用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大陸媽媽說多謝香港政府
樓主: youma
go

大陸媽媽說多謝香港政府   [複製鏈接]

回覆:大陸媽媽說多謝香港政府

CY未正式上任已敢一句:「零雙非!」的確對他另眼相看。我記得當時反雙非情緒高漲,報紙又推波助瀾,照道理零雙非應大快人心,但我亦記得講完零雙非不久,生果報有天出了個頭條,大意係停雙非令醫院收入大減云云⋯,我一看,唔係呀化咁都得得? 香港的確有一班人在攪事,為反而反。總之政府做乜都要唱反調。

回覆:sugarnana 的帖子

如果冇記錯曾x權早幾年仲講緊俾多啲地私家醫院起多啲産房, 完全冇諗過緊多雙非突然出現香港醫療同教育點應付。講真我吾係好怪啲雙非人士, 易地而處有人通街派$派福利邊有人抗拒到。只怪啲人明知香港資源應付吾到都吾俾政府"亡羊補牢"

回復 sugarnana 的帖子

睇見HK變成咁,我個心好痛,點解會咁笠笠亂,D議員話為市民服務,但我一D都唔覺,個個都係自私,要出位為自己選舉鋪路,睇到討厭! 好啦你哋唔做唔緊要,咁你哋就唔好阻撓政府做啦,但偏偏特登作對,佢唔做,政府都唔准做,好似怕CY做得太好,得到民心後,佢哋企都冇訂企,處處破壞,現在好啦,HK乜都退步,落後晒,開心啦D議員,日日係度Hea,拉下布,掟下蕉,係辦公室食煙放火,咁就每月𢭃九萬蚊,真係明白咁多人恨做議員!

其實在北區起一個校網比双非全部都係龙校。佢地要就要唔要就算。重有全部係官校。將全部有問題的師資放哂去果邊教。咁就唔會話殺校 D老師冇野做啦。

引用:其實在北區起一個校網比双非全部都係龙校。

難得的是還有這麽多無知的人被政棍洗了腦也不知,只懂什麽也賴到政府頭上

回復 mrkokubo 的帖子

北區應該有好多村校早幾年殺左校.將它重用便可以. 難道要幫他們起新校舍?他們是免費午餐,唔應該有太多選擇.比佢讀已經仁至義盡.總好過什麼返回機制,聽到個名已經火滾,重要唔俾揀學校,教育局當香港小朋友是廢物回收呀?當我們是二等公民?

引用:回復+sugarnana+的帖子 睇見HK變成咁,我

原帖由 Miulo 於 13-06-02 發表

睇見HK變成咁,我個心好痛,點解會咁笠笠亂,D議員話為市民服務,但我一D都唔覺, ...
你完全講了我心聲。
香港已經落後了很多,多得D議員,冇貢獻都算,仲阻住香港發展,令政府為了應付班垃圾,完全冇得搞經濟發展。
其他一線城市,根本開始睇唔起香港。

引用:長x,黃巔9,呢d都係博出位,咪又係為自己

原帖由 richmoney 於 13-06-01 發表
長x,黃巔9,呢d都係博出位,咪又係為自己,我個fd係上水某屋宛住,大夏攪維修好多問題,揾長x幫手,佢一句 ...
你個朋友太天真了。

引用:Quote:原帖由+DaddyX+於+13-06-01+發表本帖

原帖由 evasoeeyy 於 13-06-02 發表
Agree.   心清既人,會知道!最慘班后生仔女還在民主正義之仕上身,還未知俾人家利用

...
同意

回復 ngokwan 的帖子

可能呢度女性比較多,彼此都會明白做阿媽的心情,體會到個苦況,所以同聲同氣比較多!

我當初都對CY沒什麼好感,但他做了O雙非,我也對他另眼相看。現在只怕他被迫下台,再上來的特首,就不敢再碰敏感問題,到時候又打回原形了!

cclemon2009 發表於 13-6-2 10:03
你太天真啦!佢你以為佢地只會去北區搶位?!上年我去 PN interview ,有大陸人在九龍塘迦南幼稚園面試,全 ...

冇大陸人香港D父母就唔考龍校呀!考名幼呀!考私小呀!考劍橋試呀!考...?

Miulo 發表於 13-6-1 15:21
回復 嗅頭豬 的帖子

雖然D人成日鬧CY,但佢真係有做到我哋想所要的事情(停雙非),我就好支持佢,你睇班 ...
泛民係支持限奶令, 建制派反對喎

我是北區的,派到第一志願,思前想後,決定吾讀。
因為我吾中意佢加人數,加班數。
六年後又吾知升中駛吾駛爭崩頭。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:Miulo+發表於+13-6-1+15:21+回復+嗅

原帖由 Happy-siupo 於 13-06-02 發表
泛民係支持限奶令, 建制派反對喎
你咁清醒, 請問菲慵單野又入邊個數呀?

回復 miffy 的帖子

非常同意!

引用:Quote:原帖由+Miulo+於+13-06-02+發表回復+

原帖由 ngokwan 於 13-06-02 發表
你完全講了我心聲。
香港已經落後了很多,多得D議員,冇貢獻都算,仲阻住香港發展,令政府為了應付班垃圾, ...
班友覺得雙非都沒夠, 前排爭取爲香港加多一菲變三菲

‹ 上一主題|下一主題