用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 2013大抽獎派新大天家長
go

2013大抽獎派新大天家長 [複製鏈接]

大家好呀,你們是第幾志願派呢間架?
我甲2+乙1,你們覺得點,因我不是心水這間,只是慶幸入到區內數一數二之好學校,所以吾多了解。。希望得到家長幫忙。

1    0    0    0

亞囝而家讀緊P1, 佢返學返得好開心, 功課/測驗係緊張D, 但真係一間好學校, 不用擔心

回覆:cskclare 的帖子

多謝你的回復,甘功課多嗎?多吾多活動參加?

功課平均星期一至四有六至七樣, 星期五會多D, over 10樣, 但佢地會越做越好, 而家亞囝放學有6樣功課都話唔多, 佢地習慣左, 一年4測2考. 課外活動自由參加, 我沒有比較出面既小學多唔多活動參加, 但呢間都OK.

我仔仔都派到新大天,請問佢地d程度深唔深?老師好唔好?

回覆:2013大抽獎派新大天家長

我見有啲討論話呢間老師無愛心態度吾好,真系有點擔心既壓力。

回覆:心肝寶貝B 的帖子

你系第幾志願?

lks050526, 你說得好啱, 真要睇下教你小朋友嗰班既老師如何, 我囝嗰班既老師, 個個都唔錯, 但也有家長反應, 個別班別既老師係比較嚴厲, 其實自己也讀過書, 自己也知道不會個個老師都係充滿愛心又或個個都只會鬧人, 有時小孩子頑皮的話, 我其實接受老師嚴厲一些, 不體罸我就可以了, 以上只是個人意見.  ^.^

其實家長們派到呢間小學其實可以不用擔心, 初初我也看到一些留言說這間學校老師沒愛心等, 我也會擔心的, 但我小朋友快讀完小一了, 他讀得開心, 成續中上, 我有問題打電話返學校問老師, 老師也會用心解答, 老師在學校發覺小兒不適, 也會立刻通知.  我囝有時會見到有同學被駡, 但他說給我知, 是因為同學做了些不好的事情, 所以老師會罸/駡, 因此我囝在學校也會比較乖, 在家就....

回復 lks050526 的帖子

lks050526, 三年班課程會否更加緊張呢??

我朋友囡囡讀P3, 讀得開心. 今年我囡囡也抽到. 好開心...

今天註冊話要考試分班
是分精英班麼?
這麼小就要這麼分?

回覆:2013大抽獎派新大天家長

系呀,我都想知點教分班試?一般小學一年級都吾分,吾知分班試會點教呢?

回復 yyii2002hk 的帖子

有人話係分差班更誇張喔

回覆:Yuki1130 的帖子

吾明,點樣分差班?

回覆:yyii2002hk 的帖子

回覆:Yuki1130 的帖子

其實只想了解下小朋友既程度, 沒有精英班制的

回復 yyii2002hk 的帖子

甲二+乙一, 我就係見有d討論區講d老師無愛心, 所以想問下係唔係真, 不過見到你地咁講, 我都放心d, 不過佢d課本深唔深架? 新大天會唔會好谷d學生? 另外既然無精英班, 點解要考分班試呢? 想平均d每班放d叻同唔叻學生一齊? 不過我都覺得無精英班好, 如果有精英班, 感覺學校會著重呢班人, 其他讀書無咁好果d就會無乜人理咁, 所以我覺得平均d好d既!
‹ 上一主題|下一主題