用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港澳信義會明道小學 有沒有人統一派位入左?
樓主: DENNISSON_NG
go

有沒有人統一派位入左? [複製鏈接]

回覆:DENNISSON_NG 的帖子

唔緊要啦! 唔同班都可以上來交流下

ing0426 發表 13-8樣!11 1:40
唔緊要啦! 唔同班都可以上來交流下
當然可交流!但不同班功课是不一樣、因不同老师教!

回復 maggiemmk 的帖子

maggie~ 你邊班?好想有同班

Dennisson, Ling,

Sorry, 好少入嚟,啱啱至睇到留言。
係呀,我個仔升咗2D班。

我個仔讀啟思,啲人成日覺得啟思好淺,上小學會好辛苦。但我個仔都ok, 喺託管班做哂功課,唔明果題就夜晚問我。
無補習,無任何學術性嘅課外班,亦無買課外練習俾佢做。
我覺得上堂專心已經好夠,而且平時嘅功課已經知道佢邊方面弱,
就可以針對弱果方面溫多啲。
結果4次考試都唔錯,都係全班第1或2名。

Mr. Mac教得好生動,我個仔好鍾意佢。
好似係每星期1至2次吧,佢全校咁多班都會教,所以都幾忙,haha~

回復 janho 的帖子

你兒子好叻!! 那麼一年級都有名次? 都幾大壓力! 中英默是你同他溫, 定自己溫呢?

多謝你回覆, 你個仔好叻呀, 肯自動自覺做功課, 成績又咁好

我都報咗託管班, 試一個學期先, 睇下可唔可行, 如果唔得再諗,

我收工帶佢返屋企成9點了, 所以冇可能返屋企先做

回覆:claytonhoho 的帖子

各班首3名、各級首3名、各科首3名都會公布名次,其餘名次則不公布。

1年4次考試,考試與考試之間有中英數3科的日常評估,而中英文的默書是包含在評估內的。英文額外有每學期3次的 Theme Dictation.  在範圍的20個vocab內抽默。

起初我有陪兒子温習的,到他熟習了模式之後便自己温,我則抽問。

每個小朋友都有不同的性格,所以温習模式也許各有不同吧。讓我們多留意自己的小朋友,再幫他們選擇適合的温習方法啦~

回覆:Ling0426 的帖子

要有心理準備,託管班是比較嘈吵的。小朋友要夠定力,才不容易被人影響。

我兒子喜歡坐到一角吃茶點才做功課,然後畫畫。有時看課室內的圖書。

功課量其實不多,1小時內應該可以全部完成。

janho,
多謝你的回覆, 我之前問過你, 你講過託管班會吵

但係如果返去爺爺屋企又係吵,所以我賞試下, 囡囡都鍾意做功課, 但係定力就未必咁好

janho,

好似你兒子跑步幾叻嗎?  係出邊學定學校學? THANKS

咦,你知道我個仔鍾意跑步?

佢細個果陣,一見到大直路或上斜路時,就會好興奮咁跑。

4歲第一次參加過1公里慈善親子跑,竟然200隊中跑第15,所以知道佢係呢方面有少少天份。

自此我就俾佢參加多啲跑步比賽,玩之餘吸收經驗,同接受挫敗感。以前一直無上堂,亦無練習。今個暑假至開始學跑步,只上過幾堂咋。

回覆:Ling0426 的帖子

託管班應該會比爺爺家好啲,起碼無電視無玩具。
託管班有2班,可能會同我個仔一齊。

我在MING TAO WEBSITE見到你仔仔的相片, 參加比賽! 而品學兼優再有運動天份是好難得! 我仔返了幾天仍然表現得好開心! 所以我近日好多直資突然有位, 我也不為所動! 因為做父母當知道子女喜歡一間學校,無理由因為自己自私,想讀直資(少少感覺貴族學校),  而去轉校!

我嘅頭像阿仔3歲時影嘅,同依家仲係似樣?  Haha~

喺派位放榜前夕,我求天父派間適合嘅學校俾阿仔。結果第1志願嘅黄永樹落選,派咗第2位嘅明道。起初都有少少唔開心,但開學後阿仔好開心,讀書成績都ok, 所以我相信明道好適合佢。

janho,

同你抽獎選的第一同第二都相同, 但當抽中二, 我心滿竟然開心過中第一. 喊左出來, 可能早排壓力好大, 因為我同自己說中一同二先留在TKO讀, 第三就區外讀.

回復 claytonhoho 的帖子

我第一,第二都係同你地一樣呀, 但係我抽唔中, 要叩門
經歷1個月的等待折磨

Clayton, Ling,

好開心你哋咁鍾意明道,希望你哋嘅小朋友都適應得好好啦~

‹ 上一主題|下一主題