用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

6.8 小一註冊 [複製鏈接]

大家入黎打個招呼吖

1    0    0    0

我們就是同學啦~~

bbhellokitty,我都記得你曾經問過蘇浙同玫瑰崗點撿,你們是否最終選擇了玫瑰崗?其實我們對玫瑰崗的瞭解并不多,因爲沒有什麽關於小學的資訊,同學的家長們也好少分享,你所瞭解的玫瑰崗在哪些方面勝過蘇浙呢?多謝!

回覆:tigertigerpig 的帖子

係呀,蘇浙同玫瑰崗,我最後選擇了後者。

1. 最主要原因是教學模式
蘇浙是非常傳統教學,多功課,默書、背書同測驗,父母需要用好多時間去幫小朋友,但我是一個 working mom,放工回家沒有時間同精力呢。雖然不太清楚玫小,但見網上 post 出來的功課量,平均也是四樣左右,而且每天也有 self study (homework)  lesson,有 class teacher 教功課。

2. 另一都非常重要原因是教學語言
玫小主要教學語言是英語,中文是普教中,而蘇小除了英文,其他是普通話,這個令我卻步。玫小還有西班牙語學,雖然相信不會學得精,但識皮毛也有幫助,很多人會自己出去學呢。

3. 其次是返學時間是8點45分,大家都冇咁辛苦,星期五還有早放學。

回覆:6.8 小一註冊

表姨生黎緊升小一,會做佢監護人,而且我小學都讀玫小!多多指教

bbhellokitty & stellalamm,

Yes, will do P.1 registration tomorrow.  Can't wait to see you and have a chat to know each other more.  Hope our kids can go into the same class

Hi everyone,

My son also do P1 registration today. Hope our kids can go under same class. ^_^

真係好呀,24/8 返學校就可以一次過拎曬d書,唔洗自己撲書

姨生仔叫Kevin 呀,多多指教!24/8 見大家

回覆:stellalamm 的帖子

想問下,係咪 24/8 迎新日?

想問下做校服和書簿費幾多錢呀?

回覆:yanfather 的帖子

書簿 $1,045,校服每樣一套加外套 $415

回覆:bbhellokitty 的帖子

我15 /7 同阿仔去學校註册

決定咗喇

回覆:bbhellokitty 的帖子

係呀!決定咗!

今日注册咗啦!白色校服係唔係配黑鞋?

你地小朋友讀邊班呀?

‹ 上一主題|下一主題