用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派成咁... 叫我點睡得著?
樓主: pauljr
go

派成咁... 叫我點睡得著? [複製鏈接]

回覆:派成咁... 叫我點睡得著?

我都係派尾二嗰間,
所以明白安慰說話應該聽唔入耳,
衷心祝你叩門成功,
萬一今年唔得就再好好裝備一年,
明年再叩小二,
機會除了留俾有準備既人,
亦留俾努力不懈既人,
加油!

Add oil ar...don't give up....

只要下一秒不是世界末日,奇蹟一定會發生!
千其唔好影响情緒!加油!

我都嚎哭咗一日

回覆:派成咁... 叫我點睡得著

你夠我衰,我填10間,10間都唔中,派左間唔知咩學校呀?差到無人有呀,我喪喊左成日,今日又想喊。

(懷孕到現在的專欄~一星期兩篇)

(一‧家〝幾 口 ? 三‧口》囉) BLOG

Ai, 我又冇私校backup,好愁

加油!祝願叩到一間學習風氣好的學校。學習是一個漫長的過程,神級學校出來也不是個個成功的。加油!

回覆:小豆豬 的帖子

放心,我上年同你情況一樣,但我可以話比你知,你的小朋友一定會叩門成功,就算叩唔返自己第一志願,但二線學校的一定收,相信你小朋友的能力。同埋唔好比自己咁負面的情緒影響小朋友呀!我小朋友現在在二線學校仲考全級第三。加油!

我咪又係第七志願,間學校完全未聽過,仲好似將會殺校錦款,但我已下定決心,努力叩門…相信自己同小朋友嘅能力!!加油加油
http://hk.myblog.yahoo.com/cherry1213lee

pauljr 發表於 13-6-2 02:53
填左8間,派第7,哭了一整天,眼淚仍在流,邊哭邊打叩門信:pit ...
加油!!!                                            

加油!我地支持你!

回覆:Trista0816 的帖子

對,二線學校拎好成績較易,若入到一線功課測考應付不來反而會失信心,我當年叩門也是二線可順利b1成績升中,若一線相信結果不一樣

其實點樣去訂定一間學校是好是差?
小朋友學得好唔好,又唔可以話晒學校,家長都有責任,家校合作嘛!
我就唔想信,有任何一間小學會唔教小朋友!
係所謂「差」嘅學校,係就係會跟緊d,
但係「差」學校都有人考第一,你口口聲聲話人地差,點解又考唔到第一呢?

引用:填左8間,派第7,哭了一整天,眼淚仍在流,

原帖由 pauljr 於 13-06-02 發表
填左8間,派第7,哭了一整天,眼淚仍在流,邊哭邊打叩門信:pit ...
加油!大家說得沒錯,你并不孤單,我個女派咗第10,間學校每年都收生不足,我以為我會哭,但我無,我在門口呆坐咗半個鍾之後,馬上回家,拿資料叩門,昨天烈日當空,見到好多家長都係咁行,希望可以成功,一起加油!

話晒小朋一日六、七個鐘在學校,對家長的時間都沒有那麼多,不能說同學質數不重要. 個人認為學習還境是幾重要的,返而學術上深唔深和考唔考到第一並不是人生的全部。幼稚園識寫傻字有什麼用?遲早大家都會識。唯有好學之心是一生用不盡的。

引用:我咪又係第七志願,間學校完全未聽過,仲好

原帖由 labelcherry 於 13-06-02 發表
我咪又係第七志願,間學校完全未聽過,仲好似將會殺校錦款,但我已下定決心,努力叩門 ...
我同你一樣,派第七,又係就殺校,每級得一班,點讀? 真係無動力去註冊,我驚我一路辦手續一路喊

回覆:pauljr 的帖子

你並不孤單,呢度好多人一樣,我哋一齊努力,最緊要唔好响小朋友面前喊,好好準備自己同小朋友,加油,好快大家都可以上嚟報喜,要對小朋友有信心

回覆:pauljr 的帖子

我也派第六志願,一收結果,我沒有一刻停留,沒有傷心,沒有埋怨,沒有難過,我立即爭取時間,進行叩門計劃

醒目開學勳章

我已準備好portfolio,正在努力打叩門信。

那間xx,我不會去註冊。

醒目開學勳章

仍然很傷心,阿女唔知道派左呢間,仍在嘻嘻哈哈玩耍中
‹ 上一主題|下一主題