用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問妳地學鋼琴既老師;放年假會唔會補返堂比妳地? ...
go

請問妳地學鋼琴既老師;放年假會唔會補返堂比妳地? [複製鏈接]

請問妳地學鋼琴既老師;放年假會唔會補返堂比妳地?

我剛剛找到新的鋼琴老師比亞囡學,但新年假期,錢照付,但老師假照放.冇補堂.佢話行規係咁.唔知妳地既老師係咪咁?

Re: 請問妳地學鋼琴既老師;放年假會唔會補返堂比妳地?

上一堂計一堂的,但佢跟左阿女幾年,所以都無乜計囉,但之前佢都無收的呀,仲有,行規就人定既

我仔仔學既時候係以每堂半小時計!
佢去琴行學,返唔到會補堂!

我以前個學琴老師都照收錢,又沒得上架,佢仲要屈多堂x'mas 先至出奇呀,不過我而家自己教d學生,我都唔會收佢地多一堂,佢地有d都會比利是我架, 人地比得開心條氣先順囉
[url=http://lilypie.com][img]

以前亞女係劉詩昆到學,
講明CNY係有一堂俾左錢就冇得上o既,
咁我就唔會再俾利是架喇!

反而依家老師上門教,
CNY期間個堂,老師仲買埋禮上黎,
咁我就梗係封封大利是俾佢啦!
該用戶已被刪除

小女都是琴行學, 有補堂. 其實都不知要否給利是?
http://www.slide.com/r/vg4iCTSY0D9dWsZ6sV6nsYukJSz3ZxQj?previous_view=lt_embedded_url

我個女又係劉詩昆到學,我以為只係收3堂添,结果俾左錢就冇得上o既,真係唔合理,我都唔想比利是呀!
另外,女兒學緊一级琴書就收一級學費,請問你哋係考咗果級先收果级學費 or好似我哋咁??

其實所謂行規都是一個很美麗的理由.

規矩都是人定的, 只是, 多人還是少人採用而已.

上一堂付一堂錢, 很合理呢.  不過請假、補堂、順延堂policy 就各有不同. 有些大學音樂系老師一定要七日前通知請假, 否則錢照計, 有些一日前則可.  其實標準各有不同, 正如通利同柏斯o既policy都不同.

但我個人認為臨時"放飛機" 對琴行或私人老師都不合理 (病假除外), 不過通利是正牌地容許"臨時缺席並不需要事先通知"的 (不過那一堂會自動變為請假, 而每四堂只可請假一次, 第二次請假則當缺席, 學費照計)

但如果是因為颱風、暴雨、公眾假期、老師請假, 而要扣學生的學費, 我就極之不同意.  如果"老規矩"已訂, 我接受不來的話, 我會寧願找過第二間琴行/老師, 無謂縱容惡法呢!

我仔個先生CNY會補番堂, 個老師解釋話雖然呢個係行規, 不過佢以前學琴既時候都係錢照比, 但就無得上堂. 佢自己唔係好鍾意咁, 所以就無咁對學生. 我見佢補返堂, 我咪封利是比佢loh.

淑筠媽咪 寫道:
我剛剛找到新的鋼琴老師比亞囡學,但新年假期,錢照付,但老師假照放.冇補堂.佢話行規係咁.唔知妳地既老師係咪咁?

我個上門老師都有呢條例, 在一開始跟佢時已有好多例, 全部 Black & white, 唔止新年, Christmas 都有一堂例假要付學費. Absent 要盡早通知, 但要盡快安排補堂, 你唔補, 日後愈來愈多補堂, 就要日日上琴la. 因為佢要保障收入, 你可以absent, 但錢要先付, 日後再補堂, 而唔係上一堂比一堂, 即每月最少比四堂學費, 有時五堂學費, 唔會因你absent而影響佢的收入.

我明白, 亦認同, 因學生太多, 考試期間個個absent, 咁個個月咪食谷種!!!
淑筠媽咪 寫道:

間間唔同, 我個女學個級收個級, Example, 考完一級, 成績都未出, 就收二級la. 佢話開新書, 教二級, 所以收二級$. 其實學音樂(樂器), 真係好貴 for me.
faifai125 寫道:
另外,女兒學緊一级琴書就收一級學費,請問你哋係考咗果級先收果级學費 or好似我哋咁??

我亞女上門教琴個老師算唔錯,
教一堂計一堂,12月佢試過請左一堂假,
改左時間唔記得黎冇出現一堂,
12月只收兩堂錢。
另外,學緊咩Grade o既o野,
即使未考都係付o個grade o既學費,
例如我個女準備今年考五級,
依家就開始俾五級學費。
不過我個女個老師衰在冇記性、大頭蝦,
本來亞女諗住報4月考琴,
堂堂提佢羅form、問佢幾時deadline,
佢次次都話未deadline,
卒之攪到deadline報唔成,要攪到8月先考。
唉.....白白浪費左4個月,
如果唔係,4月考完五級就可以準備六級嘛!
我地d消費者好肉痛架!

我老公既小提琴老師同亞女既鋼琴老師都係放新年有薪假既,我又覺得好普遍咋喎,最緊要係大家講得清楚,冇話不明不白,到時至發現都OK.新年鋼琴老師唔肯收我利是,小提琴老師反而派俾我個女添.

me too

淑筠媽咪 寫道:
該用戶已被刪除

通常d 高級老師都有這個規矩,我個老師一年有三個有薪假期 (CNY, Easter and X'mas),但我們一早講好,所以任何事都是溝通

該用戶已被刪除

.
‹ 上一主題|下一主題