用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派成咁... 叫我點睡得著?
go

派成咁... 叫我點睡得著? [複製鏈接]

醒目開學勳章

填左8間,派第7,哭了一整天,眼淚仍在流,邊哭邊打叩門信
   3    0    0    0

pauljr 發表於 13-6-2 02:53
填左8間,派第7,哭了一整天,眼淚仍在流,邊哭邊打叩門信:pit ...
你不孤單,加油!這是孩子唸書的一小步而已,一定仲有好多機會可以把握!

不用傷心,也不要灰心,繼續努力叩門,加油!

引用:填左8間,派第7,哭了一整天,眼淚仍在流,

原帖由 pauljr 於 13-06-02 發表
填左8間,派第7,哭了一整天,眼淚仍在流,邊哭邊打叩門信:pit ...
我和你一樣,沒法入睡

引用:Quote:原帖由+pauljr+於+13-06-02+發表填左

原帖由 Mybaby03 於 13-06-02 發表
我和你一樣,沒法入睡
我亦不能入睡

回覆:派成咁... 叫我點睡得著?

從day 1起,已經知道唔可以只靠呢個派位機制,雖然總有人一撃即中,但仍然有好大機會會失望,所以除左要有back up,仲要一早做定叩門準備,準備好哂先去睇結果,就冇咁易自亂陣腳,而家既已成定局,就快快收拾心情去叩門,6月份有好多學校開始左叩門面見,好多月尾已有結果,請大家努力不要放棄!

回覆:ac917 的帖子

好多人陪,一齐努力,有3成人派吾到頭三志願,加油!

回覆:派成咁... 叫我點睡得著

不要灰心!努力叩門!把握最後機會!機會係要自己爭取嘅!

回覆:pauljr 的帖子

加油呀,吾好甘啦,你是咩校網呀?

回覆:SY_Joanne 的帖子

不要放棄,也不要傷心太久,盡快收拾好心情預備扣門,為你打氣。

醒目開學勳章

謝謝各位的鼓勵,在床上眼光光至5時才能入睡!  看著女兒睡得甜甜的,心裡真的很難過。

雖然明知有三成多人非首三志願,但,總沒想到是尾二吧!  欠缺運氣,唯有努力叩門了。

老實講,我唔會俾阿女返呢間(太衰,唔想開名,唔想面對),跪都要跪另一間返黎。

Yanamami  想當年我女都派了一間我未聽過的學校。當然不會讀。死不了的。  發表於 13-6-2 09:32

引用:謝謝各位的鼓勵,在床上眼光光至5時才能入

引用:謝謝各位的鼓勵,在床上眼光光至5時才能入

原帖由 pauljr 於 13-06-02 發表
謝謝各位的鼓勵,在床上眼光光至5時才能入睡!  看著女兒睡得甜甜的,心裡真的很難過。

雖然明知有三成多人 ...
加油呀,但求自己盡左力對阿女無悔就得,唔好比咁大壓力自己⋯祝你叩門成功後再向我地報喜!

加油呀! 盡力而為呀!
無論結果點都好, 唔好影響到囡囡情緒

回覆:派成咁... 叫我點睡得著

堅持不一定成功,但總有曙光;放棄就等同失敗。放棄容易,堅持難,但為了囡囡,繼續努力,加油!EK家長支持妳。

加油呀!不要放棄呀!我也被感動!
收拾心情!叩門!做好準備!
音樂椅現在才開始!

有我陪妳大家一同努力

加油呀!唔好放棄,準備好所有資料去叩門。當年我阿仔派第10志願,喊足一個下午,但傷心過後要好好加油,預備好所有東西去叩門;還記得當年一位媽媽嘅鼓勵:「俾心機,機會係俾有充足預備嘅人架,加油!」
順帶一提,記得預備出世紙/ID copy,當年叩門有學校要收;統一派位個張志願copy,好多學校都收架;仲有記得帶雨遮,天氣唔穩定,有把遮會好d。
祝你有好消息!

chapter    發表於 13-6-3 09:05

樓主, 加油努力呀! 上天自有安排!

引用:從day+1起,已經知道唔可以只靠呢個派位機

原帖由 ac917 於 13-06-02 發表
從day 1起,已經知道唔可以只靠呢個派位機制,雖然總有人一撃即中,但仍然有好大機會會失望,所以除左要有b ...
我同你的想法一樣,這遊戲方法不是我們所控制,好早已經預左派去最差個間(有好多尼泊爾人),我唯有在叩門方面努力,5月頭已打去3區校網的學校問叩門程序及需要資料作準備,攞派位排隊時不斷同自己講,就算叩門不成功,都要做xxxx小學的考第一嗰個。

加油呀各位媽媽,千萬不得倒下,我們是大樹要保護小種子呀!

‹ 上一主題|下一主題