用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 長笛疑問
go

長笛疑問 [複製鏈接]

請問長笛一般學多久才可考獲三級呢?荃灣區有沒有好導師介紹?請大家給與意見!

0    0    0    0

引用:比你參考,我個仔普通資質,學3年可以考4級

原帖由 Dearivy 於 13-06-04 發表
比你參考,我個仔普通資質,學3年可以考4級。
請問我囡囡初學8歲,要學幾耐才考一級?

引用:Quote:原帖由+Dearivy+於+13-06-04+發表比

原帖由 ippuiman 於 13-06-04 發表
請問我囡囡初學8歲,要學幾耐才考一級?
8歲才考一級,建議不用啦!起碼二、三級考才好,免浪費金錢,因又要考試費,又要伴奏費,並加伴奏排練費呢?通常一般考三、五、七或八級,然後上演奏級,如聖三一(AT)。

樓上家長說得對呢, 老師建議一般是考三、五、七或八級,再演奏級....
我囡囡小一開始學, 兩年應可應付考三級了(當然平時要有適當的練習量).
她現在小三, 正準備緊本年九月的五級長笛試.

引用:樓上家長說得對呢,+老師建議一般是考三、五

原帖由 VivikMama 於 13-06-04 發表
樓上家長說得對呢, 老師建議一般是考三、五、七或八級,再演奏級....
我囡囡小一開始學, 兩年應可應付考三 ...
進度正確,如冇意外,你小朋友應小學階段有8級了,如順利或有太多課外活動嘅話,甚至可考AT呢!預祝你小朋友過關考級順順利利!温馨提示:如考獲5級,就快點上樂理,尤其利用暑期期間進修一下,省下不少時間和金錢呢!

引用:Quote:原帖由+VivikMama+於+13-06-04+發表

原帖由 jandtfamily 於 13-06-04 發表
進度正確,如冇意外,你小朋友應小學階段有8級了,如順利或有太多課外活動嘅話,甚至可考AT呢!預祝你小朋 ...
更正:如冇太多課外活動嘅話!

jandtfamily 發表於 13-6-4 18:41
進度正確,如冇意外,你小朋友應小學階段有8級了,如順利或有太多課外活動嘅話,甚至可考AT呢!預祝你小朋 ...
jandtfamily, 多謝你, 我也希望囡囡5級試能取得優異的成績. 會努力! 至於5級樂理, 多謝你的意見, 其實她6月中會開始讀, 報10月考.  有部份同學仔之前已經考了過關, 相信今期10月份有更多同級同學仔會報考, 因恐怕升上P.4後workload會更重, 固早考有著數.

每日起碼要有一小時練習

回覆:bymummy 的帖子

好多年前,我個囡學左一年,老師迫佢考三級,肥左。轉了老師,老師說不要花錢重考。於是操多一年,考了五級,合格。

當然,因人而異。

天惠媽

亞囡宜家八歲半, 前年9月小一開始在學校學, 第二年8月考二級; 小二繼續在學校學, 黎緊8月會考4級, 我比較好d, 家姐會幫佢做伴奏, 慳番d夾琴&伴奏費.  老師話她的進度不錯!
老師第一次叫佢考的時候, 我也有疑問是否應等三級才考, 三五七八咁上, 但老師話二四六八咁上都冇問題.

回覆:濤兒 的帖子

盡可能找老師伴奏,一般8級琴都未可以勝任。

回復 小伊 的帖子

明白, 多謝你的意見.

細囡現在4級, 還有早前的校際長笛初級組比賽, 大囡尚可應付, 亦可以加強她這方面的經驗. 日後更上一層樓時, 自要找專業伴奏了

回復 濤兒 的帖子

哈哈!大局己定.....
看囡囡會跟誰,八級之內只是過程、由AT起跳!
囡囡將來的伴奏己經不用再擔心,眼界不同,要求自然不同。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

簽名被屏蔽

想問下小朋友用邊款笛?
‹ 上一主題|下一主題