 死啦黎緊一月就要考啦, 唔知份卷多唔多生字要寫, 會唔會都係有字選架? 定係全部要自已識寫? 如果要全部宇自己寫咁就死得啦

到左考試第二日啦, 第一日阿女已經講緊張到死. 你地小朋友點呀? 唉, 我對阿女今次考試無咩期望, 因為第一日返黎佢自己已講好似好多都唔識
中文係佢最死一科, 因為好多生字都未識寫, 做句的部份睇黎都死得

引用:到左考試第二日啦,+第一日阿女已經講緊張到

原帖由 kksushi 於 14-01-07 發表
到左考試第二日啦, 第一日阿女已經講緊張到死. 你地小朋友點呀? 唉, 我對阿女今次考試無咩期望, 因為第一日 ...
我都無眼睇

琴日接放學,老師反而安慰番轉頭,叫我唔好甘緊張,第一次考試既成績唔代表啲咩。

終於到尾聲啦! 可以鬆一口氣了, 無錯第一次正式考試真係唔可以代表D咩, 不過起碼有見到我女有盡力過 希望唔會太差便可了!
聽聞老師話今年中文的水平都麻麻地, 全級都唔係太好, 我自己都認為中文係難D處理, 何況個小朋友.
聽日考常識, 唔知多唔多題係有供字去選, 如果好多都無供字咁就死我啦

唔知幾時開始派卷, 好緊張呀

回覆:kksushi 的帖子

上星期五,我地派左數喇。知幾分,但無卷拎返屋企。

尋日a班派左英文及常識啦! 還算滿意.
不過阿女錯D唔小心野, 英文重組句子無加(.), 無加(s), 激死已提左好多次都係衰.
常識重死, 時事題無題中, 一分都拎唔到

D班派哂, 除左數學冇同阿仔溫差少少, 其他都我好滿意

阿仔話D班個個都90分以上, 個個都好勁  

kksushi 發表於 14-1-14 09:25
尋日a班派左英文及常識啦! 還算滿意.
不過阿女錯D唔小心野, 英文重組句子無加(.), 無加(s), :anger ...

時事題我地D班家長TIP中哂

13價和嫦娥3號老師堂上有講過

回覆 evaken 的帖子

HI ! Evaken,

我仔都係來自鴨仔幼稚園 ,佢讀UKA 班 ? 你呢 ?
今年咁有緣一齊派到培僑!   

回覆 evaken 的帖子

Sorry ! 我攪錯添, 我以為你係2014派到培僑 ,睇真D 原來係 2013年!!

回覆 chanhiushan 的帖子

唔緊要, 大把鴨仔幼稚園同學仔一齊上, 可以搵小朋友望下個分班表, 會認到同學仔個名。
‹ 上一主題|下一主題