用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大陸媽媽說多謝香港政府
樓主: youma
go

大陸媽媽說多謝香港政府   [複製鏈接]

其實我對政治0知識的, 所以我想問下點解當年梁振英一句0雙非來講產子就即刻可執行, 唔洗經立法會通過的嗎?  若果要, d議員又咁順攤嗎?

DaddyX 發表於 13-6-2 23:04
其實個炸彈不在小學
因為有好多好多雙非在小學個小朋友太細又無人無物唔會呢香港
但到左中學果下
那加拿大本地居民是如何睇香港雙非的?我估他们美英加奧四國也分不清大陸雙非還是....反正估計也罵,內容跟這帖雷同。

引用:Quote:cclemon2009+發表於+13-6-1+14:42+雖

原帖由 Joe8889 於 13-06-02 發表
考龍校呀!考名幼呀!考私小呀!考劍橋試呀!考...,

真的因為大陸人嗎?
將軍澳,港島區都有好多單雙非喎!

回覆:大陸媽媽說多謝香港政府

D雙非真係好討厭:;pppp:雖則小朋友無辜,都係咁話!!

引用:雖然我囝囝冇份參與今年小一派位,但我真係

原帖由 cclemon2009 於 13-06-01 發表
雖然我囝囝冇份參與今年小一派位,但我真係好反感,就係呢班人,攪到吾夠小學學位,攪到個個香港小朋友二歲 ...
好同意你既說法,我地交咁多稅,统一派位派到俾我預期中仲要差B6人唔駛交稅就派到好學校!!!

回覆:miffy 的帖子

非常同意

以我所知, 不用釋法正苦可用行政政策可解決雙非王搶學位.....只不過針不到肉不知痛, 班官員同議員唔係北區人, 唯有唔好得罪上面班老細, 要擦鞋唔想中港矛盾, 拖得就拖.....加拿大一早做了事不容蝗虫入侵, 有錢你咪投資移民囉!

引用:Quote:原帖由+嗅頭豬+於+13-06-01+發表仲要

原帖由 ngokwan 於 13-06-01 發表
同意
同意!
我也好憎那些"民主人仕"!
有時見到身邊的朋友為遊行而遊行,仲大大聲話為社會,我也覺很討厭!
世界咁亂,其實唔係梁生一個人錯晒(係100%咁解),仲有好多青根出晒的人也有份!

不如要求教育局, 改下個抽獎制度, 例如第一輪, 港人子女先抽, 再到單非, 然後雙非..... 迫D雙非去考私校同直資, 咁大家應該抽到心水學校機會高D (我都想.....).

引用:攪乜呢度變左政治post+

原帖由 DaddyX 於 13-06-02 發表
攪乜呢度變左政治post
因為政治影響民生,c9就要出聲啦

:-) waiwai

引用:+本帖最後由+taktakchichi+於+13-6-3+10:24

回覆:mrkokubo 的帖子

雖然呢度講緊考小學,我路過但都想出句聲!我小朋友明年才考幼稚園,上星期五去聽了一個幼稚園講座,發現呢塲戰爭已推前到考幼稚園了!根據講者的資料,2011年的報告(2012的還在整理中), 適齡入讀幼稚園的约有九萬幾,嚇然發現當中有四萬幾父母是雙非,我好驚!2012為龍年,仲係停雙非之前,情况我想會更嚴重

引用:雖然呢度講緊考小學,我路過但都想出句聲!

原帖由 ngchuklam 於 13-06-03 發表
雖然呢度講緊考小學,我路過但都想出句聲!我小朋友明年才考幼稚園,上星期五去聽了一個幼稚園講座,發現呢 ...
我剛考完幼稚園,真係好多B6考九龍塘幼稚園和一些熱門有學卷幼稚園,有一個在KV等候面試時,個小朋友打隔離小朋友,個雙非媽仲同人地啊媽講,佢個仔冇性架,所以打人!我真佩服佢地,周圍啲港媽都怕咗佢地
將來你會領略得到!

引用:Quote:cclemon2009+發表於+13-6-1+14:42+雖

原帖由 Joe8889 於 13-06-02 發表
考龍校呀!考名幼呀!考私小呀!考劍橋試呀!考...,

真的因為大陸人嗎?
我同個女考私小真係為左避開啲b6㗎,你來下我果區40網好似返左大陸咁㗎

引用:雖然呢度講緊考小學,我路過但都想出句聲!

原帖由 ngchuklam 於 13-06-03 發表
雖然呢度講緊考小學,我路過但都想出句聲!我小朋友明年才考幼稚園,上星期五去聽了一個幼稚園講座,發現呢 ...
雙非係三萬幾先真!

引用:Quote:原帖由+Joe8889+於+13-06-02+發表考

原帖由 ChuChu0808 於 13-06-03 發表
我同個女考私小真係為左避開啲b6㗎,你來下我果區40網好似返左大陸咁㗎

...

引用:Quote:原帖由+ngchuklam+於+13-06-03+發表

原帖由 cclemon2009 於 13-06-03 發表
我剛考完幼稚園,真係好多B6考九龍塘幼稚園和一些熱門有學卷幼稚園,有一個在KV等候面試時,個小朋友打隔離 ...
不需要將來!早幾年就已經領略了!不過,還是,因為,今日的 BK 亦有不少 B 6 人!你睇佢地打字就知!

‹ 上一主題|下一主題