用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學校校風一問
go

學校校風一問 [複製鏈接]

學校校風一問

小兒今年要升中選校,校網是灣仔區。  區內有部份中學我都不認識, 我想知道這些中學的校風如何, 日常見到學生的外表是怎樣。  大家如果對這些中學有認識,請幫幫忙,給點意見,謝謝。

1.        佛教黃鳳翎中學 (東院道)
2.        三育中學 (跑馬地)
3.        孔聖堂中學 (加路連山道)
4.        聖瑪利亞堂中學 (東院道)
5.        中華傳道會劉永生中學 (柴灣)
6.        嶺南中學 (杏花村)
7.        閩僑中學 (北角雲景道)
8.        聖公會李福慶中學 (柴灣)
9.        東華三院李潤田紀念中學 (北角雲景道)

還有以下兩間屬灣仔網,但是在九龍區的中學,大家認識嗎?

10.        保良局顏寶玲書院 (土瓜灣)
11.        官立嘉道理爵士中學 (大角咀海帆道)
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

Re: 學校校風一問

以下係講校風,有時我會經過,見到該校學生
1.麻麻地
2.唔知道
3./4. 唔知呢兩間邊間,係修頓球場曾經開片
5.6.7.8.無乜點聽過comment
9.算係過得去

GreyParrot 寫道:
小兒今年要升中選校,校網是灣仔區。  區內有部份中學我都不認識, 我想知道這些中學的校風如何, 日常見到學生的外表是怎樣。  大家如果對這些中學有認識,請幫幫忙,給點意見,謝謝。

1.        佛教黃鳳翎中學 (東院道)
2.        三育中學 (跑馬地)
3.        孔聖堂中學 (加路連山道)
4.        聖瑪利亞堂中學 (東院道)
5.        中華傳道會劉永生中學 (柴灣)
6.        嶺南中學 (杏花村)
7.        閩僑中學 (北角雲景道)
8.        聖公會李福慶中學 (柴灣)
9.        東華三院李潤田紀念中學 (北角雲景道)

還有以下兩間屬灣仔網,但是在九龍區的中學,大家認識嗎?

10.        保良局顏寶玲書院 (土瓜灣)
11.        官立嘉道理爵士中學 (大角咀海帆道)

保良局顏寶玲書院本年度已經改為非派位直資,只能於分配學位時投考!

2&3都唔好選擇,其他我唔知
而家我唔知但大約8年前我讀孔聖堂(升中四),每日都有police(反黑)係到,老師不知所謂(而家唔知),因嗰到無車到當時我約埋幾個同學一齊搭的士番学點知我比人話我寸又話乜乜物物想搞事,我同先生講但佢哋唔理,後末讀咗1個月轉校
而三育中學我妹之前讀都唔係幾好(校風),d先生又係愛理不理嘅態度.
以上全屬個人意見

4. 係球場曾經開片
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

孔聖堂中學係band3學校,我妹妹成績唔好,向F4
時轉去呢間讀,佢話d同學食煙,講粗口,又成日去
we we wet wet,不過我亞妹冇學壞,都算好彩...

Thank you Sindy, hotdogpapa, kellyly, Virgokaren & wingyeee.
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

11 是間多國學生的中學,大多數是中東那兒的學生,朋輩交談也是英文,一定是100%英中.但文化習俗和我們有很大的不同,看你和孩子可否接受.

I see.... Thank you for your precious advice.

請問知否下列油尖旺Band2-3中學校風如何?讀書唔叻都不想學壞.感激不盡!
1.麗澤
2.禮賢會彭學高紀激念中學
3.鄧鏡波
4.三育
5.諸聖
6.劉皇發
7.港九潮州
8.信義     

鄧鏡波,三育唔係在油尖區,鄧鏡波在灣仔堅尼地道; 三育在跑馬地。

鄧鏡波係好學校,會好過1, 4, 5 好多。  其他學校我唔識。

redapple 寫道:
請問知否下列油尖旺Band2-3中學校風如何?讀書唔叻都不想學壞.感激不盡!
1.麗澤
2.禮賢會彭學高紀激念中學
3.鄧鏡波
4.三育
5.諸聖
6.劉皇發
7.港九潮州
8.信義     

Thanks!
三育,鄧鏡波在Kln City 都有,在我考慮之列.
請問有冇其他綱友知比D意見呀!     

醒目開學勳章

1  麗澤 這幾年很上進.
8  信義 多 BAND 2 生 選讀.  校風都唔錯.

我個人認為信義幾好!
諸聖校風都可以,
港九潮州就排後d啦!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章

我會首選 :
1.鄧鏡波  2.信義
這二間都係Band 2 的中學.

- ¤╭⌒╮ ╭⌒╮生活就像一面鏡子
-╱◥██◣ ╭╭ ⌒╮,你對它微笑,
︱田︱田田| ╰------ 它也會對你微笑。
????????????????

請問有沒有官立嘉道理爵士中學 (大角咀海帆道)
的網址,是否英中?
我找不到這校資料?

freddy :

官立嘉道理爵士中學:《http://www.seksswk.edu.hk/main.htm》
好似仲有印地文讀架!

‹ 上一主題|下一主題