用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大陸媽媽說多謝香港政府
樓主: youma
go

大陸媽媽說多謝香港政府   [複製鏈接]

回覆:nc2000 的帖子

<<,即使派到第二、第三志願,都未必好似以前咁都係一線學校....>>
呢個問題主要係太多好學校轉直資、私立。個trend有D似英澳咁,去到都吾敢讀公校。

回覆:11B 的帖子

班精英大狀啲子女點會去北區爭學位
長x議員就只追女仔吾生仔
快x議員係同志
黃x民議員吾界意個仔做毒梟。
有邊個係"垃圾會"會爲正常香港家庭著想

Miulo  你講得好正呀!  發表於 13-6-1 21:35

回覆:大陸媽媽說多謝香港政府

:;pppp::;pppp::;pppp:

引用:雙非問題,多得曾X權領導嘅無能政府,一直

原帖由 syue320 於 13-06-01 發表
雙非問題,多得曾X權領導嘅無能政府,一直縱容雙非在港產子,我們香港人要交足税,供養這班雙非兒童九年免 ...

回復 ANChan59 的帖子

唔釋法又有乜好辦法,呢個係冇辦法中之辦法,呢個雙非問題未釋法已經係大頭佛,橫掂釋唔釋法都係大頭佛,我寧願搏一搏,縂好過坐以待斃! 當初就係將人大的原意誤解,人家講俾佢哋知,佢哋又唔接受,硬要佢自己個套,其實立基本法係人大,你地唔明白,人哋話清楚俾你知,我覺得合情合理,就因為呢班所謂民主人士唔衰得,今時今日呢個惡果就要我哋呢班小市民硬食,真係憎死佢哋!

全世界都討厭B6移民,甚至為了阻擋B6而立法!HK做唔到原因,就係有一班所謂民主正義之士,乜都講民主,乜都反對,咁中國政府咪由得你哋囉,放多D雙非俾你,等你哋攬住佢哋講民主囉!

回覆:Miulo 的帖子

你試下了解事實先啦。好多時細心梳理時序,不要受政黨左右,可能事實跟感覺是兩回事。

還有當年提到終審法院是"梁粉"何喜華的社區組織協會,而非公民黨,因為當年未成立。只是法援署請大狀代表出庭,跟政治無關。只是禮義䈴一直指鹿為馬,混淆視聽,大部份市民被誤導了。港珠澳大橋及個別人權案的司法覆核,就可能算公民黨數!

雙非根本是政府玩嘢。

sr20det_fung    發表於 13-6-2 11:21
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:大陸媽媽說多謝香港政府

雖然我仔仔入到第1志願,但係,今時今日既香港 ~ 真係冇眼睇,讀又死,唔讀又死,重要交稅養班"肺人",第日老左都唔知點算,交左稅,但又得唔到我地應有既福利。

讀公立,仔仔一定學洒B6人既壞習慣;
讀私立,又比唔起幾千蚊1個月既學費,重有其他什費;
讀直資,又好多B6媽媽都會選舉,一樣學洒;

唔讀,又比哩個"垃圾府"告到我地坐監,真係 ~~ 唉!

Ononma  你最尾個 point 咁攪笑架  發表於 13-6-1 23:35

我唔理之前那個政黨問題,我要的是現在那個去阻撓解決雙非問題,就是人民公敵,識得講政府唔做嘢,人哋做又左反右反,雙非問題拖咁耐,唔係D人唔俾釋法,早就解決了,總之我唔會理那個對錯,我只係要解決雙非!釋法!把所有雙非打回原形,送佢哋返大陸!

回覆:Miulo 的帖子

引用:班精英大狀啲子女點會去北區爭學位 長x議員

原帖由 嗅頭豬 於 13-06-01 發表
班精英大狀啲子女點會去北區爭學位
長x議員就只追女仔吾生仔
快x議員係同志
agree

長x,黃巔9,呢d都係博出位,咪又係為自己,我個fd係上水某屋宛住,大夏攪維修好多問題,揾長x幫手,佢一句無人留意既事,唔好浪費時間。

wow....most of you are communists here!

i think majority of those china kids either mom or dad are hk people.  well...by law , they do have their rights!

回復 richmoney 的帖子

長毛係做"大"事嘅,呢D師奶嘢,真係睬你都儍!

回復 DaddyX 的帖子

現在D大學生有書唔好好讀,成日博出位,真係該煨囉!
‹ 上一主題|下一主題