用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 CY 可唔可以搞港人港校或限校令
go

CY 可唔可以搞港人港校或限校令 [複製鏈接]

最多搞成我應承兩年七一唔上街啦…

0    0    0    0

舉腳贊成

點為之港人港校?d家長就係鍾意cky,陳守仁好多外藉人士讀。

引用:點為之港人港校?d家長就係鍾意cky,陳守仁

原帖由 teambuilder 於 13-06-03 發表
點為之港人港校?d家長就係鍾意cky,陳守仁好多外藉人士讀。
只限統一派位is good enough...

回覆:CY 可唔可以搞港人港校或限校令

我們的黨書記不敢再做破壞中港融合的政策。

mamath  well say, and sadly true!  發表於 13-6-4 11:37
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:最多搞成我應承兩年七一唔上街啦… +

原帖由 firefungwong1 於 13-06-03 發表
施政要顧及內地人感受架!

回覆:CY 可唔可以搞港人港校或限校令

我覺得簡單啲佢只要將雙非的隨機編號排在香港人後面便可,到時佢可以話我唔係唔比書佢地讀,不過派咗香港人先。

個人愚見,成立一個netb6, 將有有剩餘的學位放入這個net, 咪一擧三得。

嘥氣啦!到時D"正義之士"又嘈啦!又話歧視雙非,又話雙非有權來港讀書,唔可以剝奪佢權利,又會話雙非都係香港人,總之我認為橫掂D人係咪都鬧,倒不如釋法解決最徹底!

引用:最多搞成我應承兩年七一唔上街啦… +

原帖由 firefungwong1 於 13-06-03 發表
咁你買定太陽油今年七一見都得啦。搞限校令?真係發夢冇咁早。

梁政府上台一年,唯一似樣的就是限奶令,可惜比大陸班人吠兩下,班讀壞書的泛公平主義者嘈兩下,又想龜縮

我們香港人好客,亦講人權,更尊重平等,但前題是,搞掂自己先。全世界民主先進國家,有邊個唔用簽證或入境條例控制外人出入?在開放與承受能力上取平衡,偏偏香港乜控制權都無。

我們不是不歡迎旅客,但要我們的商場交通頂得住,我們也能「包容」國內小朋友來港,但至少唔好令到本地小朋友無書讀,無奶吃,折墜到咁,你當香港係非洲呀?

誰在乎血濃於水?至少我不在乎。如果你要我放自己小朋友血來包容那些血濃於水,那請包容我的自私好了。

考慮現實,一個國際都會,確實不能行又限,食又限,讀書都限。況且,梁政府今天限外人,難保明天不立法來限本地人,中國人素來有搞自己人的好習慣。

已成定局的無計了,最直接可做的,修改本由朝到晚都要班老人家講立法原意殘缺不全的基本法啦。不討論元老解釋立法原意是否合乎法治精神。那班人都一把年紀,他們可否包容一下長生不死?否則,將來又有個莊果園案,莊酒園案,我們要去找問米婆了解立法原意乎?

引用:個人愚見,成立一個netb6,+將有有剩餘的學

原帖由 MrBeast 於 13-06-03 發表
個人愚見,成立一個netb6, 將有有剩餘的學位放入這個net, 咪一擧三得。
No ,唔驶特登成立個net 比B6, 人地都有權選區,應全港九新界都比佢選校!要港人派晒學位,全港剩餘學位再派比B6,設返回机制,就係放棄香港學位,返回大陸讀!

引用:嘥氣啦!到時D"正義之士"又嘈啦!又話歧視

原帖由 Miulo 於 13-06-03 發表
嘥氣啦!到時D"正義之士"又嘈啦!又話歧視雙非,又話雙非有權來港讀書,唔可以剝奪佢權利,又會話雙非都係 ...
同意。
你估政府唔想咩?如果港人讀書優先一出,肯定民望直升,政府點解唔做?因為跟住實有一大班人出來話 歧視,話司法覆X,你叫政府點做?

回復 firefungwong1 的帖子

見到標題忍唔住笑左!

PS: 我係港媽, 舉腳贊成!

聽落好似幾好! 但個小朋友都有香港出世紙同身份証. 如果佢地排最後.
甘可唔可以父/母係港人但 "爺/麻/公/婆" 唔係港人的就排尾2, 如此類推.
甘......原居民就最開心, 除左 "丁權" 之外再送上 "丁學位".

引用:聽落好似幾好!+但個小朋友都有香港出世紙同

原帖由 alyk 於 13-06-03 發表
聽落好似幾好! 但個小朋友都有香港出世紙同身份証. 如果佢地排最後.
甘可唔可以父/母係港人但 "爺/麻/公/婆 ...
非本港居住校網,橫掂話今快政府都可以開間鳳溪,甲部照樣可誇區,一樣可自行選其他,好過現在雙非可以選幾個區,d學校得唔得?今就叫番佢地地孩子努力讀書啦

最好就有一間港人開设的学校設於关口,双非人才可入讀,我地都吾同你爭呀

fsforth 發表於 13-6-3 08:07
施政要顧及內地人感受架!
這是最高指令......

加埋東北發展區,北區更嚴峻。

有剩的学位先比你地已经对你好好啦!哼,中国政府連户口都吾比你呀,若果不返原居地,高中都無得你讀:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題